Adana (AA)- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Genel Müdürü İsmail Barış, "çocuklar ailelerinin yanında büyüsün, engellilere evlerinde bakılsın diye yılda 1 milyar TL evde bakım ücreti ödediklerini" belirterek, "Harcadığımız bu para aslında yardım değil hak iadesidir" dedi.
SHÇEK'in artık yardım etmeyen, hak iade eden kurum olduğuna dikkati çeken Barış, bir çocuğun anne ve babasının yanında büyümesi, eğitim hakkının verilmesi, yaşlıya en iyi şekilde bakım, engellinin evinden ayrılmadan ailesinin yanında bakımının onların en doğal hakları olduğunu belirtti. Barış, şöyle konuştu:
"Son rakamlara göre, şu anda 19 bin çocuğumuz ve 130 bin engellimiz için evde bakım ücreti ödüyoruz. Yılda ödediğimiz para 1 milyar TL. Bu rakam gelecek yıl belki 1,5 milyar TL olacak. Asgari ücret civarındaki bu parayı biz çocuğun ya da engellinin ailesine, ona bakacak kişiye veriyoruz. Bakacak kimse yoksa da kurumumuzda fiilen bakıyoruz. Halen sosyal hizmet kurumlarımızdaki çocuk sayısı 12 bin civarında, 5 bin engelliye de fiilen bakıyoruz."
Barış, aylık gelirleri evdeki çocuk ya da engelliye bakmaya yeterli değilse sosyal güvencesi bulunsa bile ödeme yapılabildiğine işaret etti.Yurt çocuklarının artık koğuş sistemi ortamında büyümelerini istemediklerini, sevgi evleri ve çocuk evleri projesiyle bu konuda mesafe almaya başladıklarını belirten Barış, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye genelindeki çocuk evi sayımız 120'yi buldu. Bu çocuklar herhangi bir apartmanın herhangi bir katında bir aile ortamında yaşıyorlar. Misafir kabul ediyor, hafta sonu hep birlikte kahvaltı yapıyor, bir aile sıcaklığını doya doya yaşıyorlar. Bu evlerde yaşayan çocuklarımızın mevcut durumu bu projenin ne kadar isabetli olduğunu kanıtladı."