İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün'den sıcak havalarla ilgili tavsiyeler geldi. Sağlığın korunması için yeterli miktarda su içilmesi, 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkılmaması, yiyecek, içecek ile kıyafet seçimine dikkat edilmesinin önemine işaret eden Doç. Dr. Tözün şunları kaydetti:
Aşırı sıcaklar vücutta sıvı ve mineral kaybına neden olur. Bebekler, çocuklar, gebeler ile yaşlıların sıvı ve mineral kaybı açısından dikkatle takip edilmesi gerekir. Eğer kronik hastalık mevcutsa ilaç kullanımı düzenli olmalı, hekim kontrolleri aksatılmamalıdır.
Günde 2-2,5 litre su içilmelidir.
Kafein ve alkol içeren içecekler idrar söktürücü etki gösterip vücuttan su atımına neden olur. Sıcak havalarda kahve, çay, buzlu çay, gazlı içecekler, enerji içecekleri, hazır meyve suları yerine su, süt, ayran, az şekerli ev yapımı limonata gibi içecekler tercih edilmelidir.Vitamin, mineral, su içeriği nedeniyle sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Böylece hem vücut direnci güçlendirilmiş hem de vücut için gerekli besin öğeleri sağlanmış olur.Meyveler meyve şekeri de içerdiğinden aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Üç ana öğün kesinlikle atlanmamalıdır
Kızartma, kavurma, kaymak, krema gibi yağlı yiyeceklerin, katı yağların, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş besinlerin ve yağlı etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Pişirme yöntemlerinde daha çok haşlama, buğulama, fırınlama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.Sıcak havanın etkisiyle besinler daha kolay bozulabilir. Gıda maddeleri buzdolabında saklanmalı, açıkta satılan yiyecekler ise tüketilmemelidir.Vücudu serin tutacak, açık renkli, rahat, pamuklu ve bol kıyafetler tercih edilmelidir. Koruyucu krem, şemsiye veya şapka kullanılarak güneş ışınlarının zararlı etkileri azaltılabilir