YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SGK Sadece Fiziksel Değil Zihinsel Bir Değişimdir

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında toplanmasının sadece...

SGK Sadece Fiziksel Değil Zihinsel Bir Değişimdir

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında toplanmasının sadece ‘fiziksel’ değil ‘zihinsel’ bir değişim ve dönüşüm olduğunu söyledi.
Antakya’da “Sosyal Güvelik Reformu’nun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıda konuşan Vali Lekesiz, eskiden 3 ay süren emekli maaşı işlemlerinin şuanda 10 günde tamamlandığını kaydetti. Sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altında toplanmasının bireyin bir dakikasını bile, onun rızası olmaksızın ihlal etmenin ciddi bir insan hakları ihlali olduğunun farkına varmamızı gerektiren bir ‘zihinsel gelişim’ olduğunu dile getiren Lekesiz, bunun hizmete yansımasına en güzel örneğin ise emekli maaşının bağlanma süresi olduğunu vurguladı.
Sosyal güvenliğin; esas itibarı ile devletin icra ettiği, kamu kaynaklarının kullanıldığı, kişileri sosyal risklere karşı koruyan ve kollayan bir yapı olduğunu ifade eden Lekesiz, “Gelinen noktada sosyal güvenlik olmadan olmuyor. O halde bireysel ve toplumsal hayatımız için bu döngünün iyi işlemesi gerekiyor.” dedi. Bu kurumların tek çatı altında toplanmadan yaşanan sorunlara dikkat çeken Vali Lekesiz, “Bunlar izah edilebilir durumlar değildi. Bunlar insanların zihinsel konforunu bozan, yaşadığı bayrağın altında alacağı zevki zedeleyen hadiselerdi. Memleketimizin iki sorunu vardı; kayıt dışı yönetim ve kayıt dışı ekonomi. Bunlar yapılan düzenlemelerle her geçen gün daha da düzeldi.” diye konuştu.

AKTİF İŞYERİ YÜZDE 41 ARTTI
Sosyal Güvenlik İl Müdürü Zekai Kalay da sosyal güvenlik reformu ile vatandaşlar arasındaki eşitsizlik ve adaletsizliklerin giderildiğine dikkat çekti. Hatay genelinde 2009 öncesinde 13 bin 300 olan aktif işyeri sayısının, 2012 yılı kasım ayı itibari ile 18 bin 717’e ulaşarak yüzde 41’lik bir artış gösterdiğini ifade eden Kalay: “2009 öncesinde 171 bin civarında olan sigortalı sayısı 2012 yılı Kasım ayı itibari ile 252 bin 509 olmuştur. Toplam sigortalı sayısında reform öncesine göre, yüzde 49 oranında artış sağlandı.” dedi.

Reform öncesi yüzde 47 olan kayıt dışı istihdamın da yüzde 42 seviyelerine düştüğünü belirten Kalay: “Sosyal güvenliğin mali açıdan sürdürülebilirliği için AB ve OASD verilerine göre 4 aktif sigortalının bir emekliyi finansa etmesi gerekirken, ülkemizde ise 2 aktif sigortalı bir emekliyi finansa etmektedir. Aktif pasif sigortalı dengesini bozan en önemli etkende kayıt dışı istihdamdır.” açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç, ‘Sosyal güvenlik reformunun yansımaları ve sosyal güvenlik teşvik uygulamaları” konularında bilgiler verdi. Toplantı soru cevap bölümü ile son buldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler