Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kulübü Sorumlusu ve Sigara Bağımlılığı Tedavi Merkezi Hekimi Dr. Obengül Ejder, sigaranın mutlaka bırakılması gereken bir alışkanlık olduğunu söylüyor. Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kulübü bünyesinde kurulan “Sigarayı Bıraktırma Merkezi’nde hem toplumu bilinçlendirmek, hem de sigara bağımlılığını önlemek için çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Dr. Ejder, “Sigarayı bırakmak değil, tekrar başlamamak hedef olmalıdır! Unutmayın ki SİGARA İÇMEK PİŞMANLIKTIR” dedi…
Sigara bağımlılığı; tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. 20 milyona yakın sigara içicisinin olduğu ülkemizde, milyonlarca dolar sigaraya para harcanıyor. Her yıl ise 100 binlerce insanımız sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile yaşamını yitiriyor. Yapılan onca uyarılara rağmen tüketimi bir türlü önlenemeyen sigarayı bırakmanın tam zamanı…
Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bir açıklama yapan Acıbadem Adana Hastanesi Sağlıklı Yaşam Kulübü Sorumlusu ve Sigara Bağımlılığı Tedavi Merkezi Hekimi Dr. Obengül Ejder, sigara içme yaşının çocukluk çağına düşmesiyle, akciğer kanseri ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının 40’lı yaşlarda daha fazla görülmeye başladığına dikkat çekti.
SİGARAYI BIRAKMAK DEĞİL, TEKRAR BAŞLAMAMAK HEDEF OLMALIDIR!
Dr. Ejder; bağımlılık tedavisinin önemsenmesi gerektiğini belirtiyor. Tedavi sırasında bireyin bağımlılığına hem fiziksel ve hem de psikolojik açıdan yaklaşarak, uzun süreli izlem ile sigara bağımlılığının sona erdirilebildiğini belirtiyor. Dr. Obengül Ejder, tedavi edilebilir, kronik bir hastalık olarak tanımlanan bağımlılığın tedavisi için kişinin öncelikle kendisine hedefler koyması gerektiğini söylüyor. Bu hedeflerden ilkini ise “tekrar başlamamaya karar vermek” olarak tanımlıyor.
Sigara bağımlılığının fizyolojik, Davranışsal ve psikolojik bağımlılık olarak açıklanabileceğini belirten Dr. Obengül Ejder, “Sigara bırakırken en önemli zaman ilk 24 saattir, bu süreçte nikotin seviyesi hızla vücuttan düşmekte, ter ve idrar yolu ile vücuttan atılmaktadır. Bu nedenle sigarayı bırakan kişiye ilk 24 saatte destek olmak gerekebilir. Diğer önemli olan süreç ilk 72 saati tamamlamaktır. Eğer kişi ilk 3 gün sigara içmez ise artık vücudundaki bağımlılık yapan madde olan nikotinin % 70 atılmış olacaktır. Artık kişinin fizyolojik bağımlılıkla baş etmesi daha kolay olacaktır. 7. günün sonunda vücutta nikotinin tamamı ter ve idrar yolu ile atılmış olur. Bu atımı desteklemek için bol su tüketilmesi, C vitamininden zengin gıdalar tüketilmesi ve düşük kalorili, havuç, salatalık, marul gibi sebzelerin el alışkanlığını da gidermek için bol bol tüketilmesi önerilmektedir“ şeklinde konuştu.
ACIBADEM ADANA HASTANESİ SİGARA BIRAKMA MERKEZİ 3 YAŞINDA
Acıbadem Adana Hastanesi Sigara Bırakma Merkezi’nin 3. yılında birçok kişiye sigara bıraktırmaya devam ettiğine dikkat çeken Dr. Obengül Ejder, merkezle ilgili şu bilgileri verdi;
Acıbadem Hastanesi’nde bu sürece destek amacı ile yani; 1.,3. ve 7. günlerdeki nikotinin hızla düştüğü dönemde Nikotinin azalması ile beyinde Endorfin hormonunun salınmasında da azalma olduğundan sinirlilik, el titremesi, konsantrasyon bozukluğunu önlemek amacı ile mutluluk hormonu da denilen Endorfin hormonunun salınımını Soğuk Lazer Yönetimi ile arttırmaktayız. Hiçbir yan etkisi olmayan bu yöntem sadece hamilelere ve epilepsi hastalığı olan kişilere uygulanmamakta. Kişiden kişiye değişmekle birlikte 2-5 seansta sigara bağımlılığından kurtulmak mümkündür.
MERKEZDE NELER YAPILIYOR?
· İlk görüşme ile sigara kullanım alışkanlığı ve davranışsal özellikleri belirleniyor, sigarayla ilgili fiziksel ve psikolojik etkenler gözden geçiriliyor ve kişiye özel bir tedavi programı geliştiriliyor.
· Spirometre ile solunum fonksiyonları ölçülüyor;
· Multidisipliner yaklaşımın bir sonucu olarak tedavi sürecinde göğüs hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirme yapılıyor,
· Karbonmonoksit testi ile akciğerdeki zehirli gaz miktarının tespit ediliyor,
· FDA onaylı soğuk lazer uygulanması ve/ veya ilaç tedavisi ile fiziksel bağımlık ile savaşılıyor,
· Davranış terapisi ile de hastanın sigara içme arzu ve düşüncesiyle başa çıkmasına, acil durumlarla baş etmesine yardımcı ediliyor,
· Bırakma süreci ve tekrarlamanın önlenmesine ilişkin yöntemler de uygulanıyor,
· 41 gün sonra tedaviyi tamamlayanlara başarı belgesi veriliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz