HABER

SGK sorgulama: SGK aktif olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Çalışan vatandaşlar için en önemli konulardan biri de sigortalılık durumudur. Sigortanın devam ediyor olması emekli olunca alınacak maaş tutarından emekli olunacak güne kadar birçok konuda etkili bir ayrıntıdır. Bu nedenle çalışan vatandaşların sigortalarının aktif olup olmadığını kontrol etmesi önemlidir. SGK (Sosyal Sigortalar Kurumu) durumu sorgulanması işlemi çeşitli yollardan yapılabilir.

SGK sorgulama: SGK aktif olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Tüm çalışan kişiler hangi meslek ya da hangi görevde oldukları fark etmeksizin sigortalı olurlar. 4A, 4B ve 4C sigorta türlerinden birine bağlı olarak çalışan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetiminde sigortalı olurlar. 4A, özel sektör çalışanlarını, 4B serbest meslek çalışanlarını ve kendi iş yerine sahip olan çalışanları, 4C sigorta türü ise devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan, devlet memuru statüsündeki çalışanları kapsayan sigorta türleridir. Ancak tüm sigorta türleri Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK’ya) bağlı olarak emekli olur.

SGK aktif olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Çalışanların sigortalarının olması ve günü gününe ödenmesi hem tüm çalışan haklarından yararlanmaları hem de emeklilik durumları için son derece önemli bir durumdur. Bu nedenle kişiler çalıştıkları sürece sigortalılık durumlarının da devam edip etmediğini belli aralıklarda kontrol etmelidir. SGK sorgulama işleminin birden fazla yolu bulunur.

SGK sorgulama işlemi için kurulmuş olan çağrı merkezini arayarak yapılabilir. Sosyal Sigortalar Kurumuna ait bir numara olan Alo 170 SGK hattını arayarak çalışanın sigortalılığın devam ettiğini ve sigorta primlerinin düzenli olarak yatıp yatmadığını sorgulayabilmek mümkün olur.

SGK kaydım var mı?

Çalışan kişilerin sigorta durumlarını öğrenebilmeleri için SGK kaydını sorgulamaları gerekir. SGK kaydı olup olmadığını öğrenmek için şahsen başvuru yaparak Sosyal Güvenlik Kurumundan bilgi almak mümkündür. SGK hattını aramak da SGK kaydını kontrol etmenin başka bir yoludur. e-Devlet aracılığı ile de sigortalılık durumu öğrenilebilir. Bu işlemi gerçekleştirebilmek için öncelikli olarak e-Devlet sistemine kimlik numarası ve kişiye özel e-Devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir. Şifre yoksa en yakın PTT şubesinden talep edilerek şifre alınmalıdır.

Şifre ve kimlik numarası ile sisteme giriş yapıldıktan sonra açılan sayfadaki sorgulama kısmına Sosyal Güvenlik Kurumu yazılır. Arama yapıldıktan sonra çıkan sayfalardaki yönlendirmeler takip edilerek ne zaman emekli olunacağı, kişiye özel emeklilik durumu ve şartları öğrenilebilir.

Sigorta priminin yatıp yatmadığını nasıl öğrenebilirim?

Birçok işlemin gerçekleştirilebildiği e-Devlet sistemi üzerinden SGK durumu, emeklilik yaşı, emeklilik maaşı hesaplama gibi birçok bilgi alınabilir. Sigorta primlerinin yatıp yatmadığı da e-Devlet üzerinden öğrenilebilen bir bilgidir. Bunun için e devlet sistemine kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile giriş yaptıktan sonra arama butonuna hizmet dökümü yazılır.

Çalışan kişi hangi sigorta türüne bağlı olarak çalışıyor ise o sigorta türünün hizmet dökümünü talep etmelidir. Örnek olarak eğer özel sektörde çalışılıyorsa e-Devlet sisteminde sisteme giriş yaptıktan sonra açılan sayfadaki arama butonuna 4A Hizmet Dökümü yazılarak sigortalılık durumu hakkında bilgi alınabilir. Hizmet dökümü görüntülendikten sonra açılan listede ne kadar zamandır sigorta primi ödendiği hangi dönem ve ayda ne kadar prim ödemesi yapıldığı gibi çeşitli bilgilere ulaşabilmek mümkün olur. Açılan hizmet dökümünde çalışan kişilerin ilk çalışma tarihinden itibaren yatırılan her ödeme detaylı olarak yazılı olur.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler