HABER

Sigarada radyasyon tehlikesi

Sigarada radyasyon tehlikesi

KONYA (İHA) - Selçuk Üniversitesi (SÜ) Eğitim Fakültesi Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Uslu, günde yarım paket sigara içen bir kişinin yılda en az 300 göğüs röntgeni çektirmiş kadar radyasyona maruz kaldığını söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Uslu, bilim adamlarının yaptıkları çalışmada, akciğer kanserine yakalanma olasılığının günde 1-9 adet sigara içilmesiyle 4.6 kat, 10-19 sigara içiminde 7.5 kat, 20-39 sigara içiminde 13.1 kat ve 40 sigaranın üzerinde tüketimde ise 16.6 kat arttığının ortaya konduğunu belirtti. Aktif içiciler kadar pasif içicilerin de sigaradan olumsuz etkilendiğini dile getiren Prof. Dr. Uslu, "Vücuda soluma yoluyla alınan zehirli elementler, yiyecek yoluyla alınandan çok daha tehlikelidir. Bu nedenle sigara içenler, özellikle bebek, çocuk ve hamile kadınların yanında sigara içerlerse onların da bu radyasyonu ciğerlerine almalarına sebep olurlar. Bu durum özellikle çocuk ve bebeklerin ileride kansere yakalanma riskini artırır" dedi.

Sigaralarda bulunan filtrelerin de yarardan çok zarar verdiğini ifade eden Uslu, "Filtreli sigaralar veya sigaraya takılan ekstra diğer katran tutucu filtreler, sigara içenin daha fazla havayı içine çekmesine neden oluyor. Havadaki oksijen de tütünün alev sıcaklığı ve yanma verimini artıracağından, tütündeki tüm radyoaktif elementler daha kolay buharlaşıp neredeyse tümünün solunmasına neden olacaktır. Bu nedenle özellikle filtreli sigara ve sigaraya eklenen diğer katran tutucu filtreler, sanılanın aksine
kanserojen etkileri arttırıyor" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler