HABER

SHÇEK personelinin sorunları ele alındı

ANKARA (İHA) - Birinci Sosyal Hizmetler Şurası'nda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda (SHÇEK) çalışan personel ücretlerine çözüm getirildi.

SHÇEK'in personel ve bütçe yetersizliğinden şikayetçi olan Devlet Bakanı Akşit, "Fazla mesai, personel ücretleri arasındaki dengesizlik ve nöbet ücretleri konusunda yasal düzenlemeler yapılacak" dedi. Devlet Bakanı Beşir Atalay ise Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Teşfik Fonu'ndan SHÇEK'e 15 milyon dolarlık alt yapı desteği verileceğini duyurdu.

Ankara Dedeman Otel'de düzenlenen Birinci Sosyal Hizmetler Şurası'nda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nun (SHÇEK)sorunları masaya yatırıldı. Şuraya, Devlet Bakanları Güldal Akşit ve Beşir Atalay, SHÇEK Genel Müdürü Cafer Tatlıbal ve çok sayıda davetli katıldı. Akşit SHÇEK'in tarihi gelişiminden söz ettiği konuşmasına kurumun bugünkü durumunu anlatarak devam etti. Akşit, kurumun 81 il, 35 ilçede 450 tesiste 30 bin çocuğa yaklaşık 10 bin personel ile 24 saat hizmet verdiğini söyledi. Zaman içerisinde geleneksel kamu kurumu mantığı anlayışının burayada yerleştiğini vurgulayan Akşit, kurumda çalışan personel sayısının yıllar itibariyle azalmasından ve bütçe imkansızlıklarından şikayet etti. Siyasi iktidarların ve bakanların kurumla ilgili iyileştirme çabalarının bugüne kadar sorunlara köklü çözüm getirmediğini belirten Akşit, özellikle son yıllarda kurum ile ilgili olumsuzlukların medyaya yansımasından dolayı geçici önlemler alındığını ancak bunların da sorunlara çözüm getirmediğini ifade etti. Akşit, "Güzel binalar yapılması, buralara güzel eşyalar alınması, kurumda çalışan personele iyi imkanlar verilmesi kurumla ilgili sorunların çözümüne yeterli olmuyor. Bu beşikten mezara kadar her aşaması iyice düşünülmesi gereken bir konudur" diye konuştu.

Bakan Akşit, sosyal hizmetlerin önemine değindiği konuşmasına şöyle devam etti: "Ölüm hepizime haktır, ne zaman olacağını Allah bilir. Bir gün biz ölürsek çocuklarımıza kim bakacak? Ya da yaşlandığımızda yakınlarımız bize bakmazsa bize kim bakacak? Bakamayacağınız bir derecede özürlü bir çocuğunuz olduğunda ne yapacaksınız? Ya da çevrenizde kocasından dayak yine bir kadın var, 'Bu insanlara sahip çıkacak bir merci yok mu?' diye sorarsınız. Alan geniş, sorun çok, imkanlar sınırlı ve beklentiler büyük. Bu ülkede yaşayan herkesin SHÇEK'e ihtiyacı olabilir. Sosyah hizmetlere hangi makam ve mercide olursanız olun sahip çıkın".

'Makamların şikayet yeri değil, çözüm yeri olduğunu' düşünenlere saygı duyduğunu ancak sorumlu bakan olarak kurumun içinde bulunduğu durumu anlatması gerektiğini ifade eden Bakan Akşit, "Başta hükümetimiz olarak SHÇEK'e bakış açımızı ortaya koyduk. Konuya makro düzeyde bakıyoruz. Bu alanda AB standartları yakalanmalı ve gerekli düzenlemeler yapılmalı" şeklinde konuştu. "Bu şura sonucunda taşlar yerine oturacak" diyen Akşit, Kamu Yönetimi Reformu ile birlikte SHÇEK'de çalışan personel arasındaki dengesizliğin giderileceğini ve nöbet ücretlerinin bu tasarı içerisinde düzenleneceğini söyledi. Akşit ayrıca, Başbakanlığa bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığı'nın fazla mesai ücreti alırken, SHÇEK personelinin bu ücreti alamamasının kurumlar arasında problem oluşturduğunu kaydetti.

Devlet Bakanı Beşir Atalay, şuranın hükümetin politik görüntüsünü ortaya çıkardığını belirterek, iktidar olarak ele alınan tüm konulara pratik çözüm yolları getirdiklerini söyeldi. Atalay, sosyal hizmetler konusunda da mutlaka bir çözüm yolu bulunacağını vurgulayarak, Sosyal Yardımlaşma Dayanışma ve Teşfik Fonu'nun (SYDTF) çalışmalarını anlattı. Atalay, SYDTF'nin toplam gelirinin 1 katrilyon olduğunu ifade ederek, bu paranın vakıflara ve çeşitli sosyal yardımlaşma projelerine aktarıldığını kaydetti. Bunlardan bir olan Sosyal Riski Azaltma Projesi'nin sosyal hizmetler ve yardımlaşma kurumlarının alt yapılarını güçlendirmek için hazırlandığını belirten Atalay, "Bu proje ile SHÇEK'e 15 milyon dolarlık kaynak ayrıldı. Ayrılan kaynak ile SHÇEK'in personel eğitimi ve teknik alt yapısı güçlendirilecek" dedi.

SHÇEK Genel Müdürü Cafer Tatlıbal ise 2003 yılında 300 trilyonluk bütçe ile 30 bin çocuğa 10 bin personel ile hizmet verdiklerine dikkat çekerek, kurumda personel yetersizliği başta olmak üzere, çalışma şartlarında zorluk, ücret dağılımındaki yetersizlik, tasarruf tedbirleri ve basında çıkan olumsuz haberlerin kurum için sorun oluşturduğunu söyledi. Tatlıbal, ayrıca koruyucu aile uygulamasının yaygınlaştırılmasının hem kurum hem toplum için önemli olduğunu sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler