HABER

Sıcak havalarda 'gıda zehirlenmesi'ne dikkat!

Yaz sıcaklarının insan vücut ısısına yakın düzeylerde seyrettiği bu günlerde su ve gıdalarla bulaşan ishal gibi hastalıklara yakalanma riski de artıyor. Bu riski yok etmenin en etkili yönteminin ise, gıdaların üretim sonrası uygun ambalajlarda ve uygun ısılarda muhafaza edilerek tüketilmesi olduğu belirtiliyor. Aksi halde açıkta ve sıcak ortamda bırakılmış gıdaların tüketimi sonucu gıda zehirlenmelerinin kaçınılmaz olacağı uyarısında bulunuluyor.

Sıcak havalarda 'gıda zehirlenmesi'ne dikkat!

İl Sağlık Müdür Vekili Dr. A. Başar Gürbüz, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, şebeke suyu bulunmayan yerleşim yerlerinde kaynağı belirsiz, içilebilir veya kullanılabilirliği şüpheli olan suların kullanılması sonucu, en başta ishal olmak üzere bir çok hastalık meydana geldiğini ifade ederek, "Sıcak havalarda vücudun aşırı derecede su ve tuz kaybettiği düşünülürse, bu kaybın beslenme ile dengelenmemesi, vücudun normal fizyolojik dengesini bozarak şoka varan tabloların gelişmesine neden olabilmektedir. Yaz aylarında su ve mineral içeren ayran, meyve suları (evde yapılmış) ve maden suyu bolca tüketilmeli. Yağlı ve sindirimi zor yiyecekler yerine sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir" dedi.

"PİŞİRİLMEDEN ÖNCE ÇÖZÜNDÜRÜN"

Potansiyel riskli besinlerin (et, tavuk, balık, süt vb.) 5 derece veya altında teslim alınarak, hızlı şekilde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Sağlık Müdür Vekili Dr. Gürbüz, "Yiyecekler sağlam olmalı, ezik, çürük bulunmamasına, böcek, toz, çamur içermemesine dikkat etmelidir. Dondurulmuş yiyecekler - 18 derece ve altında alınmalıdır, pişirilmeden önce tamamen çözündürülmeli ve bir defada tüketilmelidir, çözündükten sonra kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır" diye konuştu.

"UYGUN ISIDA MUHAFAZA EDİLMEMİŞ BESİNLERİ ALMAYIN"

Dr. Gürbüz, açıkta teşhir edilmiş ve uygun ısılarda muhafaza edilmemiş besinlerin satın alınmaması gerektiğini de vurgulayarak, "Alınan gıdalar evde veya kuruluşlarda uygun ısılarda saklanmalıdır. Pişirilip soğumaya bırakılan yemek kapları sürekli kapalı tutulmalıdır. Pişmiş yiyecekler uzun süre saklanacaksa 10 derecenin altında tutulmalıdır. Isıtılan yiyecek hemen tüketilmeli, tekrar ısıtılmamalıdır" dedi.

KLORLU SUYLA YIKAYIP YARIM SAAT BEKLETİN

Ruhsatlı olan ambalajlı sular dışındaki suların mecbur kalınmadıkça tüketilmemesini öneren Dr. A. Başar Gürbüz, "Böyle bir zorunluluk varsa sular kaynatılmalı veya klorlandıktan sonra kullanılmalıdır. Çiğ olarak yenilecek sebze ve meyveler klorlu suyla yıkanıp bu suda yarım saat bekledikten sonra tüketilmelidir. Kaynağı belli olmayan istasyonlarda depolanmış veya tankerlerle açıkta sunulan sular, bulaşık yıkamada veya diş fırçalamada dahi kullanılmamalıdır" diye uyardı.

En Çok Aranan Haberler