Lefkoşa (AA) - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin, denizde petrol, doğal gaz aramak ve çıkarmak amacıyla Mısır ve Lübnan'la münhasır ekonomik bölge sınırlarını belirleyen anlaşmaların hayata geçirilmesi halinde, sıcak durumlar meydana gelebileceği uyarısında bulundu.
Talat, bu konudaki uyarılarını yazılı olarak, Lübnan ve Mısır hükümetlerine de bildirdi.
Kıbrıs Rum basını, Cumhurbaşkanı Talat'ın uyarıları ve Türkiye'nin de Kıbrıslı Türklerin haklarını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıklamış olması nedeniyle Rum bakanlar kurulunun dün olağanüstü toplandığını yazdı.Türkiye'nin petrol konusunu "savaş sebebi" saydığını ve Kıbrıslı Türklerin hakkını her ne pahasına olursa olsun koruyacağını açıkladığını hatırlatan Rum gazeteleri, Rum yönetiminin ve Rum bakanların bu uyarıları "küçümseme" tavrı içine girdiğini belirtti.
Petrol konusundaki çalışmaların 15 şubatta başlayacağını duyuran Rum basını, "toplam mali değeri 400 milyar dolar olduğu belirtilen deniz dibindeki petrol rezervi için 15 Şubat 2007 itibarıyla tam yol ileri" ifadesini kullandı.
Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos başkanlığında dün olağanüstü toplanan Rum bakanlar kurulu, sözde Rum münhasır ekonomik bölgesi içerisindeki 13 araştırma parselinin sınırlarını belirledi.
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, Kıbrıs çevresindeki petrollerden müşterek istifade edilmesi gerektiği, aksi halde sıcak durumlar meydana geleceği açıklamasını yorumlarken, "komşu ülkelerle anlaşmalar imzalamanın, Kıbrıs'ın gerek karada gerek denizde sahip olduğu kaynakları değerlendirmenin ve bunlardan istifade etmenin de 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenlik hakkı olduğunu" söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat'ın "hiçbir devleti temsil etmediğini, bu nedenle söz sahibi olmadığını" iddia eden Lillikas, "deniz bölgesindeki petrol yataklarından elde edilecek gelirin Kıbrıslı Türklerle paylaşımının ihtimal bile olmadığını" açıkladı.
Eski Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Nikos Rolandis de bu konudaki açıklamasında, Güney Kıbrıs'ın petrol arama ve çıkarmayı ileri götürmesi durumunda Türkiye'nin müdahalede bulunabileceği veya araştırmaları durdurmak için savaş gemilerini gönderebileceği uyarısında bulundu.