ANTALYA (İHA) - Sıcak çarpmasının tedavisi yapılamayan ciddi hastalıklara yol açtığını belirten Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, "Sıcak çarpması acil ve tehlikeli bir durumdur, vatandaşlarımızın gerekli önlemleri alması gerekir" dedi.
Gül, Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıkça rastlanan sıcak çarpmasından korunmak için altın tavsiyelerde bulundu. Güneş ışınlarının, kemik gelişimi için önemli olan D vitamini sağlaması, sağlığı olumlu etkiliyorsa da uzun süre bu ışınlara maruz kalmak, istenmeyen ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını belirten Dr. Gül, bu durumdan en çok çocuklar, yaşlılar, yüksek tansiyonu olanlar, şeker, kalp ve solunum yolu hastalıkları, sokak çocukları ve evsizlerin etkileneceklerini söyledi.
Hissedilen hava sıcaklığının ortamın sıcaklığına, nem oranına ve hava hareketine bağlı olarak değişiklik göstereceğini kaydeden Gül, "Vücudumuz, bazı fizyolojik olaylarla (terleme, damar genişlemesi) sahip olduğu ısı düzenini korumaya çalışır. Ancak aşırı sıcaklarda, güneş ışınlarına fazla maruz kalan vücudun ısısı yükselir ve sıcak çarpması gelişir. Sıcak çarpan bir kişide; solunum hızlanması, nabız yüksekliği, idrar azalması, tansiyon düşmesi gibi belirtiler görülür. Uzun vadede ise daha kalıcı hasarlara yol açar. Bunların başında, deri dokusunun yaşlanması ve esnekliğini kaybetmesi, stres artışı ve çabuk sinirlenme, kalp ve solunum yolu hastalıklarında artış, gözde katarakt oluşumu, deri kanseri, koma ve ölüm gelir" diye konuştu.
Güneş veya sıcak çarpmasının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olacağını söyleyen Gül, "Bilinç kaybından önce tedaviye başlanması durumunda iyileşmesi şansı oldukça yüksektir. Kişinin ateşi 39.4 derece üzerindedir, deri sıcak, kurudu ve kırmızıdır, terleme yoktur. Bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması ile komaya kadar gidebilen şuur bulanıklığı ve kaybı vardır. İlk yardımda, kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima vb.) soğutulmaya çalışılmalı, kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli, gerekli durumlarda hava yolu açılmalı ve suni solunum yapılmalıdır" diye konuştu.
SICAK ÇARPMASINDAN KORUNMAK İÇİN ALTIN KURALLAR
Antalya İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Gül, sıcak çarpmasından korunmak için şu tavsiyelerde bulundu:
"Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın, denize girmeyin, güneşlenmeyin. Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmayın, aşırı hareketlerden kaçının, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat edin. Güneşe çıkmadan veya güneşlenmeden önce deriye uygun bir koruyucu krem sürün, bulutlu ve kapalı bir havada bile güneş yanığı olabileceğini unutmayın.
Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş alın. Açık renkli, hafif, geniş ve pamuklu giyecekler tercih edin. Güneş altında kalmanız gerekiyorsa şapka ve gözlükler kullanın. Bol sıvı gıdalar alın, susuzluk hissi olmazsa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketin.
Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytinler ve taze sebzeler bulundurun. Kafein içecekler yerine süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitkisel çayları tercih edin. Yağlı ve ağır yemekler yerine salata, çorba gibi hafif yemekler seçin. Vücut direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral almasını sağlamak için bol miktarda sebze ve meyve tüketin. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının.
Çabuk bozulma riski olan besinleri, (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterin. Bebek, çocuk, engellileri ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bulundurmayın."