Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Amasya İl Müdürü Nurcan Yurt Şenel, “Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan Genel sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar lira TL borcunu tamamen siliyoruz” dedi.
‘Sosyal Güvenlik Haftası’ dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Nurcan Yurt Şenel, şunları ifade etti:
"Lisede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 20 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 20 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz liseden 18 yaşında mezun olduğunda 20 yaşına kadar, 17 yaşında mezun olduğunda 19 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır.
Aynı şekilde daha önceki uygulamalarda üniversitede öğrenim gören gençlerimize, öğrenimleri devam etmek ve bakmakla yükümlü sigortalı velileri olmak kaydıyla 25 yaşına kadar sosyal güvenlik hakkı tanınmaktaydı. Yapılan düzenleme ile gençlerimize, bakmakla yükümlü sigortalı velileri olup olmadığına bakılmaksızın, erken mezuniyetleri durumunda 25 yaşını geçmemek kaydıyla ilave iki yıl daha sosyal güvenlik hakkı getirildi. Örneğin, gencimiz Üniversiteden 23 yaşında mezun olduğunda 25 yaşına kadar, 22 yaşında mezun olduğunda 24 yaşına kadar sosyal güvenceli olacaktır. Gençlerimize sunulan kolaylıklar bununla da sınırlı kalmadı.
Tüm gençlerimizin 25 yaşına kadar olan genel sağlık sigortası prim borçlarının tamamını siliyoruz. Yönetmelik çalışmalarımızın tamamlanmasının ardından, yaklaşık 3,5 milyon gencimizin yaklaşık 4 milyar TL borcunu tamamen siliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak özellikle bir Sosyal Güvenlik Haftası’nda geleceğimizin teminatı gençlerimize müjdeler vermekten son derece memnunuz."
Kurumsal hizmetlerde özellikle memurların emeklilik işlemlerinde kullandıkları programları yenilenerek emeklilik işlemleri ve diğer hizmetlerin daha kolay ve hızlı yapılmasının sağlandığına değinen Yurt Şenel, şu bilgileri verdi:
“Bayan memurlarımıza yarı zamanlı çalışma hakkı getirildi. Doğum izinlerinin bitiminden sonra çocukları ilköğretime başlayana kadar bayan memurlarımız yarı zamanlı çalışabileceklerdir. Böylece bayan memurlarımız çalışma hayatına devam ettikleri gibi annelik görevlerini de yerine getirme imkanı bulacaklar. Kalkınmada öncelikli iller arasında yer alan ilimiz, teşvik kapsamında olup, daha önce 10 sigortalı çalıştırma şartına bağlı olan teşvikten yararlanma koşulu kaldırılmış olup, bir sigortalı bile çalıştıran iş yerlerimiz teşvik kapsamına alınmıştır. Asgari ücretin 1300 TL'ye yükseltilmesi nedeniyle işverenlerimizin yükünü hafifletmek amacıyla, işverenlerimize 100 TL asgari ücret desteği sağladık. Bu uygulama ile işverenlerimizin yükü hafiflemiş ve iş yerinden olağan dışı işçi çıkartma süreci yaşanmamıştır. Sürdürülen terörle mücadele sürecine Kurumumuz tam destek vermiştir. Bu kapsamda mağduriyet yaşayan esnafımıza, prim erteleme ve taksitlendirme imkanı sağlanmıştır.
İşverenlerimiz, iş yerlerinde çalıştırdıkları sigortalıların işlemlerini elektronik olarak e-bildirge üzerinden gerçekleştirmektedir. Daha önce işverenlerimiz bu sistemde kullandıkları şifreleri temin etmek için şahsen veya vekilleri ile kurumumuza müracaat etmek durumundayken, yapılan düzenleme ile şifre teminini de elektronik olarak bulundukları yerden yapabileceklerdir. Böylece, işverenlerimiz ve sigortalılarımızın işlemlerinde muhtemel gecikmelerin önüne geçilmiş ve şifre teminindeki zaman ve sermaye kayıpları önlenmiştir. Doğum yapan veya evlat edinen sigortalı bayanlarımıza da yarım çalışma ödeneği uygulaması getirilmiştir. Sigortalımız burada 15 gün çalışmakta, 15 günlük ücret almakta ve işvereni de sadece 15 günlük prim yatırmaktadır. Sigortalımızın doğum yada evlat edinme nedeniyle eksik kalan 15 günlük ücreti ve primi Türkiye İş Kurumu tarafından karşılanmaktadır. Bu özel uygulama ile annemiz 15 gün çalıştığı halde 1 aylık maaş almakta ve 1 aylık primi yatırılmaktadır. Eskiden 10 günden az çalışma süreleri iş kazası ve meslek hastalığı yönünde teminat altına alınamıyorken, yapılan iyileştirme ile 10 günden az çalışanlar da iş kazası ve meslek hastalığı yönünden sosyal güvenceye kavuşturulmuşlardır.
Uygulama ile mevsimlik tarım işlerinde çalışan kadınlarımızın da sorunları çözülmüştür. Özellikle ev hizmetlerinde çalışan ve işin tabiatı gereği 10 günden az hizmeti bulunan sigortalılarımız için gerekli elektronik uygulamalar açılarak her bir hizmet günlerinin kayıt altına alınması sağlanmıştır. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla ve sürekli hizmet verilen yerler için, işverenlerimize özel iyileştirmeler yapılmıştır. Buna göre, iş yeri ve sigortalı tesciline ilişkin belgeler bir kez düzenlendiğinde her ay otomatik olarak yenilenmektedir. Kadınlarımıza üç defaya mahsus olmak üzere doğum borçlanması hakkı getirilmiştir. Böylece aile hayatının sürekliliği sağlanmış ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki varlıkları korunmuştur. Tüm İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına 100 TL seyyanen zam yapılmıştır. Emeklilerimizin aylıklarından kesilmekte olan Sosyal Güvenlik Destek Primini kaldırdık. Mart ayı itibariyle bütün kesintiler sona ermiş, yersiz kesinti varsa da iade edilmiştir. Böylece emeklilerimizin maaşında yüzde 10’luk bir artış daha gerçekleşmiştir.
Emeklilerimize talepleri halinde aylıkları konutlarında ödenmektedir. Bu güne kadar yaklaşık 10.000 emeklimizin maaşını konutunda ödedik. Yine istemeleri durumunda emeklilerimiz, üç aylık maaşlarını peşin olarak alabiliyorlar. Bayramlarda da emeklilerimizin maaşını bayram ihtiyaçlarını giderebilecek bir zamanlama ile ödeyerek, bayram sevincini vaktinde yaşamalarını sağlıyoruz. Polislerimizin ve uzman erbaşlarımızın 2200 olan ek göstergeleri 3 bine çıkarılmış, emniyet hizmet tazminatı yüzde 25 artırılmıştır. Bu kadrodan emekli olan personelinde maaş intibakı yapılmıştır.
İHA