Başta bankalar olmak üzere bazı kurumlar bünyesinde faaliyet gösteren sigorta sandıklarının mayıs ayı itibariyle SGK’ya devri gerekiyor. Birçok kişinin emekliliğinde hayati öneme sahip olan sandıkların devrinin ertelenmesi yönünde karar alındı. Bu nedenle önümüzdeki aylarda SGK’ya devir sürecini erteleyen bir yasa değişikliği yapılacak.
REFORMUN UNSURLARINDAN
2008’de yapılan sosyal güvenlik reformunda, sigorta sandıklarının SGK’ya devredilmesi maddesi de yer aldı. Yasada sigorta sandıklarının SGK’ya devrinin 3 yıl içinde yapılacağı ve bu sürenin Bakanlar Kurulu kararı ile en fazla iki kez daha uzatılabileceğii maddesi de yer aldı. 3 yıllık süre 8 Mayıs 2011’de doldu. Ancak Bakanlar Kurulu kendisine verilen süre uzatma yetkisini kullanınca, sandıkların devir süreci 8 Mayıs 2015 tarihine ertelendi. Bugünkü mevzuata göre 2015 yılı mayıs ayı itibariyle sandıkların SGK’ya devredilmesi gerekiyor. Hürriyet'in haberine göre, bu nedenle tek madde olarak yapılacak yasal düzenlemenin mayıs ayından önce meclisten geçirilmesi hedefleniyor.
DEVİR 58 MİLYARA MAL OLABİLİR
Ertelemeyi gündeme getiren gerekçe ise sigorta sandıklarının SGK’ya devrinin doğuracağı ek maliyet. Sayıştay’ın yaptığı belirlemelere göre 366 bin kişiyi yakından ilgilendiren sandıkların SGK’ya devrinde uygulanacak faiz yüzde 9.8 olacak. Nominal faiz olarak uygulanması gereken yüzde 9.8’lik faiz, devrin toplam maliyetini 58 milyar 986 milyon TL’ye kadar çıkaracak. Bu da sosyal güvenlik sistemine yaklaşık 54.5 milyar TL’lik ilave yük getirecek.
Türkiye’deki sandıklar
AKBANK Vakfı, Ziraat ve Halk Bank. Men. San., İş Bankası Mens. Emekli San., Garanti Bankası Sandığı, Anadolu Sigorta Sandığı, Vakıflar Bankası Sandığı, Yapı ve Kredi Bankası San., İmar Bankası Sandığı, Pamukbank Sandığı, T. Sınai Kalkınma Ban. San., Şekerbank Sandığı, TOBB Personeli Emeklilik San., Milli Reasürans Sandığı, Eskişehir Bankası Sandığı, Genel Sigorta Sandığı, Liberty Sigorta Sandığı, Fortis Bank Sandığı.