HABER

SHP ve ÖDP birlikte hareket edecek

Ortak bir basın toplantısı düzenleyen Sosyaldemokrat Halk Partisi (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, Tükiye Projesi olarak adlandırılan SHP, ÖDP, Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) ve Demokratik Halk Partisi (DEHAP) arasında gerçekleştirilen görüşmelerin tıkanma noktasına geldiğini belirtti.

SHP ve ÖDP birlikte hareket edecek

Ankara'da SHP Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıda iki parti liderinin ortak olarak hazırladıkları yazılı metni okuyan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Türkiye'nin kaderini değiştiriceği öne sürülen Türkiye Projesi'nde atılan bazı adımların, söz konusu tarihsel buluşmanın sınırlı bir bakış açısıyla değerlendirildiğini ortaya çıkardığını belirterek, "Milyonlarca insanımızın yaşamında büyük değişikliklere yol açacak, Türkiye'nin demokratikleşmesi ve özgür bir toplumsal yaşamın tesisinde önemli dönüşümleri başlatacak bu işbirliğinin, iyi düşünülmemiş hatalı adımlara kurban edilmesi doğru olmayacaktır" dedi.

Karayalçın SHP ve ÖDP adına yaptığı açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bizler, SHP ve ÖDP olarak, gerek 3 Kasım 2002 seçimlerine kadar, gerekse daha sonra bütün kesimlere güven veren bir tutum içersinde, bu büyük buluşmanın gerçekleşmesi ve ortak kaderimizin değişmesi için elimizden gelen çabayı göstermeye, bizimle birlikte bu projeyi büyütmek isteyen örgütlü ve örgütsüz bütün kesimlerle ve yurttaşlarımızla kucaklaşmaya çaba göstereceğiz".

Karayalçın ve Uras daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Görüşmelerdeki tıkanıklığın nedeni nedir? Görüşmelerden netice alınmazsa SHP ve ÖDP ayrı ayrı hareket edecekler mi?" sorusuna Karayalçın, "Bugüne kadar sadece HADEP'le değil, bütün sol patilerle birliktelik arayışı içinde olduk. Ancak CHP ittifaktan yana olmadı, iltihak uygulamasının tercih etti. DSP'de aynı anlayışı sergiledi. YTP'de de benzer uygulamalar görüldü. Ama diğer partilerle yürüttüğümüz görüşmelerin de bir tıkanıklık noktasında olduğu görülüyor. Tıkanıklığın ayrıntılarını açmayı tartışmayı doğru bulmuyorum. Geldiğimiz noktada 2 partinin yeni değerlendirmelerde bulunması gerekmektedir. O nedenle bu konuda da açıklama yapmayı doğru bulmuyorum" diye yanıt verdi.

Söz konusu sorulara Uras'ın cevabı ise şöyle oldu: "Bizim uzun vadeli düşlerimiz var. Ülkenin içinde bulunduğu koşullardan çıkış yolunun hangi politik zeminde olduğunu tarif ettik. Farklı bir kültür geliştirmek için Türkiye'nin ihtiyacı olan solun yeniden yapılanmasının sağlamak için ve yaşadığımız ekonomik kriz içersinde; emekçilerin, yoksulların, mazlumun ve mağdurların odağında bulunduğu bir politik zemine ihtiyaç vardır. Umutların yeşermesi ancak böyle bir zeminde olabilir. Varolan seçeneklere baktığımızda aklıma, Can Yücel'in 'Başka türlü bir şey benim istediğim' şiiri aklıma geliyor. Dolayısıyla bizim istediğimiz başka türlü bir şey".

Tıkanıklığın, DEHAP çatısı altında birleşme noktasında ortaya çıkıp çıkmadığı sorulduğunda da iki lider, bu noktada bir problemin yaşanmadığına işaret ederken Uras, "Sorun teknik ve detaya ilişkin bir sorun değil. Sorun, Türkiye'nin ihtiyaçlarına denk düşen nasıl bir vitrin ve vizyonla ortaya çıkılacağıdır. Toplumun geniş kesimlerini kuşatacak ve güven verecek bir vizyon ve profilin gerektiğidir. Bu da uzun bir çalışmayı gerektiriyor" yorumunda bulundu.
SHP Genel Başkanı Karayalçın, iki partinin 11 Eylül'den sonra da birlikte hareket edeceklerini "Pazara kadar değil, 11 Eylül'den sonra da birlikte hareket edeceğiz" sözleriyle dile getirdi.

En Çok Aranan Haberler