Sidney (AA)- Avustralyalı bilim adamları, çıkardıkları gazların küresel ısınmaya neden olan metan gazı içermemesi için, kangurulara özgü bir bakteriyi, koyun ve sığırların midesine "taşımak" amacıyla kolları sıvadı.
Bilim adamları, kanguruların gazında metan gazı bulunmamasını sağlayan bu bakterinin sığır ve koyunlara verilmesiyle sera etkisine yol açan gazların emisyonunun azaltılabilmesini umuyor.
Queensland eyaleti hükümetinin başlattığı programda görevli bilim adamı Athol Klieve, "Avustralya'da her tür emisyonun yüzde 14'ünün sığır ve koyunların bağırsaklarından geldiğini, Yeni Zelanda gibi, hayvancılığın daha fazla geliştiği başka ülkelere bakıldığında, bu oranın yaklaşık yüzde 50'yi bulduğunu" belirtiyor.
Ayrıca, bu bakterinin sindirimi daha etkili hale getirdiğini de ifade eden araştırmacılar, bunun ekonomiye katkıda bulanacağı görüşünde. Böylece hayvanların yediklerinden yüzde 10-15 daha fazla enerji alabilecekleri sanılıyor.
Ancak sığır ve koyunlara nakil tekniğini geliştirmeden önce bu bakterinin ayrıştırılmasının dahi 3 yıl alabileceği de göz önüne alınırsa Avustralya'da sığır ve koyunların ne zaman "çevreci" olacağı bilinmiyor.