Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, tüm dünyayı sarsan siber saldırılara ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Siber saldırıların hiç durmadığını ve 24 saat alarmda olduklarını belirten Arslan, “Son saldırının bize çok etkisi olmadı. Önledik zaten. Çünkü geçen sene temmuzdan itibaren birkaç kat ve daha etkili saldırı olduğu için bizim ekip sürekli teyakkuzda” dedi.
Siber saldırılar için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi adlı bir birim oluşturulduğunu söyleyen Arslan, “Sadece bizde değil bütün kurumlarda oluşturuldu. Bizimkiler bir sinyal alır almaz kurumlarla birlikte harekete geçiyorlar. 24 saat boyunca takip söz konusu” diye konuştu. Son siber saldırıda kamuda ciddi bir hasar oluşmadığını, bazı özel sektör kuruluşlarının da aldıkları tedbirlerle hızla toparladıklarını belirten Arslan, bu saldırıların varsa bir maliyeti bunun birkaç gün içinde çıkacağını dile getirdi.
Arslan, siber saldırılara karşı hacker’ları istihdam ederek önlem geliştirmeye çalıştıklarını belirtirken, hacker’lara yüksek ücretler ödendiğini söyledi.
"CİDDİ MAAŞ VERİYORUZ"
Arslan, şöyle devam etti: “Siber olaylara müdahale ekipleri ve merkezleri kurulmuştu. Hacker’lar arası bir yarışma düzenledik. Oradan başarılı olanları kuruma aldık. Onun dışında bu işin içindekilere, biz eğitim veriyoruz. Bu konuda kabiliyeti olanlara ortaya çıkarıp onlara daha doğru eğitim verip kurumda ve özel sektörde bu işlerde istihdamını sağlıyoruz. Önemli olan bu gibi durumlarda hacker’ların yaptığını öngörüp ona karşı tedir oluşturmak. En iyi siber saldırılara karşı onlardan oluşturduğumuz ekiple mücadele ediyoruz. Bu anlamda kabiliyeti olanları alıyoruz. Sadece hacker değil. ‘Adam bu işi iyi biliyor ama kötü niyetle bu işi kullanıyor’ algısı var. Önemli olan kötü niyetle kullanması değil iyi bilenleri tespit edip onlardan yararlanmak. Ciddi maaş veriyoruz. memur maaşıyla kıyaslarsanız daha üst sınıf bir maaş veriliyor.”
"YAZILIMINIZI GÜNCELLEYİN"
Arslan, siber saldırıların her zaman olabileceğini ve nihayet öngörülmeyen zamanlarda bu tür saldırılara maruz kalındığını belirterek “Bazen boyutu büyüyor, kamuoyu duyuyor. Bazen bilmediği için kamuoyu duymuyor. Ama buna hep hazırlıklıyız mücadele devam ediyor” dedi. Arslan, vatandaşlara önerisini “Yazılımların ve saldırılara karşı antivirüs programlarının güncel olması öneririz” sözleriyle dile getirdi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) geçen ocakta Türkiye çapında hacker’lar arasında yarışma düzenlemişti. 25 bin civarında müracaat olmuş, kazananlar Cumhuriyet altını ile ödüllendirilirken üst düzey hacker’lar kurum bünyesinde istihdam edilmi, bazıları da özel sektörde işe girmesi için tavsiye edilmişti.
O VİRÜS NSA'DEN Mİ ÇALINDI?
Kısa sürede dünyada büyük yankı uyandıran ve dünya genelinde yaklaşık 150 ülkede yüzbinlerce bilgisayarı etkileyen ‘WannaCry’ virüsünün ABD istihbarat kurumu Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) sisteminden çalındığı iddia edildi.
Washington Post gazetesinin haberine göre, geçen hafta bilgisayar sistemlerine bulaşan ‘WannaCry’ adlı virüsünün kodu NSA’in siber takip ve izleme sisteminde bulunuyordu. Hırsızlığın yapılabilmesinin sebebi olarak NSA’in 5 yıldan fazla kullandığı EternalBlue (sonsuz mavi) adlı yazılım gösterildi.
Özellikle ABD dışında istihbarat toplama amaçlı olan bu yazılımda güvenlik boşlukları bulunduğu ve bunun başından beri yetkililer tarafından bilindiği belirtildi. Gazeteye konuşan eski bir NSA çalışanı, sistemi ‘dinamitle balık avlamak gibi’ diye tanımlarken NSA’den ise konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.(AA)