Grubun Başkanı, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Sezer, sigarayı bıraktırma tedavisinde kullanılan ilaçlara erişimin kolaylaştırılması, Türkiye'de henüz bulunmayanların ise ülkeye getirilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi.
Sigaranın, insan beynini bozan ve değiştiren bir madde, tiryakiliğin ise engellenemez bir istekle devam eden bir bağımlılık olduğunu vurgulayan Sezer, "Böyle kişiler bu ilaçlardan mahrum edilmemelidir. Sigarayı bıraktırma tedavileri pahalı olduğu için devlet bunları kesinlikle karşılamalıdır" diye konuştu.
Bu ilaçların bedellerinin "olabildiğince" devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade eden Sezer, "Ancak devletin yüzde 100'ünü karşılamasını beklemek yerinde olmaz. Kişiler fiyatın yüzde 20'si gibi bir oranı kendileri karşılamalıdır ki tedavi başarıya ulaşabilsin" dedi.
Erol Sezer, ABD'de olduğu gibi sigarayı bırakmak için uygulanan tedavilere tütün üreticisi firmaların maddi katkı yapması gerektiğini de bildirdi."Tütün Kontrolü Ulusal Komitesi" 2010 yılına kadar 15 yaşın üzerinde sigara içmeyenlerin oranını yüzde 80'e, 15 yaşın altındakilerin ise yüzde 100'e çıkarılmasını hedefliyor.
(AA)