YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sıcak Havada Korunma Ve Beslenme

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, havaların ısınması ile birlikte vatandaşların güneş çarpmasına...

Sıcak Havada Korunma Ve Beslenme

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, havaların ısınması ile birlikte vatandaşların güneş çarpmasına karşı önlemler alması gerektiğini belirterek, “Yüksek ateş, terleyememe, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı ve nabız hızlanması güneş çarpmasının ilk belirtileridir” dedi.

Kemik, yaptığı açıklamada, yaz aylarında sıkça karşılaşılan güneş çarpmasının, sıcaklığın yükselmesi ile birlikte önemli bir tehlike olarak ortaya çıktığını söyledi. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanmasının güneş çarpmasının ilk belirtiler olduğunu dile getiren Kemik, “Algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması daha ciddi belirtileridir” ifadelerini kullandı.

Sıcak havalara karşı önlem alınmaması durumunda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkacağını kaydeden Kemik, “Dört yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan yaşlılar, özürlüler, bakıma ihtiyacı olanlar, gebeler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar, sürekli ilaç kullananların, alkol ve madde bağımlıları en çok sıcaktan etkilen grup içindedirler” diye konuştu.

Aşırı sıcaklardan korunma tedbirlerini de açıklayan Kemik, şuyle devam etti:

“Günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda bulunulduğunda açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilmeli ve güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Dışarıda çalışması gerekenler mümkün oldukça güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık tuz içeren sulu gıdalar almaya dikkat etmelidirler. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde denize girilmemeli ve güneşlenilmemelidir. Bebek, çocuk, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park etmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Güneş gören pencereler perde gibi yerler güneşliklerle gölgelendirilmelidir.”

Vatandaşların sıcak havalarda beslenme ve sıvı alımına da dikkat etmesini gerektiğine vurgu yapan Kemik, sözlerine şöyle devam etti: “Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2.5 litre su tüketilmelidir. Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir.Sıvı alımında su içmek esas olmakla beraber, su dışı sıvı alımında kahve, çay ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler tercih edilmelidir. Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tüketiminden kaçınılmalı, çabuk bozulma riski olan besinler açıkta bekletilmemeli, besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi aşamalarında hijyen kurallarına özen gösterilmelidir.”

Kemik, vatandaşların güneş veya sıcak çarpması, sıcak krampları, güneş yanıkları, sıcak döküntüsü gibi istenmeyen durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler