Ankara - Sağlık Bakanlığı, sıcak çarpmasından korunmak için güneşin dik geldiği saatlerde açıkta bulunulmaması ve denize girilmemesi, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılması, açık renkli, hafif ve dar olmayan kıyafetlerin tercih edilmesi ve günde en az 2 litre sıvı alınması
gerektiğini bildirdi.
Bakanlık, yaz mevsimi ile birlikte artan sıcaklıkların sebep olduğu rahatsızlıklar ve bunlardan korunma yolları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yaz mevsimi ile artan hava sıcaklıklarının insan sağlığını tehdit ettiği, özellikle sıcak havalarla birlikte; bebek, çocuk, yaşlı ve hamileler ile tansiyon, kalp ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıkları bulunan kişiler başta olmak üzere herkes için ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıktığı vurgulandı.
Görülen rahatsızlıkların başında; sıcak çarpmaları, gıda zehirlenmeleri ve sıvı kaybına bağlı rahatsızlıklar geldiği belirtilen açıklamada, bilinç kaybı ve ölümle sonuçlanabilecek olan bu olumsuz etkilerden alınacak bazı tedbirler ile korunmanın mümkün olduğunun altı çizildi.
Açıklamada, açık alanlarda dolaşanlar ile özellikle sahil bölgelerinde tatil yapan vatandaşların ısı ve nem artışı ile birlikte vücut ısısının ayarlanamaması sonucu sıcak çarpmasına maruz kaldıkları belirtildi.
Sıcak çarpmasının güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, bol terleme, adale krampları, davranış bozukluğu, sinirlilik, solgun ve sıcak deri, mide krampları, kusma, bulantı, hızlı nabız, bilinç kaybı ve hayal görme belirtileriyle ortaya çıktığı kaydedilen açıklamada, sıcak çarpmasına maruz kalanlar için yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı:
-Hasta serin ve havadar bir yere alınır,
-Giysiler çıkarılır,
-Sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir,
-Bulantısı yoksa ve bilinci açıksa su ve tuz kaybını gidermek için 1 litre su -1 çay kaşığı karbonat -1 çay kaşığı tuz karışımı sıvı ya da soda içirilir.
Vatandaşların sıcak çarpmasından korunması için yapması gerekenlerin de belirtildiği açıklamada, bu olumsuzluklara maruz kalınmaması için vatandaşların özellikle güneşin dik geldiği saatlerde (saat 11.00 ile 16.00 arasında) açıkta bulunmamaları ve denize girmemeleri, çıkılacaksa, özellikle şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye
gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanmaları, dar kıyafetler yerine terletmeyen, açık renkli ve hafif giysileri tercih etmeleri, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaları, kapalı mekanların düzenli aralıklarla havalandırılmasına özen göstermeleri ve sıvı kaybını önlemek için günde en az 2 litre sıvı almaya dikkat etmeleri gerektiği bildirildi.
Açıklamada, sıvı ihtiyacını karşılamak için başta su olmak üzere süt, ayran, taze sıkılmış meyve suları, bitki ve meyve çayları tercih edilmesi önerildi. Bebekler ve çocuklar sıvı kayıplarını ifade edemeyebilecekleri için anne-babaların daha dikkatli olmaları için uyarıldı.