Bursa (AA)- Sigara kullanımının yüksek olduğu ülkelerin başında gelen Türkiye'de, sigara almak için günde 70 milyon lira harcandığı bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, "Ulusal Tütün Kontrol Programı" çerçevesinde Bursa Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun"un kapsamının, 19 Temmuzda restoran, bar ve kahvehaneleri kapsayacak şekilde genişleyeceğini belirtti. Bilir, şunları kaydetti:
"Yani yılda 25,5 milyar lirayı, sağlığımızı bozmak için harcıyoruz. Sigara kullanımının yol açtığı hastalıkların tanı ve tedavisi için de bir bu kadar daha kaynak harcanıyor. Bu, Türkiye'nin bütçesinde önemli bir miktarı oluşturuyor. Ayrıca yabancı tütün firmalarının ağırlık kazanmasıyla, sigara için harcanan paranın önemli kısmı da yurt dışına gidiyor."
Prof. Bilir, "Ulusal Tütün Kontrol Programı" çerçevesinde Dünya Sağlık Örgütü, Bloomberg Vakfı gibi uluslararası kuruluşlardan 10 temsilci ile Türkiye'den 10 uzmanın, 7 gruba ayrılarak sigara kullanımına ilişkin çalışma yaptığını dile getirdi. Bloomberg Vakfı Sigara ile Mücadele Küresel Girişiminden Dr. Neena Prasad ise orta ve düşük gelir grubuna sahip 15 ülke için sigarayla mücadele programları ürettiklerini belirterek, Türkiye'nin dünya sigara tüketiminin 3'te 2'sini kapsayan bu ülkeler arasında 8. sırada yer aldığını kaydetti.