HABER

Sık görülen Varis hastalığına dikkat

MALATYA (İHA) - Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Berat Cihan, "Varis 50 yaş üzerindekilerin yarısında görülmektedir" dedi.

Doç. Dr. Cihan, oldukça sık görülen bir hastalık olan varise kadınlarda daha sık rastlandığını belirterek, "Kanın kalbe dönüşünü sağlayan toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanan varis, oldukça sık görülen bir hastalıktır. Tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 20'sinde, 50 yaş üzeri kişilerin ise yaklaşık yüzde 50'sinde varis görülmektedir. Bu hastalığa kadınlarda daha da sık rastlanmaktadır. Bacaklardaki toplardamarların içinde, kanın yer çekimine karşı yukarı yönde akışını sağlayan ve pompa görevi gören kapakçıklar vardır. Bu kapakçıkların işlevinin bozulması durumunda kanın kalbe doğru pompalanması bozulmakta ve kan toplardamarların içinde birikmektedir. Sonuçta toplardamarlar genişleyerek, görünür hale gelmektedir. Toplardamar yetmezliği olarak tanımlanan bu durumda, görünür duruma gelen kılcal damarlara örümcek damarlanma, büyük damarlar ise varis olarak adlandırılmaktadır" dedi.

Lazerle varis tedavisinin son yıllarda teknolojik ilerlemelerle önemli bir başarıya ulaştığını ifade eden Cihan, "Bacaktaki büyük, belirgin, kıvrım kıvrım ilerleyen ve hoş olmayan bir görüntüyü veren varislerin tedavisi eskiden sadece ameliyatla mümkündü. Bu tür büyük varisler de artık lazerle tedavi edilebilmektedir" diye konuştu.

Cihan, varisli damarların tedavisi için uzun yıllardır başka tedavi yöntemleri de kullanıldığını belirterek, şu bilgileri aktardı:

"Varis çorapları; hafif derecede ağrıya neden olan varisli toplardamarlara karşı varis çoraplarından yararlanılmaktadır. Bu çoraplar, kanın hasta olmayan toplardamarların içinden dönüşünü hızlandırarak varisli damarlardaki hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Ancak, varis çorapları oluşmuş varislerin tedavisini sağlamamaktadır.

Skleroterapi; küçük varisli damarların ve örümcek damarların tedavisinde skleroterapiden yararlanılıyor. Bu yöntemde, genişleyen küçük damarların içine çeşitli ilaçlar verilerek kapanmaları sağlanmaktadır.

Lazer; bacaklarda hanımları çok rahatsız eden kılcal damar varisleri dışardan farklı bir lazer cihazıyla yakılabilmektedir. Bu işlem ise aralıklı birkaç seans uygulama sonucunda başarılabilmektedir. Muayenehane koşullarında başarıyla ayaktan uygulanabilmesi ve hiçbir kesi yapılmadan hastanın hemen işinin başına dönebilmesi yöntemin en önemli üstünlüğünü oluşturmaktadır.

Filebektomi; büyük varisli damarların bölge bölge çıkarılması yöntemidir.

Stripping; büyük damarların cerrahi olarak çıkarılması yöntemidir. Genellikle, kasık bölgesi ile ayak bileği arasında yapılan kesiler yardımıyla varisli damarın içine stripper cihazı yerleştirilmekte ve ardından damar çekilerek, tüm uzunluğunca çıkarılmaktadır."

En Çok Aranan Haberler