Muş'a gelen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başmüfettişi Özkan Bilgili, borcu olan esnafın borcunu taksitlendirmesi ve ilk taksitini ödemesi halinde sağlık hizmetinden faydalanabileceğini söyledi.
Muş, Bingöl ve Bitlis'te esnaflarla düzenlenecek toplantılara katılmak üzere Muş'a gelen SGK Başmüfettişi Özkan Bilgili, basın toplantısı düzenledi. Yaptıkları düzenleme ve çalışmaları yerinde görmek üzere bölge gezisine çıktığını ifade eden Özkan Bilgili, sivil toplum kuruluşları, mali müşavirler ve esnaf birlikleriyle görüşüp eksikleri gidereceklerini belirten Özkan Bilgili, kurumun yaptığı ve yapacağı çalışmalarla ilgili de vatandaşı bilgilendireceklerini kaydetti. Kurum olarak özellikle kayıtlı çalışmanın peşinde olduklarını vurgulayan Bilgili, bununla ilgili bir takım hazırlıklar yaptıklarını dile getirdi. İşyerlerinde nitelikli ve niteliksiz çalışanların asgari ücretli gösterildiğini savunan Bilgili; "Bu doğru değil. Hepimiz bunun böyle olmadığını biliyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu da bunun üzerine gideceğini taahhüt ediyor. Bundan sonra biz buna dikkat edeceğiz. Soysal Güvenlik Kurumu, İş-Kur'la ortak bir çalışma yürütüyor. İşçilerin sigorta girişi yapılırken, bilgisayarda kurum onu fark edecek. İşçinin meslek kodu baz alınarak işveren uyarılacak. Yani bir mühendisle aynı fabrikada çalışan işçi asgari ücretli gösterilemez. Bunları önceden söylüyoruz ki işverenlerimiz cezai müeyyidelerle karşı karşıya kalmasın. Bunun hazırlıkları yapılıyor ve çok kısa sürede çalışmalara başlanacak" dedi.
Kuruma borcu olan esnafın borucunu taksitlendirip ilk taksitini yatırdıktan sonra kendisi ve bakmakla mükellef olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğini belirten Bilgili; "1 Ocak 2012 tarihinden itibaren sağlık sigortacılığı zorunlu olarak başladı. Özellikle esnafımızın bilmediği veya yanlış bir bildiği konuyu aydınlatmak istiyorum. Esnafımız eğer prim borcu varsa ne kendisi, ne eşi, ne de çocukları sağlık yardımı alamıyor. Ama bunu kolaylaştıracak bir düzenleme var. Eğer esnafımız var olan prim borcunun tamamını ödemezse bile kurumumuza başvurup taksitlendirirse ve ilk taksitini öderse aynı şekilde kendisi ve bakmakla mükellef oldukları kişiler sağlık hizmetlerinden yararlanacak. Burada borç değil, taksitlendirme ve ilk taksitin ödenmesi önemlidir" şeklinde konuştu.
İşverenlerin kaza sigortası ve analık sigortasından da faydalanabileceğinin altını çizen Bilgili; "Sosyal Güvenlik Kurumları birleştirilmeden önce Bağ-Kur kanununda iş kazası sigorta kolu yoktu, analık sigorta kolu yoktu. Şimdi bunların ikisi de var. Bir esnaf dükkanında iş kazasına uğrarsa, mesleğinde kazanma gücünü yüzde 10 kaybederse öteden beri işçiler için var olan haktan yararlanacak. Biz ona gelir bağlayacağız ve onu ölene kadar alacak. Bu durumda olanlar böyle bir haktan haberleri olmadığı için kuruma da başvurmuyorlar. Yine eğer esnafımız bayansa, doğum yaptığı zaman aynı işçi gibi benden annelik parası alır. Bunlar son dönemde kanunda çıkan yeni haklar, çok bilinmediği anlaşılıyor" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz