ANKARA (İHA) - TBMM Adalet Komisyonu'nda, spor ve eğlence yerleri, stadyumlar, lokanta ve kahvehaneler, birahaneler, hastane bahçeleri ve ibadethanelerde sigara içme yasağı getiren yasa teklifi kabul edildi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, sigara yasağını açık alanlara, spor ve eğlence yerlerine da yaygınlaştıran AKP Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl ve arkadaşlarının "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Yasa Teklifi" kabul edildi. Bu yasaya aykırı hareket edenlere ağır cezalar getirildi. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yasa teklifine göre, kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında sigara içilemeyecek. Koridorları dahil olmak üzere, her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok sayıda kişinin girebileceği binaların kapalı alanlarında, taksi hizmeti verenlerde dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşıma araçlarında sigara içilmeyecek. Ayrıca, okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğretim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin müştemilatı mahiyetindeki alanlarda da tütün ürünleri tüketilemeyecek. Kamu hizmet binalarında, birden çok sayıda kişinin istihdam edildiği çalışma alanlarında, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, şehirlerarası veya uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demiryolu ve denizyolu araçlarında sigara içilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek. Otelcilik hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri tüketilemeyecek ancak bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklanmasına tahsis edilen kısımlar oluşturulacak. Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamaz. Ancak, bu tesislerinde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alınlar oluşturulacak. Bu yasa teklifine göre sigara içilmesine tahsis edilen alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı ile donatılması gerekecek. Belediye sınırları dışındaki kahvehanelerde uygulanmayacak.
Yeni düzenlemeye göre, tütün ürünlerinin veya üretici firmaların isim, marka veya alametleri kullanılarak her ne suretle olursa olsun reklam ve tanıtımı yapılamayacak. Bu ürünlerin kullanımını özendiren ve teşvik eden kampanyalar düzenlenemeyecek. Tütün ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların isimleri, amblemleri veya ürünlerinin marka veya işaretlerini veya bunları çağrıştıracak alametler kıyafet, takı ve aksesuar olarak taşınamayacak. Firmalar, her ne amaçla olursa olsun üretilen ve pazarlaması yapılan tütün ürünlerini bayilere veya tüketicilere teşvik, hediye, eşantiyon, promosyon, bedelsiz veya yardım olarak dağıtamayacak.
"YENİ DÜZENLEMEYE GÖRE SİGARADA REKLAM YASAĞI GELİYOR"
Tütün ürünlerinin isim, logo veya amblemleri kullanılarak bildirim yapılamayacak ve basın yayın organlarına ilan verilemeyecek. Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım kliplerinde reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak ve görüntülere yer verilemeyecek. Eski tarihli film ve dizilerdeki sigara sahneleri ise mozaiklenecek. Yeni düzenlemeye göre, tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamayacak. Tütün ürünleri, yetkili satıcı olan yarlerin dışında, otomatik makinelerle, telefon, televizyon, internet gibi elektronik ortamlarda satılamayacak ve satış amacıyla kargo yoluyla taşınamayacak. Tütün ürünleriyle ilgili izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıklar çevreye atılamayacak. Tütün ürünleri, 18 yaşından küçük kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışında görülecek şekilde satışa arz edilemeyecek. Her türlü sakız, şeker, çerez, oyuncak, kıyafet, takı, aksesuar ve benzeri ürünler, tütün ürünlerine benzeyecek şekilde üretilemeyecek ve dağıtılamayacak. Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edilen metinde, kolluk kuvvetleri, özel güvenlik elemanları, belediye zabıtaları veya TSK mensuplarının üniformalarını taşıdıkları sürece halka açık yerlerde sigara içemeyecekleri düzenlenirken, Adalet Komisyonu'nda bu hüküm kaldırıldı. Adalet Komisyonu'nda, özel araçlarda sigara içilmesine yasak getiren hüküm de kaldırıldı.
Kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında, eğitim kurumlarının ve 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin müştemilatı mahiyesindeki açık alanlarda sigara içenlere çevreye izmarit, paket, ağızlık, kağıt ve benzeri atıkları atanlara 50 YTL para cezası verilecek. Sigara yasağının bulunduğu yerlerde, tütün ve tütün ürünü tüketilmesine mahsus alanlar oluşturmakla yükümlü olanlardan, bu yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 500 YTL'den 5 bin YTL'ye kadar para cezası verilebilecek. Bulunduğu yerlerde yapılması televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde reklam ve tanıtım kliplerinde sigara yasağını uygulamayanlardan yerel yayın yapan kuruluşlara bin YTL'den 5 bin YTL'ye, bölgesel yayın yapan kuruluşlara 5 bin YTL'den 10 bin YTL'ye, ulusal yayın yapan kuruluşlara ise 50 bin YTL'den 100 bin YTL'ye kadar idari para cezası verilebilecek.
Sağlık, eğitim, spor ve kültür hizmeti veren yerlerde sigara satanlar bin YTL, 18 yaşından küçük çocuklara sigara satanlara ise altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaklar. Bu yasa teklifine göre, tek tek sigara satanlara belediye zabıtası tarafından 250 YTL para cezası verilebilecek. Sigarayı işletme dışında görülebilecek şekilde satanlara ise mahalli mülki amir tarafından bin YTL'den 10 bin YTL'ye kadar para cezası verilebilecek.