HABER

Sigara tiryakiliği fakirleştiriyor

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, sigara ile fakirliğin bir biriyle sıkı sıkıya bağlı olduğunu belirterek, bir tiryakinin 30 yıl boyunca sigaraya harcadığı paranın bir emekli ikramiyesi ya da bir ev parasını bulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Muammer Kaya, yaptığı açıklamada, sigara içme alışkanlığının fakirler arasında yüksek olduğunu ifade ederek, "Sigara tiryakiliği fukaralığın gelir seviyesi düşük aile ve ülkelerde devamlılığına katkıda bulunmaktadır. Çünkü, kıt gelir besin, eğitim ve sağlık yerine sigaraya harcanır. Sigara salgını gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde artarken, gelişmiş ülkelerde azalma eğilimindedir. 5 milyar 700 milyon sigaranın yüzde 60'ı gelişmekte olan ülkelerde tüketilmektedir. Fakir, az eğitimli ve sosyo-ekonomik durumu düşük olanlar, daha fazla sigara kullanmaktadır. Dünyada fakir toplumlar, ortalama kıt gelirlerinin yüzde 4-5'ini sigaraya harcamaktadır" dedi.
Dünyada her 10 kişiden birinin ölümünün sigaradan kaynaklandığını kaydeden Kaya, her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiğini, 2025'te bu rakamın 10 milyona çıkacağının tahmin edildiğinin altını çizdi.

"SİGARA, İNSAN ÖMRÜNÜN 5 YILINI ÇALIYOR" TEKAM Müdürü Muammer Kaya, sigaranın bir tiryakinin ömründen 5 yıl çaldığını vurgulayarak, şunları söyledi:
"Her yıl 4 milyon 9 bin insanın sigaradan öldüğü tahmin edilmektedir. Aynı zamanda Dünya Bankası'na göre, toplam 200 milyar dolar sağlık giderine sebep olmaktadır. Sigara aynı zamanda iş verimliliğini düşürmekte ve işten izin almayı da artırmaktadır. Şimdi, 1 milyar 300 milyon olan sigara kullanıcısı sayısının 2025'te 1 milyar 700 milyona yükseleceği sanılıyor. Sigaradan kaynaklanan yangınların toplam maliyeti ise 27 milyar dolardır".

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl 100 bin kişinin sigara yüzünden erken öldüğünü açıklayan Kaya, bu rakamın bir yılda vefat eden anne, bebek ve çocuk sayısının yaklaşık 2 katı olduğunu dile getirdi. Sigarayı canavar olarak nitelendiren Kaya, "Her sene 100 bin kişinin ölmesi karşısında bu canavarı dikkate aldığımız söylenemez. Her yıl 100 bin kişi ne anlama geliyor? Her gün 1 uçak düşüyor ve 300 kişi ölüyor. Her yıl yüz bin nüfuslu bir şehrimize bir atom bombası atılıyor. Her gün içi dolu 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor, kimse sağ kalmıyor. Bilinen terör yılda 2-3 bin, trafik terörü yılda 6-7 bin, sigara terörü yılda 100 bin insanımızın hayatına mal olmaktadır. Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik, terör, iş kazaları ve benzeri tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır" diye konuştu.

KADIN SAĞLIK PERSONELİ VE ÖĞRETMENLERİN SİGARA KULLANIMINDA ARTIŞ Türkiye'de sigara tüketiminin son 20 yılda yüzde 80 oranında arttığına dikkati çeken Kaya, kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde sigara içme oranının yüzde 66 olduğunu ve erkeklerle aynı seviyeye ulaştığını açıkladı. Kaya, 7-13 yaş grubundaki ilköğretim okulu öğrencilerinin bile yüzde 11.7'sinin sigara içtiğine işaret ederek, "Günde 2.5 miyon liraya bir paket sigara içen bir kişinin haftalık masrafı 17 milyon 500 bin, aylık masrafı 70 milyon, yıllık masrafı da asgari ücretin 2.77 katı olan 840 milyon liradır. Bu tiryaki, haftada sigaraya vereceği parayla 1.5 kilo kıyma, ayda 70 litre süt alabilir. 30 yıllık sigara masrafı ise, 25 milyar 200 milyon lira ediyor. Bu da bir emekli ikramiyesi ya da bir ev parasına denk geliyor" dedi.
Kaya, sigarayı bırakma kampanyasının sadece bir gün değil, tüm yıl boyunca devamlılığının sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler