HABER

Sigmoidoskopi işlemi

Sigmoidoskopi işlemi

Sigmoidoskopi öncesindeki hazırlıklar

- İşlem öncesinde hasta 7-10 gün boyunca kan sulandırıcı ilaçları (Aspirin®, Coraspin®, Ecoprin®, Dispril®, Coumadin®, Heparin®, Plavix®, Pradaxa® vb.) doktor bilgisi dahilinde kullanmamalıdır.

- İşlem öncesinde lavman (makat yolu ile kimyasal bir sıvı verilmesi işlemi) yapılarak, bağırsağın makata yakın kısmındaki dışkı artıkları uzaklaştırılmaya çalışılır.

Sigmoidoskopi işlemi

- Hastaya sıklıkla yüzeyel anestezi (fentanil, midazolam, propofol, ketamin veya etomidat) verilir.

- Hasta sıklıkla sol yanına yatırılarak ve ayakları karnına çekilmiş pozisyonda işlem gerçekleştirilir, bazı hekimler ise hastayı diz ve dirseklerinin üzerine eğilmesini sağlayarak muayene etmeyi tercih ederler.

- Önce cerrah makat bölgesini gözlemleyerek detaylı olarak inceler, burada araştırılan tümör, hemoroid, polip, yabancı cisim, kan vb. durumların varlığıdır. İşlem öncesinde cerrah makat etrafına lokal anestezi yapan bir merhem (% 2’lik lidocaine) veya kayganlaştırıcı (vazelin) sürer ve ardından parmakla muayene yapar. Parmak muayenesinde cerrah makat kanalında; özellikle tümör, hemoroid (basur) veya polip varlığını ve hassasiyeti araştırır.

- Parmak muayenesini takiben sigmoidoskop makat içine yerleştirilir ve hava verilerek rektum, sigmoid kolon ve inen kolon bölümleri yani dalak komşuluğuna (splenik fleksura) dek ilerlenir ve böylelikle kalın bağırsağın sol yarısı kapsam içine alınır. Daha sonra cerrah aleti yavaş yavaş geriye doğru çekerek, tüm bu bağırsak bölümlerini ışık altında monitöre bakarak çepeçevre inceler.

Sigmoidoskopi hangi durumlarda yapılmaz?

Makat darlığı (anal stenoz) ve bağırsak delinmesi şüphesi durumunda sigmoidoskopi yapılmamalıdır. Diğer göreceli olarak sorun oluşabilecek durumlar ise: karın zarı iltihabı (peritonit), bağırsak çürümesi (nekroz), şiddetli bağırsak iltihabı (fulminan kolit veya toksik megakolon), kalın bağırsak divertikül iltihabı (divertikülit) ve apsesi, yakın zaman önce geçirilmiş bağırsak ameliyatı, pıhtılaşma bozukluğu ve trombosit düşüklüğüdür (trombositopeni).

Sigmoidoskopi işlemi sonrası olası komplikasyonlar

- Kanama: sigmoidoskop’un makat içindeki bağırsak yüzeyini (mukoza) aşındırmasına bağlı olarak hafif bir kanama görülebilir. Ciddi kanama yaklaşık 10,000 işlemden birinde görülür.

- Delinme: nadiren işlem sırasında bağırsağın sol bölümünde delinme oluşabilir. Bu soruna 1,000 işlemde 1-3 sıklığında rastlanır.
Enfeksiyon: sigmoidoskopi aletinin iyi sterilize edilmemesine bağlı olarak % 5 oranında bazı enfeksiyonlar bulaşabilir.

Sigmoidoskopi işlemi sonrası seyir

İşlem sonrasında bazı hastalarda hafif bir huzursuzluk veya ağrı hissi oluşabilir. İşlem sonrasında sıklıkla 30 dakika ile bir saat civarında bekleme süresi uygulanmaktadır.

İşlem sırasında hava verilmesine bağlı olarak, yoğun gaz çıkartma gereksinimi duyabilirsiniz. Doktorunuz size işlemin sonuçlarını açıklayacaktır. Tetkik sırasında ağrı duymamanız için çeşitli sakinleştirici veya anestezi ilaçları uygulandı ise; işlem sonrasında refleksleriniz etkileneceğinden sigmoidoskopi sonrasında, ARAÇ KULLANMANIZ SAKINCALIDIR. Aynı şekilde banka ve borsa işlemlerini işlemden kısa bir süre sonra yapmak, hatalı kararlar alınmasına yol açabileceğinden uygun değildir. Bu nedenle mümkünse tetkike bir yakınınızın refakatinde gelmenizde yarar vardır. Doktorunuzun önereceği süreden sonra gıda alabilirsiniz.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

En Çok Aranan Haberler