Dünyada uygulanmasına yeni yeni başlanan 'eriyen stent teknolojisi', Doğu'da ilk olarak Şifa Hastanesi'nde kullanıldı. Hastanenin kardiyoloji servisinde tedavi gören bir hastanın kalbine eriyen stent takıldı.
Erzurum Şifa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Fuat Gündoğdu, Doğu’da bir ilki daha gerçekleştirerek kalp damarları tıkalı olan ve ameliyat gerektiği halde yüksek risk taşıdığı için ameliyat olamayan hasta Fehmi Sefil’e (69) eriyen stent taktı. Eriyen stentin bir devrim niteliği taşıdığını kaydeden Gündoğdu, bu yeni teknoloji sayesinde metal stentin neden olacağı olumsuz etkilerinde tamamen ortadan kalktığını söyledi. Eski sistemde damara yerleştirilen metal stentin görevini yerine getirdikten sonra o bölgede kalmasının damarın yapısını bozarak ileriki dönemde pıhtılaşmaya sebep olduğuna dikkat çeken Gündoğdu, eriyen stentin yağ asidinden yapıldığı için vücuda hiçbir yan etkisi olmadığını dile getirdi.
Eriyebilen stentin özelliklerini ve avantajlarını anlatan Gündoğdu, bu sistemin damardaki sorunu tedavi etmede en iyi uygulama olduğu ve eriyebilen stentlerin, metal stentlerden çok daha üstün özellikler taşıdığını bildirdi.
Gündoğdu, “Metal stenti damara yerleştirdiğimizde bir destek cihazı olarak orada kalıyor. Eriyen stent ise polilaktik asit dediğimiz yağ asidinden üretiliyor. Vücut için bir alerjik reaksiyon yaratmayacak bir malzemedir. Eriyen ve üzeri ilaçla kaplı stenti hastalıklı bölgeye koyuyoruz oraya koyduğumuz andan itibaren belirli bir sürede bu ilaç iyileşme işlemini tamamlatıyor ve hastalıklı bölgede tekrar daralma olmasını önlüyor. Sonrasında stent yağ asidi olduğu için erimeye başlıyor ve eriyerek 2 yılın sonunda tamamen kayboluyor. İki yıl sonra hastaya anjiyo yapıldığında o bölgede stent diye bir şey görmüyorsunuz. Normal metal stentlerin de 6 ay sonra görevi bitiyor ama orada metal kalıyor, metalin orada durmasının pıhtılaşma gibi sakıncaları var. Metal olduğu için geç dönemde pıhtılaşma olabiliyor. Stent konan bölgeden geri alınamaz ama eriyen stentte böyle bir durum olmuyor. İşlevini yerine getirdikten sonra kaybolduğu için metal stentte yaşanan riskler yaşanmıyor. Bu sistem yeni bir devrim niteliğinde. Bugün için damardaki sorunu tedavi etmede en iyi cihaz; çünkü probleminizi giderene kadar yardımcı oluyor ve size sorun oluşturmadan kaybolup gidiyor.” dedi.
Erzurum Şifa Hastanesi’nin Doğu’daki hastalar için büyük bir imkan olduğunu dile getiren Gündoğdu, “Şifa Hastanesi'ne bize tıptaki son teknolojiyi kullandırarak Doğu’da bir ilki uygulama imkanı sağladığı için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz