YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Şiddete Maruz Kalan Sağlık Çalışanı Hiçbir Şey Yapmıyor'

Türk Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62’si şiddete maruz kalıyor. Maruz kalınan şiddet...

Türk Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmaya göre, sağlık çalışanlarının yüzde 62’si şiddete maruz kalıyor. Maruz kalınan şiddet karşısında ise sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğu hiçbir şey yapmıyor. Konuyla ilgili etkin çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 'şiddet uygulayanın sağlık güvencesi kaldırılsın' önerisinde bulundu.

Türk Sağlık-Sen, 62 ilden 1864 sağlık çalışanı ile ‘Sağlık Çalışanlarının Çalışma Hayatındaki Sorunları’ konulu bir araştırma gerçekleştirdi. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının yüzde 7.2’sini doktorlar, yüzde 21.9’unu hemşireler, yüzde 13.1’ini ebeler, yüzde 21’ini sağlık teknikerleri, yüzde 11.4’ünü sağlık memurları, yüzde 24.9’unu memurlar ve hizmetliler oluşturdu.

Araştırmada sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalması konusunda da çarpıcı sonuçlar çıktı. Buna göre, çalışanların yaklaşık yüzde 62’si şiddete maruz kaldığını belirtiyor. Şiddete maruz kaldığını belirtenlerin yüzde 9'u sadece bir kez, yüzde 30,3’ü birkaç defa, yüzde 14,2’si birçok kez, yüzde 8,5’i ise sayısını hatırlamadığı kadar çok şiddete maruz kaldığını kaydediyor.

Araştırmaya göre en fazla şiddete uğrayan meslek grubu yüzde 78 ile doktorlar. Hemşireler yüzde 69 oranı ile ikinci sağlık meslek mensubu grubunu oluşturuyor. En az şiddet uğrayanlar ise yüzde 44 ile memurlar ve hizmetliler.

Maruz kalınan şiddet karşısında sağlık çalışanlarının büyük bir çoğunluğu hiçbir şey yapmıyor. Şiddet sonrasında hiçbir şey yapmayanlar çalışanların yüzde 43’ünü oluşturuyor. Yüzde 25’i karşılık veriyor, yüzde 24’ü idareye şikâyette bulunuyor, yüzde 5’i dava açıyor, yüzde 3’ü polise başvuruyor.

Şiddete maruz kalan çalışanların bu durum karşısında en fazla gösterdikleri tutum hiçbir şey yapmamakken, ikinci olarak geliştirilen tutum şiddete bir defa maruz kalanlar için şiddet karşısında idareye şikâyette bulunmak; birkaç defa şiddete maruz kalan çalışanlarda ise şiddete karşılık vermek.

Kurumlarındaki güvenlik hizmetlerinden memnun olmayanların oranı ise yüzde 13.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜZDE 68’İ AMİRLERİNİN UYGULAMALARINDAN RAHATSIZ

Sağlık çalışanlarının 68’i amirlerinin uygulamalarından rahatsız. Yüzde 30’u çalıştıkları kurumda amirlerinin ayrım yaptığını, yüzde 21’i keyfiyete göre yönetim gösterdiklerini ve yüzde 17’si psikolojik baskı uyguladıklarının düşünüyor. Yüzde 25’i amirlerini hoşgörülü, yüzde 7’si adaletli olduğu görüşünde.

Sağlık çalışanları mesleklerini icra ederken yüzde 23.2’si çocuklarına iyi bir gelecek hazırlayamamaktan, yüzde 22.5’i baskı, dayatma, sürgün ve soruşturmaya maruz kalmaktan ve yüzde 22’4’ü amirleri ile sorun yaşamaktan dolayı endişe duyuyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YARISINDAN FAZLASI, SON BEŞ YILDA ÇALIŞMA ŞARTLARININ GERİLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

Sağlık çalışanlarının yüzde 63’üne göre son beş yılda sağlık çalışanlarının çalışma şartları gerilemiş durumda. Çalışanların yüzde 24’ü bir değişim olmadığını yüzde 13’ü çalışma şartlarının iyileştiğini düşünüyor. Sağlık çalışanlarına göre, vatandaşa sunulan sağlık hizmeti ise iyileşti. Yüzde 52’si son beş yılda vatandaşa sunulan sağlık hizmetlerinin iyileştiğini düşünürken, yüzde 29’u gerilediğini, yüzde 19’u değişim olmadığını düşünüyor
Sağlık çalışanlarının yüzde 72’si maaş ve döner sermayenin yeterli olmadığını belirtiyor.

'SAĞLIKÇIYA ŞİDDET UYGULAYANIN SAĞLIK GÜVENCESİ KALDIRILSIN' ÖNERİSİ

Araştırma sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sağlık çalışanlarının çok çalışmasına rağmen emeklerini alamadıklarını söyledi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete değinen Kahveci, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nda bir toplantı yapıldığını belirterek, orada da gündeme getirdikleri bazı önerileri gazeteciler ile paylaştı. Cezaların caydırıcı hale gelmesi gerektiğini söyleyen Kahveci, "Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar tutuklu yargılanabilir." dedi. Sağlık hakkının engellenemeyeceğinin altını çizen Kahveci, "Ancak sağlıkta şiddet uygulayanların sağlık güvencesi kaldırılabilir. Sağlık hizmeti almak için cepten para verebilirler." önerisinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler