Ankara (AA)- Çocuk ve Gençlik ruh Sağlığı Derneği Başkanı Prof. Dr. Füsun Çuhadaroğlu, "Şiddet içeren filmler, 'sorunları güç kullanarak çözen' rol modelleri sunarak, şiddetin toplumda daha yaygın bir biçimde yerleşmesine neden oluyor" dedi.
Prof. Çuhadaroğlu, şiddet içeren filmlerin psikolojik etkileri hakkında yaptığı açıklamada, Kurtlar Vadisi gibi filmlerin temaları ve bu temayı işleyiş biçimiyle "düşman olma", "savaşma", "birbirine karşı olma" gibi bazı mesajlar verdiğini belirtti.
Çuhadaroğlu, "Bu tip filmlerde sorunların çözüm yolları hep şiddete dayanıyor. Sorunların, güç kullanılarak çözüleceği izlenimi veriliyor" dedi. Çocuk ve gençlerin gücü elde tutan kahraman ile bilinçli ve bilinç dışı olarak özdeşim kurduklarını belirten Çuhadaroğlu, "Kurtlar Vadisi başladığından beri kendisini Polat Alemdar ilan eden, onun gibi giyinen, kendisine Polat denmesini isteyen Kurtlar Vadisini seyredemeyince annesine babasına bıçak çeken çocuklar var" diye konuştu.
Çocukların birbirleriyle kavga ettikten sonra artık öğretmenlerden ve büyüklerinden yardım istemediklerini belirten Çuhadaroğlu, "Artık sorunlarını çete kurarak çözüyorlar! Çocukların arkadaşlık biçimleri değişti" dedi. Çuhadaroğlu, bu tip programların seyredilmesinin anne babalar tarafından sürekli biçimde denetlenmesi, ailelerin de eğitilmesi gerektiğini vurguladı.Türk Psikologlar Derneği Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Doğan Kökdemir ise kahraman yetiştiremediğimizi belirterek, "sporda, sanatta kahramanlarımız yok. Gerçek kahramanların yerini şiddet kullanan, mafya tipi insanlar alıyor. Çünkü bu insanlar saygı görüyor, paraları var, güzel arabalara binip güzel kızlar ile arkadaşlık kuruyorlar" dedi.
Anne babaların çocuklar üzerindeki kontrollerinin yeterli olmadığını belirten Kökdemir, Milli Eğitim Bakanlığının konunun üzerine eğilerek çözüm oluşturması gerektiğini vurguladı.