Mutlu YUCA-Taner BAYAR/ BOLU, Türkiye’nin önde gelen kamu kurumlarının bilgi işlem daire başkanlarının yanı sıra aralarında Yandex İcra Kurulu Başkanı Mustafa Gözalan’nın da bulunduğu bilişim sektörünün temsilcilerinin katıldığı 'Siber Güvenlik Çalıştayı' Bolu’nun Karacasu Beldesi'nde bulunan Gazelle Otel’de başladı. Natek Bilişim firması tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek çalıştayda katılımcılar siber güvenlik konularını değerlendirecekler.
DEVLET GÜZEL ADIMLAR ATIYOR
Çalıştay öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Natek Bilişim Direktörü Fazıl Ekici, siber güvenlik anlamında Türkiye’nin dünya sıralamasında üçüncü sırada yer aldığına dikkat çekerek, "Özellikle son zamanlarda yaşanan olayların hepsi bilişim sistemleri üzerinden yapılıyor ve yine aydınlatılması bilişim sistemleri üzerinden yapılıyor. Alınacak yeni tedbirler konusunda fikir birliğine varalım istedik. Genel Müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve özel sektör katılımcıları var. Gelişmiş ülkeler sıralamasına baktığımız zaman Türkiye siber güvenlik sıralamasında üçüncü grubun içerisinde. Birinci sırada Amerika, Çin, İlgiltere gibi ülkeler var. İkinci sırada yine Avrupa'daki büyük ülkeler var. Aslında Türkiye diğer ülkelere göre önceden tedbir almış durumda. Bu noktada iyi bir konumdayız diyebilirim. Ülkemizde bu konuda devlet politikası adına güzel adımlar atılıyor" dedi.
SOSYAL MEDYAYI İZLEYEN BİRİLERİ VAR
Ekici, sosyal medyayı izleyen ve verileri elinde bulunduran firmaların bulunduğunu açıklayarak şunları söyledi:
"Sosyal medyayı yöneten ve içerideki veri paylaşımını elinde bulunduran firmalar var. Bu firmaların sistemleri üzerinden bu paylaşımlar yapılıyor. Siz dışarıdan bir göz olarak güvenli olduğunu düşünebilirsiniz ama bunu izleyen birilerinin olduğu kesin."
EN BÜYÜK TEHLİKE ENTELEKTÜEL BİLGİLERİN ÇALINMASI
Çalıştayın açılışında konuşan Yandex İcra Kurulu Başkanı Mustafa Gözalan, İngiltere’de siber güvenlik alanında ne tür hatalar ve suçlar çıktığına ilişkin yeni bir çalışma yapıldığını açıklayarak, "Bunlar hile olabiliyor, tehdit olabiliyor. Birkaç kişinin ya da kurumların bilgilerini çalarak tehdit ediyorsunuz. Kimlikler çalınıyor, müşteri bilgileri çalınıyor. Entelektüel sermaye çalınıyor. Bunların karşısında şantaj yapılarak para isteniyor. Bunların içerisinde en büyük darbeyi yapacak kısmı ve bunu İngiltere ekonomisinde 8 milyar pound olarak hesaplıyorlar. Entelektüel sermayenin çalınması. HSBC, Türkiye’de nasıl darbe aldı bu birkaç basın organında çıktı. HSBC’nin Dünya CEO’su geldi iki gün uğraştı ve gitti. HSBC’de hangi program var bilmiyorum, kim çalışıyor bilmiyorum. İnşallah bu işin nasıl yapıldığını, bu işi HSBC’ye anlatırız. Türkiye’de artık bu konulardan nasibini almaya başladı ve en azından yansımaları olmaya başladı. Bu bir rezalet. Diğer rezalet ise JP Morgan Amerika’nın Ukrayna ve Rusyalı hackerler tarafından boşaltılması. Neler çıkacak bilmiyorum. Bunlar yeteri kadar konuşulmuyor bile. Amerika’nın 2015 yılı bütçesi 4 trilyon dolar. Siber güvenliğe ayrılan bütçesi ise 14 milyar dolar. Bu yeteri kadar alarm zillerinin çaldığına işarettir" diye konuştu.
GÜVENDE DEĞİLİZ
Dünya'nın önemli sim kart üreticisi olan Gemalto firmasının ürettiği sim kartların güvenlik bilgilerinin çalındığının ortaya çıktığını ifade eden Brocade Türkiye Genel Müdürü Feyyaz Atalay şunları söyledi:
"Bir hafta kadar önce Belçika kökenli Gemalto firmasının bazı sim kart güvenlik bilgilerinin çalındığına ilişkin bir bilgi çıktı. Haber kaynağı olarak ise Snowden'in yayınladığı Wikileaks belgeleri kaynak olarak gösterildi. Belgelerde yayınlandığı duruma göre Amerika'daki CIA ve İngiltere'den MI-6 firmaya uzaktan sızıp bu sim kartların şifrelerini çalıyorlar. Bu çaldıkları bilgilerle dünyadaki herhangi bir sim karta uzaktan sızıp bunun içindeki bilgileri, telefon görüşmelerini, SMS bilgilerine ulaşıp daha da öteye gideyim dinleme bile yapabilirler. Gemalto firması böyle bir şeyin olmadığına ilişkin bir bilgi paylaştı ama böyle bir şeyin kokusu çıktıktan sonra arkası gelir. Batı dünyasındaki CIA ve MI-6 gibi kurumların yaptığı siber atakların en büyüğüydü. Gemalto'nun Türkiye'de bir sürü müşterisi var. Her üç operatörümüzde Gemalto'nun ürünlerini kullanıyor. Teknoloji şirketi yetkilisi olarak söyleyebilirim ki güvende olmadığımız kesin. Birey olarak devlet olarak ve millet olarak. Ben hala hassas olduğumuzu ve saldırılara açık olduğumuzu söylemek istiyorum. Ben işin politik tarafına girmek istemiyorum, ama neler duyduk neler değil mi? Dinlemelerde bir siber saldırı. Ben hala kurumlarımızın doğru yerde olduğunu düşünmüyorum. Türkiye'nin yetişmiş gerekli siber güvenlik uzmanı yok. Yeterince bu işte çalışan yerli üretici yok"
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz