HABER

Sigaraya her yıl 3 milyon kurban

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 3 milyon kişinin sigara nedeniyle oluşan hastalıklar yüzünden öldüğünü belirten Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertürk Erdinç, "2025 yılında bu rakamın 10 milyon dolaylarında olması beklenmektedir" dedi.

Sigaraya her yıl 3 milyon kurban

Sigara tiryakiliğinin, en öldürücü toplumsal zehirlenme olayı olduğunu açıklayan Prof. Dr. Erdinç, "Ölüm, uzun sürede ve sigara yüzünden oluşan hastalıklar sonucu dolaylı yollarla geliştiğinden zararı yeterince önemsenmez. Sigaraya bağlı hastalıkların ortaya çıkmasında sigaraya başlama yaşı, içilen günlük sigara sayısı önemlidir. Hastalıklar ortalama 10-30 yıllık bir sürenin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Sigaraya bağımlı hale getiren madde ise nikotindir. Ayrıca kalp atışlarını hızlandırır, tansiyonu yükseltir, kanın pıhtılaşma riskini arttırır. Tiryakilerin yüzde 25-30'u zamanından önce ölmektedir. Erkeklerde tüm kanser ölümlerinin yüzde 35'i, kadınlarda ise yüzde 15'inin nedeni sigaradır. Sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda akciğer kanseri riski içmeyenlere göre 3 kat fazladır" diye konuştu.

"AKCİĞER KANSERİNDEN ÖLÜMLERİN YÜZDE 90'I SİGARADAN"

Akciğer kanseri ölümlerinin yüzde 90'ının nedeninin sigara olduğunu bildiren Prof. Dr. Erdinç, şunları söyledi:

"Akciğer dışında ağız, dil, dudak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, böbrek, prostat, rahim ağzı kanseri riski de artmaktadır. Kalp krizi geçirme riski 3 kat artmaktadır. Ülser riski artmakta, iyileşme gecikmektedir. Kadınlarda düşük yapma, erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma ve doğum kontrol hapı kullanan kadınların kalp krizi geçirme riski artmaktadır. Beyin damarı hastalıkları ve felç olma riski yüksektir, dolaşım sistemi üzerine etkileri nedeniyle bacak kangrenine neden olmaktadır."

Nikotinin güçlü bağımlılık yapan bir madde olduğunu da kaydeden Erdinç, "Kokain, morfin ve alkol ile karşılaştırıldığında, tesadüfen denenmiş kişilerde sigaranın bağımlılık yapma olasılığı daha fazladır. Sigara içerken her soluktan sonra 7 saniyede beyne ulaşan nikotin, kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve daha çok nikotin istemenize neden olur. Sigara içenlerde el ve ağız alışkanlığı vardır. Günde içilen sigara sayısı ne kadar fazla ise bu alışkanlık da o kadar güçlüdür. Uzun yıllar zararlı etkiler ortaya çıkmadığından, zevkli bir alışkanlık olmakta, bireyler sigarayı bırakmak için bir sebep görmemektedirler" dedi.

En Çok Aranan Haberler