HABER

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler değişiyor? Sigarayı bıraktığınızda farkı hissedeceksiniz!

Sigara tüketmek, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul ediliyor. Koronavirüsün akciğerlerindeki olumsuz etkilerinin gölgesinde sigara aslında birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Sigaranın zararları en fazla ve en hızlı solunum sisteminde görülürken Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm kanser hastalıklarının temelinde tütün tüketimi yatıyor.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta neler değişiyor? Sigarayı bıraktığınızda farkı hissedeceksiniz!

İçindekiler

  • SİGARANIN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?
  • SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA NELER OLUYOR?

Sigara tüketimi dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak biliniyor. Yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahip olan sigara dumanın solunması pasif içicilik problemini de ortaya çıkartıyor. Günümüzde ise sigara tüketimindeki artış, sigara ve sigaradan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını her geçen artıyor. Sigarayı bıraktıktan 2 saat sonra vücutta olumlu yönde değişiklik yaşanmaya başlıyor. Peki sigarayı bırakınca vücutta neler değişiyor?

SİGARANIN YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI NELERDİR?

sigara 3

Kamu spotları ve çeşitli uyarı işaretleriyle sigaranın zararı mümkün olduğunca bağımlılara anlatılmaya çalışıyor. Katran, amonyak, arsenik böcek zehri gibi 4 bin 500’e aşkın kimyasal zehri tek bir nefeste vücutta dolaştıran sigaranın birçok hastalığa neden olduğu biliniyor. Sigara kalp ve damar hastalıkları, damarlarda tıkanma ve buna bağlı olarak felç, ciltte sararma, kırışıklık, cilt kanseri, bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH, midede gastrit, ülser ve mide kanseri, ağız kokusu ve dişlerde sararma, gebelikte sigara içilmesi ise erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise anne sütünün kesilmesine yol açıyor.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA VÜCUTTA NELER OLUYOR?

sigara 2

• 20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale dönüyor, el ve ayak dolaşımı düzeliyor.

• 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale dönüyor, kalp krizi geçirme riski azalıyor.

• 24 saat sonra, vücut karbonmonksitten arınıyor.

• 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalıyor, tat ve koku duyusu artıyor, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artıyor.

• 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlıyor, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artıyor, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışıyor. Enerji düzeyi artıyor.

• 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzeliyor, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalıyor, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülüyor.

• 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzeliyor, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artıyor.

• 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalıyor.

• 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalıyor.

• 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalıyor.

• 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iniyor, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre göre yüzde 50 azalıyor.

En Çok Aranan Haberler