Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı’ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanan Fatih Acar, SGK’daki değişim ve dönüşümle adından sıkça söz ettirdi. SGK’daki reformun baş mimarlarından olan Acar, özellikle kurumların birleştirilmesi, kayıt dışı ile mücadele, istediğin eczaneden ilaç alma ile emekli ve yaşlılar için getirilen yeniliklerin altına imza attı. Kayıt dışı ile mücadele sonucunda aktif sigortalı sayısında yaşanan 3 milyonluk artış ise Acar döneminde gerçekleşen dikkat çeken başarılardan.
SGK’yı 5 yıldır yöneten Fatih Acar, dün resmen müsteşarlık koltuğuna, yapılan devir teslimin ardından da SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan’da başkanlık koltuğuna oturdu. Son 5 yıl SGK için adeta reform dönemi olurken, Fatih Acar bu dönemin baş mimarlarından oldu. Acar döneminin yenilikleri arasında bürokrasinin kaldırılması ve kayıt dışılığın azaltılması önemli yer tuttu.
VATANDAŞIN ÖNÜNDE ENGEL OLAN BÜROKRASİ KALDIRILDI
Özellikle bürokrasinin kaldırılması adına sağlık karneleri kaldırılması ve vatandaşlara kimlik belgeleri ile sağlık hizmet sunucularına başvurma imkanı getirilmesi, yaşlı vatandaşların maaş kuyruklarına son verilmesi, sağlık kurullarının kaldırılması gibi önemli yenilikler getirildi. Yine 429 sosyal güvenlik merkezi açılarak hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi sağlandı.
KAYIT DIŞI İSTİHDAM YÜZDE 45'LERDEN YÜZDE 39'LARA GERİLEDİ
Uzun yıllar hiç mesafe alınamayan kayıt dışı ile mücadelede ise büyük başarı sağlandı. Kayıt dışı istihdamla mücadele çalışmaları kapsamında gerekli bilgilerin toplanması ve takibi amacıyla 60 ayrı kurum ve kuruluşla protokol imzalanarak, kurumlardan bilgi akışı sağlandı. Kayıt dışı istihdam ile ilgili olarak gerek yeni politikalar geliştirme gerek yaygın-yoğun denetim çalışmaları sonucunda 2008 yılından 2013 başına kadar yapılan tespitler sonucunda yaklaşık 1 milyon 465 bin 242 tescilsiz sigortalı ve emekli, ayrıca 86 bin 764 işyeri kayıt altına alındı. TÜİK verilerine göre 2007 yılında yüzde 45,44’ler seviyesinde seyreden kayıt dışı istihdam oranı 2012 yılı ekim ayı itibariyle yüzde 39,70 olarak gerçekleşti. Her yüzde 1 puanlık kayıt dışılığın prim karşılığının yaklaşık 650 milyon TL olduğu dikkate alındığında gerçekleşen azalışın önemi bir kez daha ortaya çıktı.
AKTİF SİGORTALI SAYISINDA 3 MİLYONLUK ARTIŞ SAĞLANDI
2007-2011 yıllarında çalışma çağındaki nüfus (15- 64 yaş) ortalama yüzde 1,8 oranında artarken aktif sigortalı sayısı artışı 2010 yılından itibaren yüzde 7,3 seviyesine ulaşmıştı. 2008 yılında 15 milyon 041 bin 268 olan aktif sigortalı sayısı 2009 yılında 15 milyon 096 bin 728, 2010 yılında 16 milyon 196 bin 304, 2011 yılında 17 milyon 374 bin 631 ve 2012 Ekim itibariyle 18 milyon 256 bin 293 kişiye yükseldiği görülüyor.
Sağlık alanındaki çalışmalara bakıldığında ise her bir vatandaşımıza istediği hastaneye gitme ve istediği eczaneden ilaç alma imkanı sağlandı. İlaçta karekod-barkod uygulaması ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Trafik kazasının oluş tarihine ve kazazedenin genel sağlık sigortalısı olup olmadığına bakılmaksızın 25.02.2011 tarihinden itibaren tüm trafik kazazedelerinin tedavi giderleri ile tıbbi malzeme ve ilaç bedelleri kurumca karşılanmaya başlandı.
NÜFUSUN YÜZDE 100'E YAKINI GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA
Yeşil kart sahibi 9 milyon 416 bin 775 kişi ve hiçbir güvencesi olmayan 1 milyon 700 bin kişi, 2012 yılı başından itibaren genel sağlık sigortası kapsamına alınarak ülke nüfusunun yüzde 100’e yakın bir kısmı Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı.
E-REÇETE VE AVUÇ İÇİ İLE SUİSTİMALLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Sağlık harcamalarının denetim ve kontrolünde önemli rol oynayacak MEDULA sistemi işletime açılarak 3 bin 85 hastane, 23 bin 699 eczane ve 4 bin 655 optikçi ile on-line işlem yapılmaya başladı. Sağlık alanında ise e-reçete ve avuç içi damar okuma sistemiyle suistimallerin önüne geçildi.
HİZMETLER ELEKTRONİK ORTAMDA DAHA HIZLI SUNULACAK
SGK’nın başlayıp ta devam eden bazı projelerine bakıldığında da bunların en önemlilerinden biri de arşivlerde yer alan resmi evrak, rapor ve reçete gibi milyonlarca dokümanın elektronik ortama aktarılması. SGK hizmetlerini e-Devlet yapısına uygun hale getirmeyi hedefleyen proje ile arşivler elektronik ortama aktarılıp emekli maaşı başta olmak üzere pek çok hizmet daha hızlı sunulacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz