KADIN

Şifa deposu enginarın faydaları

Ülkemizde bir çok yerde yetiştirilen enginar karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İşte diyet listelerinde ön sıralarda olan enginarın faydaları...

Şifa deposu enginarın faydaları

Karaciğer dostu olarak bilinen enginar son zamanlarda diyet listelerinin de vazgeçilmezi haline geldi. Uzmanlar, enginarın metabolizmadaki toksinleri temizlediğini belirtti. Beslenme uzmanları ''gün boyunca uyguladığınız dengeli diyetinizin akşam öğününe enginarlı yeşil salata ve 1 kase az yağlı yoğurt yerleştirin. Böylece bedeninizdeki toksinlerden kurtularak ferahlayın'' şeklinde

açıklamalarda bulundu. Vücutta kolesterolü dengelemesi ve sindirim sistemi açısından önemli olan enginar, son yıllarda diyet yapan kişilerin vazgeçilmezi haline geldi. Uzmanlar, faydaları saymakla bitmeyen enginarın nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı. Yaşar Üniversitesi MYO Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, sebze veya meyvenin, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamayacağını kaydederek "100 gram taze ve çiğ enginar 60 kaloridir. Üç gram protein, 7,8 gram karbonhidrat ve 0,2 gram yağ içerir. Kolesterol içermez, posa içeriği yüksektir. Potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, demir yönünden zengindir ve A, B1, B6, K ve C vitaminleri içerir. 1 orta boy çiğ enginar günlük demir ihtiyacının yüzde 9'unu karşılayacak kadar demir içerir. Yağlı bitkiler hariç hiçbir sebze ve meyve, mineral bolluğu bakımından enginarla yarışamaz" dedi.

Enginarın karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çeken Fadıloğlu, şöyle konuştu: "Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır. İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle, kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek, tansiyonu dengede tutar. Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azaltır. Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıda. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir." Enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi gerektiğini belirten Dr. Fadıloğlu, tüketim konusunda şu bilgileri paylaştı: "Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı. Sinarin ayrıca, safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalı. Zeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca etle pişirerek protein değerini artırabilirsiniz. Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesine dikkat edilmelidir. Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı fazla olduğundan hafif diri bırakılmalı, pişirme süreleri uzun tutulmamalı. Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterli. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür."

Sindirim Sistemi: Yüksek oranda besin lifi içeren enginar yaprakları bağırsak hareketi sağlayarak tuvalete çıkmayı kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

Kolesterol: Enginarın kolesterol üzerine etkisi ile ilgili yapılan araştırmalar, bitkinin aşırı yüksek kolesterolü olanlarda olumlu yönde etkisi bulunduğu, ancak normal değerlere yakın olan yüksek kolesterolü pek düşürmediği yönünde sonuçlara sahip. Bu araştırmalarda enginarın yaprağı kullanılmış.

Anemi: Demir bakımından zengin olan enginar, demir eksikliği anemisi için tüketilmesi önerilen sebzeler arasında yer alıyor. 1 orta boy çiğ enginar (yaklaşık 128 gr, bütün, yapraklarıyla birlikte) günlük demir ihtiyacının %9'unu karşılayacak kadar (1.6 mg) demir içerir. Bitki bu özelliği ile, anemi tedavisine yardımcı olması için tavsiye edilen doğal demir takviyelerinde "özüt" formunda kullanılmaktadır.

İrritabl Bağırsak Sendromu (Spastik Kolon): Hazımsızlık, ağrı, şişlik ve tuvalete çıkamama gibi problemlere neden olan "splastik kolon" oldukça yaygın olarak görülen fonksiyonel bir bozukluktur. Bu rahatsızlığın kesin bir tedavisi yoktur ve belirtilerinin şiddeti beslenme ile yakından ilgilidir. Enginar, bazı besinlerle birlikte (kepekli pirinç, tam tahıllı gıdalar, patates, balık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, keten tohumu...) spastik kolon belirtilerinin kontrol altında tutulması için önerilen yiyecekler arasındadır.

Karaciğer: Enginar yaprakları kandaki kolesterol düzeyini belirleyen ana enzimin (HMG CoA-redüktaz) üretimini baskılar. Kandaki kolesterol miktarı normal düzeylere çekildiğinde fazla kolesterolü süzmekle görevli karaciğerin yükü hafifler. Ayrıca enginarın yaprakları safra akışını uyararak karaciğerin toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur. Ancak safra taşı olan kişilerde enginar yaprağı (gıda ya da tablet formunda) belirtileri şiddetlendirebilir.

İdrar Söktürücü: Enginar yaprağının idrar söktürücü etkisi vardır ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Yaprakların içindeki bileşikler mesaneyi uyarır ve sıvının idrar yoluyla atılmasını sağlar. Hali hazırda idrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız, enginar yaprağı yemeniz vücudun susuz kalmasına neden olacak kadar su kaybetmenize yol açabileceği için önerilmez.

Mide Ekşimesi: Enginar yaprağı, göğüste ağrılı yanma hissine neden olan reflü belirtilerini önemli oranda azaltabilir. Safra akışını arttıran enginar, bağırsak spazmlarını azaltarak mide ekşimesini hafifletir. Ayrıca bulantı, kusma, şişkinlik, ve karın ağrısı gibi sindirime bağlı sorunların pek çoğuna iyi gelir.
Enginar Nasıl Hazırlanmalı?

Enginarın "kalbi" zeytinyağıyla soğuk hazırlanabilir olarak veya sebze yemeklerinde kullanılabilir. Ancak enginarı sadece lezzeti için değil, sağlığa faydaları için tüketiyorsanız yapraklarını yemelisiniz.

Bütün olarak aldığınız enginarın yapraklarının sivri uçlarını ve sapını (dipten 2-3 santim pay bırakarak) bıçakla veya makasla kesin. Eskimiş, sağlıklı görünmeyen yapraklar varsa alın. Enginarı bütün olarak koyabileceğiniz büyüklükte bir tencereye yerleştirin ve bir miktar tuz ekleyerek 45-60 dakika kadar orta ateşte kaynatın. Tencerenin kapağını kapatmayın çünkü hava almazsa enginarın rengi kahverengine döner. Haşlanan bütün enginarı tencereden alın ve baş aşağı tutarak suyunu süzün. Sıra yapraklarını ayıklamaya geldi. Eğer enginarı yeterince haşladıysanız yaprakları kolayca çıkacaktır. En küçük yapraklar da dahil olmak üzere tüm yapraklarını alın. Haşlanmış yaprakları yoğurtla, az yağlı light mayonezle, sevdiğiniz başka bir sosla veya sade olarak yiyebilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler