İZMİR (İHA) - Sigara alışkanlığının genç neslin sağlığını tehdit edecek düzeyde artış gösterdiğini belirten Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda görevli Göğüs Hastalıları Uzmanı Dr. Canan Gündüz Telli, bu konuda gereken önemlerin en kısa zamanda alınması gerektiğini söyledi.
Ege Üniversitesi'ne 2002-2003 öğretim yılında başlayan 1. sınıf öğrencileri ile 3. sınıf öğrencilerinden 1449 kişiye anket uygulandığını açıklayan Dr. Telli, "Öğrencilerin üniversiteye girerken ve üniversite sırasında sigara içme davranışında değişiklik olup olmadığı, bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlandı. Yapılan çalışmaya göre sigara içme oranı yüzde 35.2, ilk kez deneme yaşı 14.8'dir. Sigara içen öğrencilerin çoğu mühendislik-fen bilimlerinde (yüzde 40) öğrenim görmekte iken, en az sigara içen öğrenciler sağlık ve spor ile ilgili bilim dallarında eğitim veren fakültelerin öğrencileridir (yüzde 20). Erkeklerin yüzde 40'ı sigara içerken, kadınlarda bu oran yüzde 27'dir. Üniversitenin birinci sınıfında öğrenim gören öğrencilerden yüzde 31'i sigara içerken, üçüncü sınıfta bu oran yüzde 39'a çıkmaktadır" dedi.
Sigarayı ilk kez deneme nedeninin yüzde 30 oranında arkadaştan etkilenme olduğunun altını çizen Dr. Canan Gündüz Telli, "Sigarayı denemede örnek oluşturan kişiler, daha çok öğrencilerin arkadaşlarıdır (yüzde 73). İkinci sırada anne-babanın örnek alındığı saptanmıştır (yüzde 8.2). Günde ortalama 13 adet sigara içilmektedir. Sigara içenlerin yüzde 50'si sigarayı bırakmayı kesinlikle düşünürken, yüzde 39'u sigarayı bırakmak istemekte ancak bu konuda kararsızlık göstermektedir. Sigarayı bırakmada kesinlikle desteğe ihtiyacı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 28.2'dir. Evde sigara içen kişi sayısı ile öğrencinin sigara içmesi arasındaki ilişki önemlidir. Yani evde sigara içen kişi sayısı ne kadar çok ise çocuğun tiryaki olma olasılığı o kadar yükselmektedir" diye konuştu.
Öğrenciler arasında alkol kullanım oranının da yüzde 50 olduğunu ifade eden Dr. Telli, "Öğrencilerin çoğu ayda birkaç kez alkol kullanıyor. Alkol kullanım sıklığı arttıkça, sigara içenlerin sıklığı da artmıştır. Alkol kullananların sigarayı bırakmayı daha az düşündükleri gözlenmiştir. Öğrencilerin yüzde 6.3'ü uyuşturucuyu denemiştir. Bu kişiler arasında halen uyuşturucu kullananların sıklığı yüzde 16'dır" dedi.
Her geçen sene üniversiteye girenler arasında sigara içenlerin oranının arttığını belirten Dr. Telli, "Bu artış, üniversite eğitimi sırasında da devam etmektedir. Bireylerin sigaranın zararları konusunda bilinçlendirilmelerine, bağımlılığı yerleşenlerin ise erken dönemde bırakmaları için gereken her türlü desteğin planlanmasına ihtiyaç vardır. Ege Üniversitesi 4 yıldır hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniği ile öğrencilerine koruyucu sağlık hizmeti de vermektedir" ifadelerinde bulundu.