Ahkara (AA)- Sigara yasağının kapsamını genişleten kanun teklifi, yasalaşmak için 1 yıldır TBMM gündeminde bekliyor.
Sigara başlama yaşının 11'e düştüğü, yaklaşık 23 milyon sigara içicisinin olduğu, her yıl 114 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye'de, yarın Sigarayı Bırakma Günü...
TBMM de sigarayla mücadele için harekete geçmiş, AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun teklifi vermişti.
Geçen yıl komisyonda kabul edilen ve Genel Kurul gündeminde bulunan teklife göre, kamu hizmet binalarının, koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan binaların kapalı alanlarında sigara içilemeyecek.
Taksi hizmeti verenler de dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında sigara içme yasağı getirilecek.
Okul öncesi eğitim kurumlarının, dershaneler dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının, 18 yaşını doldurmamış kişilere yönelik kültür ve sosyal hizmet binalarının, sağlık hizmetlerinin verildiği kurumların ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün ve tütün ürünleri tüketilemeyecek.
Sigara yasağı bulunan binalar, birden fazla kişinin istihdam edildiği çalışma alanları, lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler, şehirlerarası ve uluslararası güzergahlarda yolcu taşıyan demiryolu ve denizyolu araçlarında sigara içilecek alanlar oluşturulacak.
Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.
Otellerde, tütün ürünleri tüketilmeyecek. Ancak, bu ürünleri tüketen müşterilerin konaklamasına tahsis edilmiş kısımlar oluşturulacak.Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak.