Gaziantep'te hasta yakını tarafından öldürülen doktorun ardından Tokat'ta da başka bir doktorun yine hasta yakını tarafından şiddete maruz kalması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerinin bariz şekilde artış göstermesi karşısında, Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu ücretsiz hukuki yardım hizmeti hakkında kamuoyunu bilgilendiren bir açıklamada bulundu. Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarında görev yapan hekim, hemşire, ebe, sağlık teknisyeni, laborant gibi tüm sağlık çalışanlarının hatta güvenlik görevlisi ve temizlik elemanı gibi hastane personelinin de bu hukuki yardımdan yararlanacağını kaydetti.
Sağlık Bakanlığının çıkardığı Yönetmeliğin, iki hafta kadar önce 28 Nisan 2012 tarih ve 28277 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, özel hastanelerde görev yapan veya serbest çalışan hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının bu hukuki yardımdan yararlanamayacağına vurgu yaptı.
Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında görevi ne olursa olsun, kadrolu veya sözleşmeli olarak görev yapmakta olan tüm sağlık çalışanları ile aile hekimlerinin hatta gönüllü ve ücretsiz sağlık hizmeti veren kişilerin de bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında görev yapmak şartıyla bu hizmetten yararlanması imkanına değinen Deryal, önemli olan hususun sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevi nedeniyle personelin şiddete maruz kalması ve bir suç mağduru olması şartı olduğunu vurguladı.
BAKANLIKTAN HUKUKİ YARDIM
Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, sağlık çalışanının ölümü halinde kanuni mirasçılarının da bakanlıktan hukuki yardım talep edebileceklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Sağlık çalışanına yönelik şiddet ve benzeri suçlar nedeniyle ceza hukuku bakımından yapılabilecek tüm işlemler ve açılabilecek tüm davalar ve yürütülecek işlem safahatı konusunda avukatlık hizmetleri hukuki yardım içinde yer alır. Şiddetin karşılıklı olması veya haksız tahrik bulunması gibi mağdur sağlık çalışanının, bu olay nedeniyle aynı zamanda şüpheli veya sanık durumunda bulunması hallerinde de, sağlık çalışanları mağdur sıfatıyla hukuki yardımdan yararlanabilecekler. Bu husus sağlık çalışanı için çok önemli bir güvencedir. Zira en ağır kusurlu saldırgan sanıkların dahi, savunma refleksi içinde mağdur sağlık çalışanını suçlayarak şikayet edebilir ve onu şüpheli veya sanık durumuna düşürebilir."
Yrd. Doç. Dr. Yahya Deryal, sağlık çalışanının hukuki yardım talebine rağmen, Bakanlık Hukuk Müşavirliği'nin bu talebin reddine karar vermesi durumunda, dava açma imkanı bulunup bulunmadığının yönetmelikte düzenlenmemiş olduğuna değinerek, kişisel görüşünün her idari tasarruf gibi bu idari işlemin de 60 gün içinde mağdur sağlık çalışanı tarafından idari yargıda dava konusu edilebileceği yönünde olduğunu açıkladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz