HABER

Sigaralı yaşamda son iki gün

Önümüzdeki 4 yıllık süreçte, Türkiye'de sigara içme oranının yüzde 35'den yüzde 20'ye düşürülmesi öngörülüyor. Sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, "kapalı alan" özelliği taşıyacak. Bunun için de kapalı alanın öncelikle tavanı veya çatısı olması gerekecek. Bu yer, bir bina, hatta çadır da olabilecek. Söz konusu alanların kapısı, pencereleri ve giriş yolları dışındaki bütün yan yüzeyleri tamamen kapatılmışsa burası yine kapalı alan sayılacak. Tavanı, çatısı olup, yan yüzeylerinin toplam alanının yarısından daha azı açık bulunan yerler de, kapalı alan şeklinde değerlendirilecek.

Yan yüzeylerinin yarısından daha fazla kısmı açık alanlar ise üstü kapalı da olsa açık alan kabul edilecek ve buralarda sigara içme yasağı uygulanmayacak.

-BALKON VE YANGIN MERDİVENLERİ AÇIK ALAN-

Buna göre, sigara içme yasağı bulunan kapalı mekanların balkonları ve yangın merdivenleri, üstü kapalı olsalar da açık alan sayılacak ve tiryakiler buralarda sigara içebilecek.19 Mayıs Pazartesi itibariyle yasak kapsamındaki bütün birimlerde, bina girişlerine, asansör giriş ve çıkışlarına, merdiven boşluklarına, "Sigara İçilmez" şeklinde uyarı levhaları asılacak. Uyarı yazısı, en az 50 x 70 santimetre boyutunda, dikdörtgen şeklinde ve beyaz zeminli kağıt ya da buna uygun bir materyal üzerinde olacak. Baskı yapılan materyalin beyaz zemini, köşeleri oval kırmızı renkli ince çerçeve ile çerçevelenecek. Ucu sağ tarafa bakan ve yanmakta olan tek bir sigaranın, ortasından soldan sağa doğru çapraz şekilde kırmızı bir çubuk geçen kırmızı renkli daire içinde "sigara içilmez" yazısına yer verilecek.

Bu yazının örneğine Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun "www.tapdk.gov.tr" adresinden de ulaşılabilecek.

-SAĞLIK UYARILARI-
Bu arada, tütün ürünleri tüketilmesine mahsus alanlara da sağlık uyarıları asılacak. Bu uyarılar da şu şekilde belirlendi:

Sigara içenler genç yaşta ölür. Sigara içmek damarları tıkar. Kalp krizine ve felçlere neden olur. Sigara içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur. Hamile iken sigara içmek bebeğe zarar verir, çocukları koruyun, dumanınızı onlara solutmayın. Sağlık kuruluşları, sigarayı bırakmada size yardımcı olabilir. Sigara içmek yüksek derecede
bağımlılık yapar. Başlamayın, sigarayı bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini azaltır. Sigara içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir. Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur. Sigara içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır."

Sigara içme yasağı getirilen yerlerde, üst düzey yöneticiler, yasakların uygulanması konusunda bir yetkili görevlendirecek."Sigara İçilmez" levhalarının altındaki "Şikayet İçin" bölümüne bu kişinin ad ve soyadı ile telefon numaraları da yazılacak. Aynı şekilde taksiler dahil, toplu taşım araçlarına da, taşıtın büyüklüğüne göre, tüm yolcuların görebileceği ve okuyabileceği şekilde, "Sigara İçilmez" yazıları asılacak. Sigara yasağına aykırı hareket edenler için de, yazılardaki şikayet merciine başvurulacak.

En Çok Aranan Haberler