HABER

Sigaraya günde 17 milyon dolar

TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Tevfik Özlü, sigaranın bir ölüm makinesi olduğunu belirterek günde 1 paket sigara içen kişilerin yaşam süresinin içmeyenlere göre yüzde 25 daha kısa olduğunu kaydetti.

Trabzon Belediyesi personeline yönelik düzenlenen ‘Sigara ve Zararları' konulu konferansta konuşan Prof. Özlü, sigaranın insan sağlığına verdiği zararlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dünyada her 3 kişiden birinin sigara tiryakisi olduğunu belirten Prof. Özlü, her 6 ölümden birinin de sigaraya bağlı sebeplerden kaynaklandığını söyledi. Dünyadaki sigara tiryakisi sayısının 1,3 milyar civarında olduğuna ve sigarayı daha çok fakir ülkelerin insanlarının içtiğine dikkat çeken Prof. Özlü, "Tiryakilerin yüzde 75'i fakir ülkelerde yaşıyor. Yani sigarayı daha çok fakirler içiyor. Sigaraya başlama yaşı ise giderek düşüyor. Bu durum bizim ülkemizde de geçerli. Türkiye, aynı zamanda dünyada en çok sigara içilen ülkeler arasında da yer alıyor" dedi.

Her 6 saniyede bir kişinin sigaradan kaynaklanan sebeplerle hayatını kaybettiğine işaret eden Prof. Tevfik Özlü, sigaranın önlenebilir bir ölüm sebebi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Sigara içen yaşlanmaz, genç ölür. Sigara içenlerin yüzde 50'si içtikleri sigaradan dolayı ölmektedir. Günde 20 adetten fazla olmak üzere 25 yıl süreyle sigara içen bir kişinin beklenen yaşam süresi, sigara içmeyenlere göre yüzde 25 daha kısadır. Sigara, adeta bir ölüm makinesidir. Dünyadaki her 6 ölümden birisi sigaraya bağlıdır. Ülkemizde her yıl aktif içime bağlı olarak 100 bin, pasif içime bağlı olarak da bin ölüm meydana gelmektedir. Sigaraya bağlı ölümler ise trafik kazaları, yangınlar, cinayetler, AIDS, alkol, kokain, eroin ve intiharlara bağlı ölümlerin toplamından daha fazladır. Sigara içenlerin yarısı sigaraya bağlı sebeplerle ortalama 8-18 yıl, 4'te biri ise 23 yıl daha erken ölmektedir."

Sigara dumanında 6 bin civarında kimyasal madde bulunduğunu belirten ve sigaradan çekilen bir nefesle yaklaşık 300 milyon ila 3 milyar partikülün akciğerlere gittiğini söyleyen Prof. Özlü, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sigara içtiğinizde neleri soluduğunuzu biliyor musunuz? Kanserojen, radyasyon, füze yakıtı, tiner, akü metali, tüp gaz, böcek öldürücü, gaz odaları zehri, oje sökücü, güve kovucu, fare zehri, tuvalet temizleyicisi, egzoz gazı, eroin gibi bağımlılık yapıcı maddeleri soluyoruz. Kanser sıklığı her 100 bin kişide, hiç sigara içmeyenlerde 3-4, günde bir paket sigara içenlerde 61, 1-2 paket içenlerde 143, 2 paket ya da fazla içenlerde ise 217 kat artıyor. Akciğer kanserli erkeklerin yüzde 90'nında, kadınların ise yüzde 79'unda neden sigaradır. Akciğer kanseri ölümlerinin de yüzde 90'ı sigaraya bağlıdır. Sigara kullananların yüzde 20'sinde akciğer kanseri gelişiyor. Tütün çiğnemek ve enfiye çekmek ağız içi, yemek borusu, gırtlak ve yutak kanserine neden oluyor."

Düşük katranlı sigaraların daha az zararlı olduğu yönündeki düşüncelerin doğru olmadığının altını çizen Prof. Özlü, sigara ve insan sağlığı arasındaki ilişkiyle ilgili olarak şu çarpıcı örnekleri verdi:

"Her 8 aktif sigara içicisi yanında 1 pasif sigara içicisi de sigaraya bağlı sebeplerden hayatını kaybetmektedir. Sigara içen erkekler ile evli kadınlarda akciğer kanserinden ölümler, sigara içmeyen erkeklerle evli kadınlara göre yüzde 20 daha yüksektir. Kocası günde 2 paketten daha fazla sigara içen kadınlarda bu risk daha fazladır. Elli yaşından önce sigarayı bırakanlar, 15 yılda ölüm riskini sigaraya devam edenlere kıyasla yüzde 50 oranında azaltıyor. Hastaneye yatış ve hekime başvuru sayıları da belirgin şekilde azalıyor. ABD'de yaşayan erişkinlerin yüzde 50'si önceden tiryaki iken bugün bırakmış durumdadır. Bırakmayı başaranlar bunu çoğu zaman 5-7 denemede başarıyor."

Dünyada her gün 80 ila 100 bin gencin sigara bağımlısı olduğunu kaydeden Prof. Özlü, sigarayı deneyen gençlerin de yüzde 33 ila 85'inin bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Dünya genelinde 1 yılda sigaraya ödenen paranın 300 milyar dolar, Türkiye'de ise 6,5 milyar dolar olduğunu dile getiren Prof. Özlü, ülkemizde sigaraya günde ödenen paranın ise yaklaşık 17 milyon dolar civarında bulunduğunu ifade etti.

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu'nun yanı sıra belediye amir ve personelinin de ilgiyle dinlediği konferansın sonunda, Başkan Canalioğlu, Prof. Özlü'ye plaket takdim etti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler