Sigorta Tahkim Komisyonu, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30 uncu maddesiyle, sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların bu alanda uzmanlaşmış hakemler tarafından basit, süratli ve adil bir biçimde çözülmesi amacıyla Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği nezdinde kurulmuş olup Komisyon, 21 Ağustos 2009 tarihinde faaliyete başlamıştır.
Sigortacılıkta Tahkim müessesesi, bu alandaki uluslararası uygulamalardan yola çıkılarak oluşturulmuş olup Komisyonun kuruluş amacı, sigorta tahkim sistemine üye olmuş sigorta şirketleri ile sigortalılar ve/veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler arasındaki sigorta sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıkların süratli bir biçimde çözülmesidir.
Sigorta sözleşmesinden doğan bir uyuşmazlığa istinaden üye sigorta kuruluşuna başvuran ancak başvurusuna cevap alamayan ya da olumsuz cevap alan sigortalı, sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan gerçek ve tüzel kişiler Komisyon’a başvuru yapabilmektedirler.
Bu kapsamda Komisyon’a yapılacak başvurunun değerlendirmeye alınabilmesi için Komisyon’a yapılan müracaattan önce söz konusu uyuşmazlığın genel Mahkemelerde dava konusu edilmemiş olması, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne veya Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde tahkime konu edilmemiş olması gerekmektedir. Komisyona başvurular bireysel olarak ya da vekaletnameye istinaden avukat tarafından yapılabilmekte olup Komisyona başvuruda kullanılacak formun ıslak imza ile doldurularak gerekli belgelerin bu forma eklenip Komisyona ulaştırılması gerekir. Faks yoluyla ya da internet üzerinden başvuru kabul edilmemektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonunda, Komisyon Başkanlığı ile Başkanlığa bağlı görev yapan Komisyon Müdürü, Komisyon Müdür yardımcısı, sigorta raportörleri ile çalışmalarını yürütmektedir. Komisyon, başvuruları öncelikle raportörler vasıtasıyla inceler, inceleme sonrasında bir rapor tanzim edilir ve bağımsız sigorta hakem ve/veya hakem heyetine dosya halinde tevdi edilir. Hakem ve/veya Hakem Heyeti dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu verdiği kararı Komisyona iletir ve sonrasında da karar, gereği yapılmak üzere yetkili mahkemeye gönderilir.
Tahkim Komisyonuna yapılan başvurunun, hakeme tevdi edildiği tarihten itibaren 4 aylık azami süre içerisinde neticelendirilerek karara bağlanması sayesinde bu tür uyuşmazlıkların genel mahkemelerde görülen davalara oranla süre yönünden çok daha çabuk karara bağlanması mümkün olmaktadır.
Sigorta sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıkların genel mahkemelere oranla çok daha kısa sürede karara bağlanabilmesi sayesinde kimi zaman uzun yargılama süreçlerini göze alamayarak haklarını aramaktan feragat eden vatandaşlarımızın başvurularının, ihtilafların kısa sürede neticelendirileceğini bilmeleri vatandaşlarımızın haklarını aramak noktasında mücadele azmini de arttırmakta olup Komisyonun kuruluşu ile bu husustaki toplumsal bilincin kuvvetlenmesi de sağlanmış olacaktır.
Avukat Aytaç KARAOĞLU
Çağlayan Avukatlık Bürosu