Mersin İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Tufan Nayir, sigarayı balkonda içmenin pasif içiciliği önlemediğini belirterek anne-babaları uyardı.
İl Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Uz. Dr. Nayir, Sağlık Bakanlığının sigara ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi. Devlet hastanelerinde sigara bıraktırma poliklinikleri bulunduğunu anımsatan Nayir, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların buralara başvurabileceklerini kaydetti. Yapılan kontrollerde sigarayı bırakmak için ilaçla tedavi gerekiyorsa hekimlerin Sağlık Bakanlığının gönderdiği ilaçları yazdığını dile getiren Nayir, “Bu ilaçlar çok etkili, bıraktırma oranları yüzde 90’lara yakın, çok faydalı ilaçlar. Ayrıca vatandaşlarımız bakanlığın sigarayı bıraktırma hattı 171’i arayarak danışmanlık hizmeti de alabilir” dedi.
Sigara ve obezitenin şu andaki kanserlerin en büyük nedeni olduğunun da altını çizen Nayir, sigaranın bıraktırılmasının Türkiye’de kanser vakalarının azaltılması açısından çok büyük faydası olacağını ifade etti. İl Halk Sağlığı Müdürlüğünün bu çerçevede sağlıklı, düzenli bir yaşam önerdiğini vurgulayan Uz. Dr. Nayir, “Burada sigarasız bir yaşam, spor, iyi beslenme, dengeli beslenme büyük önem taşıyor. Obezite ile tütün ve tütün mamullerine bağlı hastalıkların tedavisi çok meşakkatli, uzun soluklu ve masraflı. O yüzden biz koruyucu önlemlere çok daha fazla önem veriyoruz. Koruyucu sağlık hizmetlerine yatırılan her 1 lira, tedavi edici sağlık hizmetlerinden 10 lira tasarruf sağlıyor” diye konuştu.
Sağlık Bakanlığının uyguladığı programlarla sigara tüketiminin geçen yıla göre yüzde 12 oranında azaldığına dikkat çeken Nayir, bu noktada tütün denetimlerinin faydalı olduğunu ve denetimlerin giderek arttığını söyledi. Buradaki temel amacın, hiç sigara içmeyen insanları sigara içenlerin dumanından korumak olduğuna vurgu yapan Nayir, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un da aslında yasaklayıcı bir kanun değil, koruyucu bir kanun olduğunu kaydetti.
“SİGARAYI BALKONDA İÇMEK PASİF İÇİCİLİĞİ ÖNLEMEZ”
Sigaranın, içmeyenlere verdiği zararlar üzerinde de duran Uz. Dr. Nayir, pasif içiciliğin KOAH, bronşit, astım gibi hastalıklara zemin hazırladığını ve bunun çocuklarda çok daha etkili olduğunu bildirdi. Sigara içen anne-babaları çocuklarını pasif içicilikten korumaları konusunda da uyaran Nayir, sigarayı balkonda içmenin bile çocukları etkilediğine işaret ederek, “Aileler, ‘Ben dışarıda içiyorum, balkonda içiyorum, çocuğumun yanında içmiyorum’ düşüncesiyle gerekli önlemleri aldıklarını düşünmesin. Hayır, balkonda bile içseniz sizin nefesiniz veya üstünüze sinen duman çocuğa pasif içicilik muamelesini yapıyor. Aynı odada içmekle içmemek arasında tabii ki fark vardır ama dışarıda içmek çocuğu korumak değildir. Büyükler için de aynı şekilde tehlikeli ama esas çocuklar etkileniyor. Çünkü çocuklarda pasif içicilik akciğer enfeksiyonu sıklığını arttırıyor. Aileler buna çok aldanıyorlar, ‘Ben balkonda içiyorum, çocuğa bir şey olmaz’ diyorlar. Yok öyle bir şey. Balkonda içmek de çocuk açısından pasif içiciliktir” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz