HABER

Siirt’teki maden faciasında korkunç iddia

Siirt'teki maden faciasında hayatını kaybeden Şefik Tuncer'in kardeşi M. Salih Tuncer, madende çatlaklıkların olduğunu, önlem alınması gerekirken sürekli bu çatlaklıkları kapattıklarını söyledi

Siirt’teki maden faciasında korkunç iddia

Siirt'in Şirvan ilçesine bağlı Maden köyündeki Bakır madeninde yaşanan heyelanda hayatını kaybeden Batmanlı iş makinesi operatörü Şefik Tuncer, memleketi Batman'da toprağa verildi. Seyitler Mahallesi'ndeki taziye evinde taziyeleri kabul eden Şefik Tuncer'in kardeşi M.Salih Tuncer, madenle ilgili iddialarda bulundu.

Madendeki göçük olayında tutuklama

"Aylık bin 800 TL maaş alıyordu”

Ağabeyinin yaklaşık 20 yıldan beri iş makinesi operatörlüğü yaptığını iş bulamayınca maden ocağında çalıştığını belirten M. Salih Tuncer, "Madende günde 12 saat çalışıyordu. Ayda bir bazen de 45 günde bir çocuklarını görmeye geliyordu. Aylık aldığı maaş ise bin 800 TL idi" diye konuştu.

"Çatlak vardı her gün kepçeyle kapatıyorlardı”

Maden ocağında bir ihmal olduğunu iddia eden Tuncer, "Ağabeyim mağdurdu, garibandı, evini yeni bitirmişti. Evin biraz borcu vardı. Çocukların eğitimi için gece gündüz çalışıyordu. O ocakta ihmal vardı. Oralarda çatlak vardı. Her gün kepçelerle çatlakları kapatmaya çalışıyorlardı ki kontrollüler görmesin. Garibanın 3 çocuğu vardı. Her üçü de okula gidiyor. Şantiyede kalıyorlardı. Ayda bir iki gün izinleri vardı. Diğer çalışanlarının söylediklerine göre 12 saat çalışıyorlardı. Bin 800 TL maaş alıyorlardı. Maddi durumları da düşüktü” ifadelerini kullandı

"İş bulamadı şirkete boyun eğdi”

Ağabeyinin maden ocağından ayrılmak istediğini ancak iş bulamadığı için şirkette kalmaya devam ettiğini anlatan Tuncer, "Buralarda iş bulamadığı için şirkete boğun eğdiler. Oradaki işçilerin hepsi güvenlikten şikayetçiydi. Oradan ayrılan iş bulamıyordu. Onun için sesini çıkarmıyorlardı. Devlet yetkililerden ricamız bu ve buna benzer işlerde güvenlik konusunda daha dikkat etmeliler. İhmal de vardı. Maaşlarını da düşürmüşlerdi. Oradaki çatlak iki aydır vardı. Sürekli üstünü kapatmaya çalışıyorlardı” dedi.

Maden faciasıyla ilgili soruşturmada 6 kişi gözaltına alınmış, 1 kişi tutuklanmıştı

Meclis'e önerge sunuldu

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri, Siirt, Şirvan maden ocağında meydana gelen göçük sonrası hazırladığı raporun ardından, konuyla ilgili Meclis'e araştırma önergesi sundu. Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin Meclis'e sunduğu önergede,"Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir. Ayrıca yetkililerin ifadelerine göre, geçtiğimiz hafta bölgede aşırı yağışlar olmuştur. Yine bir gün önce de bölgede yağış meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği gün, heyelanın olduğu alanda patlayıcı kullanılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığında, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'den oluşan CHP heyeti, maden faciası sonrası hazırladığı raporun ardından, konuyla ilgili Meclis'e araştırma önergesi sundu. Veli Ağbaba başkanlığında, Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Sinop Milletvekili Barış Karadeniz'in imzasıyla sunulan araştırma önergesi şu şekilde :" Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına, Siirt'in Şirvan ilçesi Maden Köyü'nde bulunan bakır madeni sahasında 17 Kasım saat 20.30 sıralarında heyelan meydana gelmiştir. Yaklaşık 1,5 kilometre çapındaki bir alan heyelana maruz kalmıştır. Maden sahasında çalışan 16 işçi toprak altında kalmıştır. 16 madencinin toprak altında kaldığı faciada, arama kurtarma çalışmalarında 6 işçinin cansız bedeni toprak altından çıkarılmış, 10 işçi ile ilgili arama kurtarma faaliyeti ise devam etmektedir.Son 14 yılda18 bin 67işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiş, 73 bin 500 işçi ise iş göremez hale gelmiştir. 2016 yılının ilk 10 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı bin 596'dır.Türkiye iş cinayetlerinde Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsüdür. Madencilik sektörü, toplu iş cinayetlerinin yaşandığı ve inşaat iş kolundan sonra ülkemizde en fazla iş cinayetinin gerçekleştiği ikinci sektördür.Şirvan'daki madende yaşanan heyelan sonrası göçük altında kalanların yakınları, arama kurtarma çalışmalarının hızlı yapılmadığı yönünde şikayetlerde bulunmuştur. Madenciler ve göçük altında kalan işçilerin aileleri, göçüğün olduğu bölgede heyelan öncesi 80 cm büyüklüğünde çatlaklar olduğunu, bu çatlakların tehlike arz ettiğinin işyeri yetkililerine bildirildiğini, ancak bir önlem alınmadığını ve bu kazanın meydana geldiğini belirtmişlerdir. Ayrıca yetkililerin ifadelerine göre, geçtiğimiz hafta bölgede aşırı yağışlar olmuştur. Yine bir gün önce de bölgede yağış meydana gelmiştir. Kazanın meydana geldiği gün, heyelanın olduğu alanda patlayıcı kullanılmıştır. Uzmanlara göre, işyerindeki üretimin aşırı kar elde etmek için tehlike arz edecek şekilde yapıldığı, toprağın aşırı yağış sonrası suya doyarak yumuşamasının ve işyerinde patlayıcı kullanılması ile heyelanın tetiklendiği ve bu şekilde heyelanın meydana geldiği ifade edilmektedir.Bu çerçeveden hareketle, madenlerde gerçekleşen iş kazalarının araştırılması, maden kazalarında özelleştirmenin ve taşeronlaşmanın etkilerinin ortaya çıkarılması, Şirvan maden kazasındaki ihmallerin incelenmesi ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile kazanın nedenlerinin araştırılması, bu tür olayların tekrar yaşanmasının önlenebilmesi için kalıcı çözümlerin bulunması, kamusal yaptırım ve denetimlerin yeterliliğinin ölçülmesi amacıyla Anayasa'nın 98. maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 104. ve 105. maddeleri gereğince bir Araştırma Komisyonu kurularak gerekli incelemelerin yapılmasını arz ederim."

İHA/DHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler