Giresun’un Çanakçı ilçesinde Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında dağıtılan sığırlar, köylülerin başına dert oldu.
İlçede bayanların kurduğu Karabörk Kuşköyü Tarımsal Kalkınma Kadınlar Kooperatifi’ne üye 23 kişiye verilen 46 süt sığırının faturası ağır geldi. Kooperatif Başkanı Güler Cırıt, Karadeniz’de kurulan üç kadınlar kooperatifinden birisi olarak Tarımsal Kalkınma Projesi kapsamında kendilerine kaymakamlık tarafından verilen süt sığırlarının kendilerini kalkındırmadığını aksine batırdığını ileri söyledi.
Sığırlar alınıncaya kadar kendilerine taahhüt edilenlerin hiç birisinin yerine getirilmediğini belirten Kooperatif Başkanı Cırıt “Beldemizde kadınlara yönelik kooperatif dönemin kaymakamı tarafından ısrarla kurduruldu. Kooperatifin ardından yapılan proje kapsamında yeşil kartlı 23 bayan üyemize ikişer taneden 46 süt sığırı verildi. Süt sığırları verilinceye kadar kaymakam bir yıllık yemin, veteriner hizmetlerinin devlet tarafından karşılanacağını söyledi. Ayrıca bir yıl içerisinde sığırların gebeliği ile ilgili veteriner hizmetlerinin de verileceği garantisini verdi. Yine sütlerin pazarlanması konusunda da süt tankerleri kurularak pazarlanmasının sağlanacağını garantisini verdi. Elimizdeki sığırları ise tanesini 2 yıl ödemesiz beş yılda taksitle ödeneceği belirtildi. Ancak aradan geçen bir yılı aşkın sürede ne yem desteği alabildik, ne veteriner hizmeti ne de sütlerimizi pazarlayabildik. Aldığımız sığırları bakabilmek için yemleri satın almak zorunda kaldık” dedi.
Bir yılı aşkın süre içerisinde bakmakta zorlandıkları sığırları satamadıklarını da kaydeden Kooperatif Başkanı Cırıt “Zaten hepsi yeşil kartlı üyeler. Kendilerini zor geçindirirken sığırlara da bakamayan üyelerimiz çaresiz kaldılar. Sığırların gebe olması için aldıkları veteriner hizmetini de ücretli aldılar. Buna rağmen sığırlar aşılama tutmadı. 46 sığırdan sadece 2 tanesi gebe oldu. Veteriner hizmetini ücretsiz alacağını bekleyen üyelerimiz veterineri adeta zengin etti” diye konuştu.
Pazarda 2 bin TL etmeyen sığırlardan devletin 6 bin TL istediğini de kaydeden Kooperatif Başkanı Cırıt “Devletin verdiği sığırlar yüzünden üyelerimiz borçlanınca pazarda satmak istedi. Ancak devletin gönderdiği fatura iki sığır için 12 bin TL olunca 2 bin TL etmeyen sığırı satmakta çözüm olmadı.Evde eşlerine rağmen kooperatife üye olup sığır alan bayan üyelerimiz kalkınmak yerine batınca ailelerde huzursuzluk başladı. Bir çok karı koca boşanma aşamasına geldi.”dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz