HABER

SHÇEK yeniden yapılandırılacak

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Özürlüler Kanunu ile sosyal yardım ekseninden sosyal haklar eksinine geçileceğini belirterek, huzurevi ve bakımevi gibi kurumların yerini evde bakımı sağlayan mobil hizmet sisteminin sağlayacağını açıkladı. Çubukçu ayrıca, sosyal güvencesi bulunmayan özürlülere evde veya kurumda hizmet verileceğini ifade etti.

Devlet Bakanı Çubukçu, bakanlık görevine geldikten sonra ilk basın toplantısını Özürlüler Kanunu ile ilgili düzenledi. Başbakanlık Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda Çubukçu, TBMM'de kabul edilerek Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan Özürlüler Kanunu'nun içeriği hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Çubukçu, Özürlüler Kanunu'nun sosyal politika aracı, sosyal hizmet sununun yeniden yapılandırılması ve özürlülerinin politikasının inşası çerçevesinden yeni başlayacak süreç olmak üzere 3 ayrı boyutta değerlendirilebileceğini belirterek, kanunun aktif sosyal politika açısından bir model olma özelliği taşıdığını söyledi. Aktif sosyal politikayla kamu idareleri merkezli hizmet sununun terk edileceğini ifade eden Çubukçu, bu doğrultuda özel sektörün çocuk bakımından yaşlılara ve özürlülere çeşitli hizmetleri götürebileceğini kaydetti.

Bakan Çubukçu, sosyal hizmet sununun yeniden yapılandırılması açısından, ülkemizde geleneksel biçimde kurumsallaşan huzurevi ve bakımevi gibi kurumların sosyal dışlanma aracı olma niteliği taşıdığını belirterek, yasayla birlikte bu tür kurumlardan vazgeçilerek, yerine mobil hizmet anlayışının getirileceğini kaydetti. Çubukçu, "Özürlüler ve yaşlılar özelinde bu hizmetler evde bakım modelleri gibi insanımıza kendi sosyal evreninde, daha çok da aile destek hizmetleri biçiminde hizmetler söz konusu olacaktır. Bu doğrultuda Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK) yeniden yapılandırılacaktır" açıklamasında bulundu.

Çubukçu, homojen bir özürlülük tanımından heterojen yapısı içinde özürlülerin sınıflandırılmasına geçileceğini vurgulayarak, özürlülüğün fiziksel eksikliğe dayalı yaklaşımından vazgeçilerek, işlevsellik açısından değerlendirileceğini anlattı. Sosyal yardım ekseninden sosyal haklar eksenine geçileceğini dile getiren Çubukçu, "Ülkemizde sosyal politika açısından özürlülüğün daha çok yoksulluk bağlamında değerlendirildiğini söyleyebiliriz. Özürlülük yoksulluğun ürünü olmamakla birlikte yoksulluk nedenidir ve ülkemizi de özürlüleremize yeterli eğitim ve istihdam altyapısı söz konusu olmadığından özürlülük yoksulluk bağlamında hizmet sunumunun konusudur. Ayrıca özürlülerin sağlık sorunlarından söz edilebilir, ancak özürlülük bir hastalık değil bir durumdur. Bu nedenle özürlülere sadece yardım değil, hizmet gereklidir" diye konuştu.

ÖZÜRLÜLERİN BAKIM MASRAFLARINI SHÇEK KARŞILAYACAK Devlet Bakanı Çubukçu, Özürlüler Kanunu'nun, özürlülerin karşılaştıkları ayrımcılıkla mücadele edilmesi, alınacak karar ve verilecek hizmetlerde özürlülerin, ailesinin ve gönüllü kuruluşların katılımcı olmasının sağlanması, özürlüye sunulacak hizmetlerde aile bütünlüğünün korunmasını esas aldığını söyledi. Türkiye'de özürlülere bakım hizmeti sunulmasında ciddi eksiklikler olduğunu dile getiren Çubukçu, kanunla, sosyal güvencesi bulunmayan ve ailesi ekonomik yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç özürlülere evlerinde veya kurumda bakım hizmeti verileceğini kaydetti. "Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu dışında bakılanların 2 aylık net asgari ücret tutarına kadar olan masrafları Kurumca karşılanacaktır" diyen Çubukçu, bakım hizmetini SHÇEK Genel Müdürlüğü'nden ruhsat alan gerçek ve tüzel kişilerle kamu kurum ve kuruşlularının vereceğini belirtti.

Çubukçu, özürlülerin ömürleri boyunca yardım verilmesi yerine yetenekleri ve kapasiteleri oranında istihdam edilmelerinin önemine değinerek, kanunla özürlülerin istihdam edilmeleri için tedbirler alındığını kaydetti. İşe alınma ve iş hayatı süreci içinde özürlü çalışanlar aleyhine ayrımcı uygulamaların yapılmayacağını belirten Çubukçu, "Özürlülere yönelik tedbirlerin alınması ve fiziki çevre düzenlemelerinin yapılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca İş Kanunu gereğince özürlü istihdam etmeyen işyerlerine uygulanan para cezalarının tahsilinde yaşanan sıkıntıları giderebilmek amacıyla, söz konusu cezalarının Türkiye İş Kurumu İl Müdürü'nce verilmesi sağlandı. Bu uygulama ceza paralarının tahsilini kolaylaştıracak" şeklinde konuştu.

Çubukçu, daha önce sadece Emekli Sandığı ve SSK mensuplarının çocuklarının özel eğitim ve rehabilitasyon hizmetinden yararlanırken, yeni kanunla tüm özel eğitime ihtiyacı olan özürlü çocukların bu hizmeti alabilmelerinin sağlanacağını söyledi. Çubukçu, kanunla özürlü üniversite öğrencilerinin araç-gereç temini, özel ders materyalinin hazırlanması, özürlülere uygun eğitim, araştırma ve barındırma ortamının hazırlanmasının temini gibi konularda çalışma yapmak üzere YÖK bünyesinde Özürlüler Danışma ve Koordinasyon Merkezi'nin kurulduğunu açıkladı.

Çubukçu, Türkiye'de Ulusal İşaret Dilinin bulunmadığına dikkat çekerek, işitme özürlülerin eğitim ve iletişimlerinin sağlanması amacıyla Türk İşaret Dili Sistemi oluşturulacağını söyledi. Çubukçu ayrıca, özürlülerin destek teknolojilerinden yararlanacaklarını, yaşadıkları hanelerin uygun hale getirileceğini, kariyer mesleği olan özürlülerin mesleklerine uygun kadroya atanacağını, emlak vergilerinden maaf tutulacaklarını ve noterlik işlemlerinde kolaylık sağlanacağını ifade etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler