Rusya’dan yola çıkacak olan yük trenleri, Karadeniz’i gemiyle geçtikten sonra Samsun’da bojileri (demir tekerlekleri) değiştirilerek Orta Asya, Orta Doğu ve Çin’e kadar yük taşıyacak. 10 milyon dolarlık yatırım sonucunda Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı ile 400 milyon nüfusun yaşadığı bölgelere demiryolu taşımacılığı yapılacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, “Açılan bu ulaşım hatları hem dostluğumuzu hem de 2015 yılındaki Rusya ile 100 milyar dolarlık ticari hedefimizin yakalanmasına büyük katkı sağlayacak.” dedi.
Rusya'dan Orta Asya ve Orta Doğu'ya kombine yük taşımacılığının Türkiye üzerinden yapılmasını sağlayan Samsun - Kavkaz Tren Feri Hattı resmi törenle açıldı. Samsun Limanı Sanayi Rıhtımı'nda yapılan açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov katıldı. Açılışta konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, Rusya ile son yıllarda 33 milyar dolara ulaşan ticaret hacminin 2015 yılında 100 milyar dolara ulaşması konusunda her iki ülkenin ortak görüşü olduğunu belirtti. İki ülke arasında kurulan kombine taşımacılık köprüsünün hinterlandının, İskandinav ülkelerinden Çin’e, Akdeniz ülkelerinden Hindistan’a kadar büyük bir alanı etkileyeceğini dile getiren Bakan Yıldırım, “Türkiye ve Rusya arasında demiryolu hat açıklıklarının farklı olması nedeniyle yapılamayan demiryolu taşımacılığını mümkün hale getirmek amacıyla yapılan yatırım sayesinde bojilerin değiştirilmesi ile Türk demiryolu hat açıklığına uygun (UIC) bojilerle değiştirilerek demiryolu şebekemizde ya da ülkemiz üzerinden transit olarak Orta Doğu ve Avrupa ülkelerine yük taşıması yapılmaktadır.” dedi.
Ülkeler arasındaki ulaşım yollarını sadece ticaretin gelişmesi açısından önemli görmediklerini ifade eden bakan Yıldırım, açılan her yeni yolun hem ticareti hem de dostluk ilişkilerinin artarak ileri götürülmesini sağladığını dile getirdi. Vizelerin kaldırılmasıyla birlikte Rusya ile Türkiye arasında gidiş gelişlerin arttığını hatırlatan Bakan Yıldırım, “Karşılıklı yatırımlar 8 milyarın üzerine çıktı. Rusya’da 5 milyar dolarlık Türk yatırımcı, Türkiye’de ise 3 milyar dolarlık hacme sahip Rus yatırımcı bulunmaktadır. Gümrük kapılarında yapılacak kolaylaştırma ile ticareti daha kolay hale getirmeye çalışacağız.” diye konuştu.
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov açılan bu proje üzerinde çalışanlar için bugünkü açılışı bir bayram olarak niteledi. Test aşamalarının başarı ile gerçekleştirildiğini aktaran Sokolov, “İlerleyen dönemde bu hat üzerinden yük taşımacılığının artacağını düşünüyoruz. Şu ana kadar taşınan yük miktarını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. İki ülke arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hacminin gerçekleşmesine katkı sağlayacaktır.” diye konuştu. Bakan Sokolov, hattın daha sağlıklı çalışması için yeni bir birim kurulduğunu ve işlerin kolaylaştırılacağını söyledi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, açılan Samsun-Kavkaz arasında Tren Feri Hattı ile Samsun’un lojistikteki öneminin bir kez daha öne çıktığını söyledi. Vali Aksoy, “Samsun üç limanı ve sahip olduğu diğer kara, hava ve demiryolu ulaşım kanalları ile lojiztik merkezi olma yolunda hızla ilerliyor.” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise, tren hattı yanında Samsun ile Krasnodar arasında direk uçak seferlerinin konulmasını iki ülke arasındaki dostluk ve ticaretin artırılmasına daha büyük katkı sağlayacağını aktardı.
Samsun-Kavkaz arasında Tren Feri Hattı hakkında bilgiyi ise Devlet Demir Yolları Genel Müdürü Süleyman Karaman verdi. Projenin 2005 yılında başladığını hatırlatan Karaman, “Türkiye demiryolları ile Rusya demiryollarının hat açıklıklarının farklı olması nedeniyle doğrudan demiryolu taşıması yapılmasının önündeki engeller, Samsun Liman sahasında boji değişim tesisi kurularak ortadan kaldırıldı.” dedi. Karaman, Kavkaz Limanı'ndan ferilere yüklenen vagonların bojilerinin, Samsun Limanı'nda değiştirilmek suretiyle, yüklerin transit olarak Akdeniz, Avrupa, Asya ve Ortadoğu ülkelerine demiryolu üzerinden ulaşması sağlanacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım misafir bakana hızlı tren maketi hediye etti. Her iki bakana da hattın temsili anahtarı taktim edildi. Bakanlar bojileri değiştirilen trenin gemiye bindirilmesine eşlik etti. Daha sonra ise vagonların tekerleklerinin değiştirilmesi işlemini takip etti. Programa Samsun milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SAMSUN -KAVKAZ TREN FERİ HATTI
- Projenin temeli 2005 yılında atıldı
- Rusya'nın Kavkaz limanından tren ferilerine bindirilmekte, Samsun limanına gelmekte, Samsun limanında her vagon 20 dakikadan az bir süre içinde Türk demiryolu hat açıklığına uygun (UIC) bojilerle değiştirilerek demiryolu şebekesine uygun hale getirilmekte.
- 22 Aralık 2010 tarihinde başlatılan deneme seferleri ile bugüne kadar karşılıklı 62 seferde 2.298 vagonla yaklaşık 63 bin ton yük taşındı.
- İki ülke arasında kurulan kombine taşımacılık köprüsünün hinterlandı, İskandinav Ülkelerinden Çin’e, Akdeniz ülkelerinden Hindistan’a kadar büyük bir alanı etkileyecek.
Yatırım maliyeti 10 milyon TL olan ve ilk aşamada yıllık 200.000 ton taşıma yapılması planlanan proje;
-Türkiye ile Rusya arasında bir kombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılmasını ve taşıma sürelerinin kısaltılmasını sağlayacak.
-Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin gelişimine katkıda bulunacak, Karadeniz limanlarına yapılacak bağlantılarla TRACECA koridorunu geliştirecek.
-Türkiye ve Rusya üzerinden, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler (Ukrayna, Romanya, Bulgaristan), Türki Cumhuriyetler ve İskandinav ülkelerinin Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Hindistan ve Çin bağlantısını da sağlayacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz