Şiirde İdeoloji
Şiirde sadece ideolojiyi kullanmak şiirin berrak akıntısına çamur karıştırmak gibidir. Sadece ideolojik amaçla şiir yazmak kendi ilhamından ziyade telkinlerle şiir yazmak anlamına gelir. Bu noktada şiirin büyüsü bozulur.
Politik bir mahiyet taşıyan yön değiştirmeler o gün itibariyle normal gibi dursalar da tarihin süzgecinden geçerken elenecekler ve tarihin berisinden bakıldığında hoş durmayacaklardır.
Şair idealist olabilir ama kendi ideolojik tatmin ve telkinleri için de yurdunu parçalamak, bölmek gibi bir anarşistliğe taraftar olmamalıdır. Bunu yapan şairler sadece yurtlarına değil sanatlarına da zarar vermiş olurlar.
Şair kendi hayalleri içinde yüzerken temel değerlerle çelişmeyen, başkalarının değerlerini alaşağı etme amacıyla şiirler yazmamalıdır. Sanat evrenseldir kavramını şiirimize evrende olan ama bize ait olmayan şeyleri sokmak şeklinde hayata geçirmekten ziyade değerlerimiz ve mitlerimizi evrene taşıma, evrenselleştirme şeklinde anlamalıyız.
Bir dönemler Marsist, Leninist şiirler yazmak ve evrenin vatandaşı olmak gibi hayalleri taşıyan ve bu doğrultuda şiirler yazanların yerini günümüzde emperyalist ve liberal çizgi şairleri almıştır. Günümüzde şiir; ilham ürünü olmaktan uzaklaşmaktadır.
Bekir Kale Ahıskalı
Anlamlandırdıklarım-4
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz