Kadın sığınma evlerinde kalan şiddet mağduru kadınların meslek edinmeleri için düğmeye basıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında imzalanan işbirliği protokolü ile İŞKUR tarafından yürütülen toplum yararına çalışma programlarında kadın konukevlerinde kalan ve şiddet mağduru kadınlar öncelikli gruplar arasında değerlendirilecek. Protokol ile çocuk işçiliğinin önlenmesi ve engelli istihdamının artırılması için çalışmalar yapılması da öngörülüyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin arasında istihdam, çocuk işçiliği ve sosyal yardımlar konularında işbirliği protokolü imzalandı. Bakan Fatma Şahin kadın sığınma evlerinde kalan kadınlara geçici mali yardım sağlandığını, bu kişilerin hayatlarında kalıcı bir iyileşme sağlanması için meslek edinmeleri gerektiğine dikkat çekti. Şahin, imzalanan protokol ile şiddet mağduru bu kadınların İŞKUR ile bağlantılarının güçlendirileceğini dile getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise protokolün kadınların istihdama katılması için önemli olduğunu bununla birlikte engelli ve çocuk işçiler konusunda da işbirlikleri yapılacağını aktardı.
GEÇİCİ TARIM İŞÇİSİ OLARAK ÇALIŞAN KADINLARIN ÇALIŞMA VE YAŞAM KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLECEK.
İmzalanan protokolle, İŞKUR tarafından yürütülen toplum yararına çalışma programlarında kadın konukevlerinde kalan ve şiddet mağduru kadınlar öncelikli gruplar arasında değerlendirilecek. İş ve Meslek danışmalarını kadın istihdamı ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularında bilgilendirmeye yönelik eğitim programları düzenlenecek. Mevsimlik gezici tarım işçileri olarak çalışan kadınların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda İŞKUR’un kadınlara yönelik faaliyetlere daha görünür kılınacak. Şiddet mağduru, tahliyesine bir yıldan az kalmış, kocası ölmüş, kocası tarafından terk edilmiş, kocası cezaevinde olan veya boşanmış kadınların sosyal yaşama katılmalarının sağlanması amacıyla çalışabilir durumda olanların İŞKUR’a erişimi sağlanacak.
ÖZÜRLÜ İSTİHDAMININ ARTIRILMASI İÇİN YAPILACAKLAR
Protokol ile İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları tarafından özürlü istihdamına yönelik yasal düzenlemeler ile teşvik ve ceza uygulamaları hakkında bilinç artırmaya yönelik çalışmalar yürütülecek. Özürlü çalıştırmamaya ilişkin ceza paralarının kullanımında özürlü iştihdamını artırmaya yönelik projelere öncelik verilecek.
ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN YAPILACAKLAR
Çocuk işçiliğinin önlenmesi için il müdürlükleri tarafından İŞKUR’a yönlendirilen çocukların ailelerinden işsiz olanlara rehberlik ve danışmanlık hizmetleri sunulacak ve diğer hizmetlerden faydalanmaları sağlanacak. Mevsimlik gezici tarım işçilerinin ve yanlarında getirdikleri çocukların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Sokakta çalıştırılan çocukların ailelerinden işsiz olanlar belirlenerek İŞKUR’a yönlendirilecek. Sokakta yaşayan /çalıştırılan çocuklardan ilköğretimini veya zorunlu eğitim çağını tamamlamış olanların ilgi ve yeteneklerine göre hayat boyu öğrenme kapsamında çıraklık ve mesleki eğitim merkezlerine ya da İŞKUR’a yönlendirilmesi sağlanacak. Çalışan çocukların ailelerinin sosyal inceleme neticesinde uygun bulunan sosyal hizmet ve yardımlarla ilişkilendirilmesi sağlanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz