Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Türkiye'nin Akdeniz'de petrol aranması konusundaki tutumunu Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) de dahil pek çok yere şikayet etti.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Haravgi Ğazetesi, "Türkiye'nin tutumu her yere şikayet edildi" başlıklı haberinde, Türkiye'nin Akdeniz'de tek yanlı olarak petrol arama çalışmaları başlatması konusundaki uyarılarını "tehdit" olarak algılayan Rum yönetiminin, Türkiye'yi her yere şikayet ettiğini yazdı.
Gazete, Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas'ın dün; "Türkiye'nin Kıbrıs'a yönelik tutumunu BM Genel Sekreteri'ne, AB'ye, Genişlemeden Sorumlu Komiser Olli Rehn'e, AB üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarına, AB ortak Dış Siyaset ve Savunma Politikası başkanı Javier Solana'ya şikayet ettik" dediğini yazdı.
Öte yandan, Alithia da haberi, "Çözümsüzlük petrol aramalarında engel" başlığıyla yansıttı. Gazete haberinde dünya çapındaki yayın organlarının "Kıbrıs petrollerini, Türkiye'nin tehditleri bağlamında" konu ettiklerini iddia ederek, konunun şimdi de Yale Üniversitesi'nin 'YaleGlobe' isimli dergisinde yer aldığını yazdı. Gazete, YaleGlobe'un "Bölünmüş bir ada, her türlü araştırmayı ve deniz parsellerinin ayrılması konusundaki ilerlemeyi karmaşıklaştırıyor" diye yazdığını belirtti. Habere göre, YaleGlobe; Kıbrıs'ın deniz bölgesinde en az birkaç milyar varil petrol bulunduğuna da yer verdi. YaleGlobe, gerçekleştirilen darbe nedeniyle Türkiye'nin Kıbrıs'a çıktığı 1974 itibarıyla iki parçaya bölünmüş olduğunu yazdı.