Yıllardır önlenemeyen şekilde yükselen hava sıcaklıkları sağlığımızı ciddi şekilde etkiliyor. Her yaştan insan uzun süre, korunmasız bir şekilde sıcak havaya maruz kaldığında sıcak yorgunluğu yaşayabilir. Sıcak yorgunluğuna karşı önlem alınmazsa sıcak çarpması riskiyle karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır.
Sıcak yorgunluğu, vücudumuzun alışık olmadığı kadar yüksek sıcaklığa uzun süre maruz kalması durumunda hissedilen ve sonunda bayılmaya kadar varabilen bir yorgunluk çeşitidir.
İnsan vücudu normal şartlar altında kendi sıcaklığını sabit tutuyor. Ancak özellikle havadaki nem oranı yükseldiğinde ter buharlaştırmayı engellediğinden vücut kendisini soğutamıyor.
Sıcak yorgunluğunun belirtileri;
Sıcak yorgunluğuna karşı önlem alınmadığı taktirde sıcak çarpması yaşayabilirsiniz. Sıcak yorgunluğuna doğru müdahalede bulunmazsanız
Asıl riskler sıcak çarpmasına dönüşmesi hâlinde ortaya çıksa bile sıcak yorgunluğu da doğru müdahalede bulunulmazsa beyin ve diğer hayati organlara zarar verebilecek kadar ilerleyebiliyor.
Halk arasında güneş çarpması olarak da bilinen sıcak çarpması, sağlığınız için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sıcak çarpması, vücudun kendi sıcaklığını ayarlama mekanizmasının (termoregülasyon) ısıya maruz kalınması nedeniyle tamamen bozulmasından kaynaklanıyor.
Bu durumda vücut sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkıyor ve hipertermi oluşuyor. Acilen müdahale edilmezse kişi bilincini yitiriyor ve yüksek sıcaklık nedeniyle hayati organlardaki hücreler, dokular ve enzimler ağır hasar görebiliyor. Bu hasarlar kalıcı olabiliyor.
Her yaş grubundan insanı etkileten sıcaklara karşı özellikle yüksek risk grubunda bulunan tansiyon, kalp ve şeker hastaları; diyabetliler, obezler ve kronik bir hastalık nedeniyle ilaç kullananlar dikkat etmelidir. Aynı şekilde yaşlılar, bebekler ve hamilelerin de sıcaklara karşı dikkatli olması gerekmektedir.
Acil tıbbi müdahale gerektiren sıcak çarpması durumunda mutlaka hastaneyi aramalısınız. Yanınızda size yardımcı olacak birileri yoksa, ambulans beklerken mutlaka güneşten uzak gölge bir alana geçmelisiniz. Bol su içip, el yüz yıkayarak vücut ısısı düşürülmeye çalışılır.
Sıcak yorgunluğu da risk grubundakiler için ciddi sağlık sorunları yaratabilir. Yapılması gerekenler, sıcak çarpmasıyla aynı. Risk grubunda yer almasa bile sıcak yorgunluğu yaşayan bir kişi eğer yaklaşık bir saat sonra kendisini hâlâ iyi hissetmiyorsa hastaneye başvurulmalıdır.