HABER

Sigaranın ateşi 173. maddeye bağlı

Danıştay’ın girişimi sigara yasağını alevlendirdi. ‘’Kahvehanelerde sigara içilmesine’’ yönelik girişimde Anayasanın 173. maddesi de dikkate alınacak.

ANKARA- İzmir Kahveciler Odasının başlattığı ve Danıştay tarafından Anayasa mahkemesine taşınan ‘’Kahvehanelerde sigara içilebilmesine’’ yönelik girişimde, Anayasanın 173. maddesi de dikkate alınacak. Bu madde ‘’ Devlet esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır’’ hükmünü taşıyor. İzmir’den kahvecilerin başlattığı girişim olumlu sonuçlanırsa, lokanta, cafe ve birahane işletmecileri de, benzer taleplerde bulunmaya hazırlanıyor.

Yeniden tartışılan yasakta kahvehane sahipleri, mekanlarında sigara içilmesinin tamamen serbest olmasını değil, sigara içilen bir bölüme izin verilmesini yeterli buluyor. Yasağı savunanlar ise ‘’Yasa yumuşarsa gerisi gelir. Türkiye yasayı en iyi uygulayan ülkelerden biri. Yasanın delinmesine karşıyız” diyorlar.

ÖZEL GİRİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜ

Sigara yasağı getiren yasa ve çıkarılan Başbakanlık genelgelerinin de ‘’Özel girişim özgürlüğü ve mülkiyet hakkını ihlal ettiği, eşitlik, ölçülülük ve gereklilik ilkesine aykırı olduğu'' savunuluyor. İzmir Kahveciler Odasının başvurusu, Danıştay 10. Dairesi tarafından, ‘’'Özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde'' şeklindeki, tütün ürünleri tüketiminde mutlak yasak getiren kuralda yer alan ''kahvehane'' ibaresini, Anayasa'ya aykırı bulmuş ve Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Danıştay, ‘’Kahvehane işleticilerinin faaliyetlerini sürdürebilmeleri zorlaştırılarak, ekonomik çıkarlarının göz ardı edildiği, ölçülülük ilkesine aykırı biçimde çalışma özgürlüklerinin sınırlandırıldığı'' görüşünü savunuyor ve sınırlamalarda hem kahvehane işleticilerinin çalışma özgürlükleri, hem de tütün içenlerin kişisel özgürlükleri gözetilmesini istiyor.

DÜNYADA NASIL?

Sigara yasağı dünyada da sıkı biçimde uygulanıyor. Ancak bir çok ülke, sigara içilen alanlar oluşturarak sorunu çözdü. Yunanistan’da sigara içlen mekan sahipleri, daha çok vergi ödüyor. İngiltere’de tüm kapalı kamusal alanlarda sigara yasağı var. İtalya’da kapalı alanlarda, barlarda, restoranlarda sigara içilemiyor. Buralarda havalandırması olan sigara odalarına ise izin veriliyor.
İspanya’da ise okullarda, hastanelerde, toplu taşıma araçlarında sigara yasağı uygulanıyor. 100 metrekareden büyük işletmelerde sigara içme alanı bulunuyor. ABD’de de çoğu eyalet ve şehirde kapalı alanlarda sigara yasağı var. İrlanda’da bar ve restoranlar ile çalışma alanlarında sigara yasak. Portekiz’de ise, 100 metrekareden büyük barlarda sigara içilebiliyor. Halka açık yerlerde de sigara içme alanları var.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler