İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, futbolda şike iddialarına ilişkin 31'i tutuklu 93 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.
Şike iddianamesinde eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker, bir numaralı sanık olarak yer alıyor. İddianamede iki numaralı sanık ise Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım. Olgun Peker ile Aziz Yıldırım örgüt liderliği ile suçlanıyor.
Şike iddianamesinde TFF Başkanvekili Göksel Gümüşdağ da sanıklar arasında yer alıyor.
3 Temmuz'da başlayan şike soruşturmasında bugüne kadar 31 kişi tutuklanmıştı.
ŞİFRE 'İNŞAAT'MIŞ
İddianamede çarpıcı başlıklar da var. Başlıklardan biri de şifrelerle ilgili.
İddianamede 12.04.2011 tarihinde İlhan Ekşioğlu’nun “100 ayarlayabildim, inşaatlar için” dediği yazılmış. 'İnşaat' kelimesinin şike yapılan maçlarla ilgili şifre olarak kullanıldığı iddia ediliyor.
İddianamede İBB-Fenerbahçe maçı için Tamer Yelkovan’a ödeme talimatı verildiği de öne sürülüyor. "Sami bana gelir, Ayşe tatile çıksın" diyerek başka bir şifreden daha bahsediliyor.
- Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, 6 kez nitelikli dolandırıcılık, 4 kez şike, 3 kez de teşvik ile de suçlanıyor. Aziz Yıldırım iddianamede haksız ekonomik çıkar sağlamak için örgüt kurmakla suçlanıyor.
- 83 kişi hakkında takipsizlik kararı verildi. Bu isimler arasında Emre Belözoğlu, Melih Gökçek, Mahmut Özgener, Sinan Engin, Yılmaz Vural ve Erman Toroğlu gibi isimler var.
- İddianamede 10 müşteki var, Türkiye Futbol Federasyonu da de müştekiler arasında.
- Türkiye Futbol Federasyonu Başkanvekili Göksel Gümüşdağ şike anlaşması yapmakla suçlanıyor
- İddianamede Aziz Yıldırım'a bağlı faaliyet gösteren 19 kişi anlatılıyor, Olgun Peker'e bağlı ise 13 şüpheliden bahsediliyor.
- İddianamede 8 takım yer alıyor: Fenerbahçe, Beşiktaş, Mersin İdman Yurdu, Manisaspor, Trabzonspor, Sivasspor, Giresunspor ve İstanbul BŞB.
- İddianamede daha önce yöneticileri sorgulanan Galatasaray Kulübü ile ilgili herhangi bir suçlamada bulunulmuyor.
- İddianamede 14 futbolcu yer alıyor. Serdar Adalı ve Tayfur Havutçu şikeyle, Sadri Şener ile Nevzat Şakar teşvikle suçlanıyor.
- İddianamede 26 ayrı futbolcunun menajerlik şirketi bulunduğu ifade ediliyor. 401 sayfalık iddianame iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Olgun Peker liderliğindeki suç örgütü ve Türk futboluna ilişkin bilgiler yer alıyor. İkinci bölüm 148. sayfadan sonra başlıyor. Burada da Aziz Yıldırım'ın başında olduğu çeteden bahsediliyor.
HAKEM ATAMALARINA MÜDAHALE
- Aziz Yıldırım'ın, Fenerbahçe maçlarını yöneten hakemlerin sarı-lacivertli takım aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem atamalarına müdahale ettiği ve bu örgütün Olgun Peker yönetimindeki suç örgütüyle işbirliği içinde olduğu belirtiliyor.
- İddianamede Olgun Peker ve Aziz Yıldırım'ın ardından üçüncü örgüt liderinden bahsediliyor. Bu kişinin ismi de Hakan Karaahmet.
YETKİSİZ MENAJERLİK
- Olgun Peker'in Refleks Menajerlik şirketi adı altında yetkisiz menajerlik yaptığı iddia ediliyor.
HİYERARŞİK YAPI
- Galatasaray ve Bursaspor'un şampiyon olmasının kulüp içinde huzursuzluk yarattığı belirtiliyor. İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun Aziz Yıldırım'ın suç örgütünde etkin konumda olduğu, örgüt içerisinde tam bir hiyerarşik yapı olduğu belirtiliyor.
- Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu ve Sekip Mosturoğlu arasındaki ilişkinin başkan-yönetici ilişkisi olmadığı, örgüt ilişkisi olduğu ifade ediliyor. Aziz Yıldırım'ın Ekşioğlu ve Mosturoğlu aracılığıyla işlerini yürrüttüğü, bazen de Sedat Peker'in örgütüyle işbirliği içinde olduğu yazılıyor.
- Olgun Peker ile Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Mahmut Özgener'in yakın ilişkisinin bulunduğunun görülmesi üzerine, Özgener'in de soruşturmaya dahil edildiği, Özgener ile Yıldırım arasında şüphe çeken konuşmalar yaşandığı belirtiliyor.
- Aziz Yıldırım’ın Fenerbahçe'nin oynayacağı müsabakalarda görev alacak hakemlerin sarı-lacivertli takım aleyhine karar vermemesi için girişimlerde bulunduğu, bazı müsabakalar için hakem ayarlaması yapmaya çalıştığı, Özgener'in de bu durumda Yıldırım'dan destek almayı beklediği, Yıldırım’ın taleplerine olumlu talepler verdiği görülmüştür.
ÖDÜL VE CEZA SİSTEMİ
- Örgüt içinde ödüllendirme ve cezalandırma sistemi bulunduğu belirtiliyor. Örneğin şike yapılması durumunda lüks villa ve araba hediye ediliyor. Şampiyonluk sonrası Ali Kıratlı'nın KKTC’ye tatile gönderildiği belirtiliyor.
PARA DAĞITIMI TEK ELDEN
- Şike faaliyetlerinde para tek elden dağılıtıyor. Aziz Yıldırım'ın talimatıyla Tamer Yelkovan paraları dağıtıyor. İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’na da Tamer Yelkovan aracılığıyla para ulaştırılıyor.
ŞİFRE İNŞAAT
- 12.04.2011 tarihinde İlhan Ekşioğlu’nun "100 ayarlayabildim, inşaatlar için" yazılmış. Buradaki 'inşaat' kelimesinin şike yapılan maçlarla ilgili şifre olarak kullanıldığı belirtiliyor.
- İBB-Fenerbahçe maçı için Tamer Yelkovan'a ödeme talimatı verildiği yazılıyor. "Sami bana gelir, Ayşe tatile çıksın" diyerek başka bir şifreden daha bahsediliyor.
KORKUTUCU GÜÇ İBRAHİM İŞCAN
İddianamede "Aziz Yıldırım, Sedat Peker grubuyla bağlantılı olarak Bülent İbrahim İşcan aracılığıyla şike ve teşvik faaliyetleri yürütüyor ayrıca bu şahsı da korkutucu bir güç olarak yanında bulunduruyor" ifadesi yer alıyor.
ŞİKENİN KODLARI
Şike parası almanın kodu: Kahve içmek
Aziz Yıldırım: Şirket CEO'su ya da 'bir numara'
Futbolcular: İnşaat işçisi veya mağdur
BAŞARISIZLIĞA CEZA
Şike faaliyetlerinde bir kere başarısız olana bir daha görev verilmiyor.
ŞİKE YÖNTEMLERİ
İddianameye göre şike yöntemleri; para ödemesi ve transfer teklifi. Teşvik kaleciler ve forvet oyuncularına yapılıyor.
İddianamede, BJK Başkanı Yıldırım Demirören, Hakemler Hüseyin Göcek ve Fırat Aydınus, futbolcular Uğur Uçar ve Stefan Senecky’nin de aralarında olduğu birçok ismin tanık olarak dinlendiği belirtildi. Tanık olarak ifadesi alınan isimler iddianamede şöyle sıralandı:
“İdris Ekmekçi, Abdulkadir Timuçin Kalender, Pınar Tapan, Ergin Akçay, Hazer Akil, Levent Polat, Billur Tuğba Kakışım, Murat Aygörmez, Ömer Bedük, Aybars Canbay, Kamil Yıldız, Yıldırım Demirören, Zihni Deniz Derinsu, Seher Nurgün Olgun, Mehmet Işık Eyigüngör, Sabahattin Rahmi Eyüboğlu, Aziz Yılmaz, Hakan Bilal Kutluay, Hulusi Belgü, Aram Markaroğlu, Ömer Temelli, Bedia Çiğdem Modey Demir, İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, Ahmet Kanğı, Kenan Şentürk, Onur Tuncer, Mahmut Tekdemir, Samuel Tobias Holmen, Cihan Haspolatlı, Sadrettin Fırat Kocaoğlu, Hüseyin Göcek, Fırat Aydınus, Emrah Eren, Mehmet Ali Tunç, Volkan Bekiroğlu, İsmail Güldüren, Ayşe Dudu Turacı, Mehmet Tahir Kum, Halil Özer, Hacer Lube Ayar, Uğur Uçar, Stefan Senecky, Milan Lednicky, Muhammet Özdin, Aydın Toscalı, Rüştü Ender Yurtgüven, Gamze Uygun, Fahri Tatan, Serkan Balcı, Musa Aydın, Labinot Harbuzi, Hurşut Meriç, Serkan Çalık, Murat Kalkan, Aykut Demir, Mehmet Akgün, Turgun Doğan Şahin, Randall Azofeifa Corrales, Orhan Şan, Hasan Hilmi Öksüz, Gökdeniz Karadeniz, Muammer Bayram, Ali Kolat, Doğan Ürgüp, Kürşat Ergün Aydın, Hasan Ali Kaldırım, Yakup Aydın, Semih Kufacı, Oktay Gün, Deniz Eşbulan, Yavuz Akbulut, Gülcan Şahin, Mesut Erdoğan ve Arif Usta."
İddianamede, Aziz Yıldırım’ın “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermekö suçlarından 59 yıldan 156 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor. Yıldırım’ın suçlandığı maçlar şunlar:
“1- 21 Şubat 2011 günü oynanan Manisaspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
2- 26 Şubat 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Kasımpaşa maçında şike yapılması
3- 6 Mart 2011 günü oynanan Bursaspor-İBB spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
4- 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
5- 20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
6- 9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
7- 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
8- 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
9- 1 Mayıs 2011 günü oynanan İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
10- 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük -Fenerbahçe maçında şike yapılması.
11- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında şike yapılması.
12- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
13- 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
Bülent Uygun, Aziz Yıldırım’ın liderliğindeki suç örgütüne üye olmak ve nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermekö suçlarından 15,5 yıldan 40 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Uygun şu maçlarla suçlanıyor:
“1- 9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
2- 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
3- 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması."
EMENİKE’YE 12, VEDERSON’A 6 YIL
Emnanuel Chınenye Emenıke’nin 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük – Fenerbahçe maçında şike yapılması suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.
Bursasporlu Futbolcu Gökçek Vederson’un 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik primi verilmesi eyleminden dolayı 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
GÜMÜŞDAĞ İÇİN 21 YIL HAPİS İSTENDİ
TFF Başkan Vekili Göksel Gümüşsağ’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Spor Kulüp başkanı olduğu, Aziz Yıldırım liderliğinde şike ve teşvik pirimi faaliyetlerinde bulunan suç örgütüne, Federasyon başkanlığı adaylığı sürecinde şahsın desteğini alabilme adına, bilerek ve isteyerek yardım ettiği öne sürülüyor. Gümüşdağ’ın, bu bağlamda Sivasspor ve Fenerbahçe futbol takımlarının İBB spor ile yaptığı futbol müsabakalarında; başkanı olduğu takımın maçı kaybetmesi yönünde girişimlerde bulunmaktan çekinmediği vurgulandı. İddianamede, Gümüşdağ’ın Fenerbahçe-İBB maçında yapılan şike eylemine iştirak etmek ve örgüt içindeki hiyerarşik yapıya katılmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmekö suçlarından 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
İBB’li futbolcu İbrahim Akın’ın “şile yapmak ve teşvik primi vermek" suçlarından 12,5 yıldan 30 yıla kadar hapsi isteniyor. Akın şu maçlarla suçlanıyor:
“1- 1 Mart 2011 günü oynanan İBB Spor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
2- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
3- 11 Mayıs 2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması."
Futbolcu İskender Alın’ın “şike vermek ve teşvik primi vermekö suçlarından 7,5 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi. Alın şu maçlardan suçlanıyor:
“1- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Trabzonspor-İ.B.B Spor maçında teşvik pirimi verilmesi.
2- 11 Mayıs 2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapılması."
MOSTUROĞLU İÇİN 58 YIL
Sivasspor kalecisi Korcan Çelikay’ın 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapmak suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz’ın Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak ve 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapmakö suçlarından 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapsi talep edildi.
FB’li yönetici Şekip Mosturoğlu’nun “Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, şike yapmak ve teşvik primi vermekö suçlarından 23 yıldan 58 yıla kadar hapsi istendi. Mosturoğlu şu maçlardan suçlanıyor:
“1- 9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
2- 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.
3- 8 Mayıs 2011 günü oynanan Karabük -Fenerbahçe maçında şike yapılması.
4- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında şike yapılması."
Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar “müşteki Ahmet Bulut’un tehdit edilmesi ve 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi vermeye teşebbüsö suçlarından 4 yıldan 11 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in teşvik primi verilmesine teşebbüs suçundan 8 yıldan 18 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Şener’in suçlandığı 2 maç şöyle:
“1- 15 Mayıs 2011 günü oynanan Fenerbahçe-Ankaragücü maçında teşvik primi verilmesi girişimi.
2- 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında teşvik primi verilmesi girişimi.ö
SERCAN VE SEZER’E 6, ADALI’YA 18 YIL
Galatasaraylı futbolcu Sercan Yıldırım’ın, Bursaspor’da olduğu dönemde 17 Nisan 2011 günü oynanan Trabzonspor-Bursaspor maçında teşvik pirimi verilmesi suçundan 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
BJK Asbaşkanı Serdal Adalı’nın 11 Mayıs 2011’de oynanan Beşiktaş – İBB Spor kupa finali maçında şike yapmak suçundan 7,5 yıldan 18 yıla kadar hapsi istendi.
Gençlerbirliği Kalecisi Serdar Kulbilge’nin, “nitelikli dolandırıcılıkö suçundan 4 yıldan 14 yıla kadar hapsi isteniyor. Kulbilge şu maçlardan suçlanıyor:
“1- 7 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Fenerbahçe maçında şike yapılması.
2- 20 Mart 2011 günü oynanan Gençlerbirliği-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi.ö
Eskişehirli futbolcu Sezer Öztürk’ün 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesi suçundan 2,5 yıldan 6 yıla kadar hapsi istendi.
Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun 11 Mayıs 2011 günü oynanan Beşiktaş-İ.B.B Spor kupa final maçında şike yapmak suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi talep edildi.
Eskişehirsporlu futbolcu Ümit Karan’ın “nitelikli dolandırıcılık ve teşvik primi vermek" suçlarından 4,5 yıldan 13 yıla kadar hapsi istendi. Karan, “9 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması ve 22 Nisan 2011 günü oynanan Eskişehirspor-Trabzonspor maçında teşvik pirimi verilmesiö"ile suçlanıyor.
MEHMET YILDIZ’A 12 YIL
Emre Belözoğlu’nun kuzeni Volkan Bahçekapılı’nın “31 Mart 2011 günü yapılan menajerlik sınavı öncesi rüşvet verme ve kopya çekmeö suçlarından 8 yıl 9 aydan 28 yıla kadar hapsi isteniyor.
Futbolcu Mehmet Yıldız’ın 22 Mayıs 2011 günü oynanan Sivasspor-Fenerbahçe maçında şike yapılması suçundan 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi isteniyor.
EKŞİOĞLU 135 YIL İSTENİYOR
Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Yüksel Ekşioğlu’nun “Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak ve teşvik primi vermekö suçlarından 50 yıldan 135 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.
FUTBOL FEDERASYONU ŞİMDİ NE YAPACAK?
Türkiye Futbol Federasyonu, gizlilik kararının kalkmasıyla birlikte İddianameyi ve eklerini Mahkemeden talep edecek.
Daha sonra TFF Etik Kurulu'nun daha önce hazırladığı raporu isteyecek. Etik Kurulu da gizlilik kararı kalkan iddianamenin ışığı altında ek bir rapor daha hazırlayıp mütalaasını TFF'ye verecek.
TFF, Etik Kurulu'nun raporunu görüştükten sonra şike ve teşvik konusunda ismi geçen takımlar hakkında karar verebileceği gibi istediği takdirde Profesyonel Disiplin Kurulu'na sevk edecek.
TFF daha önce şike ve teşvik olayında adı geçen kişileri PFDK'ya sevk etmiş, ancak savunmaları alınamadığı için karar verilememişti.
SAVUNMALAR ALINACAK
Profesyonel Disiplin Kurulu, kararını vermeden önce şike soruşturmasında adı geçen kulüp ve kişilerin savunmasını tek tek alacak. Bu savunma yazılı veya duruşmalı da olabilecek. Bundan sonra Disiplin Kurulu kararını açıklayacak.
SON NOKTA TAHKİM
Disiplin Kurulu'nun kararını açıklamasından sonra mağdur duruma düşen kulüp veya kişiler Tahkim Kurulu'na başvuracak. Tahkim de PFDK'nın kararını ya onaylayacak ya da aksi bir görüş bildirecek.
Tahkim de itirazları yazılı alabileceği gibi, duruşmalı da savunmaları alabilir. Tahkim'in kararı kesin karar olacak.
TAZMİNAT DAVASI
Karar açıklanıp, Şike Soruşturması'nda adı geçen ve daha sonra iddianamede de adı geçen Fenerbahçe ya da diğer kulüplerle ilgili küme düşme kararı çıkmadığı takdirde Futbol Federasyonu'na bu kulüpler tazminat davası açabilecek.
KARAR NE ZAMAN?
TFF buna göre ya devre arasında ya da sezon sonunda kararlarını açıklayacak. Devre arası karar çıkarsa küme düşürülen takımların ilk yarı maçları geçerli olacak.
İddianamedeki "1 numara" Olgun Peker'in, yanında çalışan Neşe Ciddi ile ilişki yaşamak isteyen Sivassporlu futbolcu Eneramo'yu tehdit ettiği ortaya çıktı.
Futboldaki şike iddianamesinde 'aşk trafiği' de var.
Olgun Peker'in, sahibi olduğu Refleks Menajerlik Şirketi'nde çalışan N.C. ile 'gönül ilişkisine girmek isteyen' Sivassporlu futbolcu Eneramo'yu tehdit etmesi iddianamede yer aldı.
Peker, başka bir kişiyle yaptığı telefon görüşmesinde "Söyleyin o Eneramo'ya onu tersten çiviletirim" diyor.
İşte o konuşma: Olgun Peker:
"Şimdi git Eneramo'nun (futbolcu) yanına, …söyle oraya gelirsem onu tersten çivilerim yukarı ha, söyle Olgun aradı böyle böyle dedi, N.'ye yazıyor... Ona söyle yani ne olacağını da anlat ona, onun pahalı futbolcu olması bacağını kırmayacağım anlamına gelmez."
Menajeri Turanlı ile konuşan İbrahim Akın, İBB Başkanı Göksel Gümüşdağ’ın kendisine, ‘Futbol hayatını bitiririm’ dediğini aktardı.
Akın bu sözlerden sonra kupa finalinde iyi oynamaya karar verdiğini söyledi...
İddianamede 11 Mayıs 2011 günü Kayseri’de oynanan 49. Ziraat Türkiye Kupası final maçında Beşiktaş ile İBB arasında şike yapıldığı öne sürüldü.
Mayıs ayının başlarında Beşiktaş Asbaşkanı Serdal Adalı’nın yönlendirmesiyle Beşiktaş Teknik Direktörü Tayfur Havutçu’nun, menajer Yusuf Turanlı ile irtibata geçtiğinin önesürüldüğü iddianamede; “Bu görüşmede İbrahim Akın ve İskender Alın’a Beşiktaş yönetiminin transfer teklifinin iletmesini istediği bunun üzerine de Turanlı’nın Akın ve Alın’ı arayarak teklifi ilettiği, her iki futbolcunun da teklifi kabul ederek transfer şartlarını takip etmesi için Turanlı’ya yetki verdiği anlaşılmıştır” denildi.
F.Bahçe, G.Saray'a para teklif etmiş!
ŞİKE PARALARI BÖYLE TESLİM EDİLİYOR
Yusuf Turanlı’nın Akın ve Alın ile görüştüğünün belirtildiği iddianamede, Yusuf Turanlı ile Serdar Adalı’nın Adalı’ya ait şirkette buluştuklarına yer verildi. İddianamede gelişmeler şöyle anlatıldı:
“Turanlı’nın akşam saatlerinde Adalı’nın şirketine gittiği ve burada futbolcuların şike yapmaları karşılığında transfer edilmesi konusunda anlaştıkları, bu buluşmanın ardından Turanlı’nın 2 futbolcuyu arayarak anlaştığını söylediği ve 2 milyonluk teklifi ilettiği ve Adalı’nın Soder One adlı bir yarış atını da Akın’a hediye edeceğini söylediği ve her iki futbolcunun da söz konusu transfer karşılığında karşılaşmanın Beşiktaş’ın lehine bitmesi için kupa maçında iyi oynamamalarını istediği tespit edildi.”
Akın bir gol attı
Ancak İbrahim Akın’ın daha sonra Yusuf Turanlı ile görüşerek, “İBB kulubü başkanı ile görüştüğünü, başkanın bu maç için prim teklif ettiğini ayrıca kendisine ‘Futbol hayatını bitiririm’ dediğini, bu sebeple söz konusu anlaşmadan haberi olduğunu düşündüğünü, bu sebeple karşılaşmada iyi oynayacağını ilettiği belirtildi.
Akın’ın karşılaşmada 1 gol attığı, karşılaşmadan sonra yaptığı bir görüşmede, “Beşiktaş ile anlaştım ben 2 gün önce ya, onu şey yaptım işte sonra tabii gol atınca biraz karıştı” dediği İskender Alın’ın ise “İmzayı attıktan sonra diyecem ki, kupa maçında bilerek oynamadım oyundan çıktım” diye konuştuğu tespit edildi.
İddianamede, “Bu konuşmalardan iki futbolcunun da Beşiktaş’a transfer vaadi karşılığında, maçta şike yaptıklarını açıkça ortaya koydukları görülmüştür” denildi.
Türkiye'yi sarsan şike soruşturması dosyasının en güçlü delillerinden biri de para trafiğini ortaya koyan polis fotoğrafları.
Paralar kimi zaman bir otomobilin bagajında, kimi zaman bir zarf içinde taşınıyor ve karşı tarafa teslim ediliyor.
"Şike İddianamesi" ile birlikte mahkemeye gönderilen soruşturma dosyasında, Fenerbahçe’nin şike faaliyetleri kapsamında dağıttığı öne sürülen paraların görüntüleri de yer aldı.
"Menajer" denilen aracılar vasıtasıyla şike ve teşvik pirimi için ayrılan paraların dağıtımının yapıldığı belirlenirken, polis telefon dinlemelerine takılan para alışverişlerini adım adım görüntülemeyi başardı.
Polisin fiziki tikibine takılan para transferlerinde, menajerlerin Fenerbahçe Yöneticileri Şekip Mosturoğlu, Tamer Yekovan ve Sami Dinç’ten aldıkları paraları, futbolculara veya kulüp yöneticilerine götürmeleri yer alıyor.
Şike parası kimi zaman beyaz bir zarfın içine, kimi zaman bir spor çantada kimi zaman ise bir poşetin içerisinde transfer ediliyor.
Para bagajda
Polisin yaptığı takip çalışmalarının en çarpıcılarından birinde, şike için dağıtılması için aracıya verilen paraların bir otomobilin bagajında görüntülenmesi oldu.
15 Mayıs 2011 tarihinde Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan ve ve Fenerbahçe’nin Ankaragücü’nü 6-0 mağlup ettiği maç öncesi, FB Yöneticisi İlhan Ekşioğlu ve FB Menejeri Cemil Turhan aracılığıyla, eski masör Mehmet Yenice ile irtibata geçiliyor.
Ankara’da bulunan Yenice, Ankaragücü takımı oyuncularına dağıtılan 400 bin dolar paradan geri kalan 100 bin dolar parayı İstanbul’a getiriyor. Ancak Yenice’nin aracı polis tarafından İstanbul girişinde durduruluyor.
Yapılan aramada aracın bagajında 100 bin dolar polis tarafından görüntüleniyor.
Paranın kime verileceği polis tarafından sorulduğunda Yenice 'Poşetin içerisinde 100.000 dolar var. Cemil Turhan ile Ataşehir’de ev alacağım. Fenerbahçe Dereağzı Tesislerine Cemil Turhan’ın yanına gidiyorum’ cevabını veriyor.'
Bunun üzerine olaydan haberdar olan polis Yenice’yi bırakıyor.
Şike İddianamesinde 9 Nisan 2011’de Eskişehir’de oynanan Eskişehirspor-Fenerbahçe maçı öncesi yapıldığı iddia edilen şikeye ilişkin fiziki takip tutanakları da yer aldı.
Tutanaklara göre Bülent Uygun, Ümit Karan ve Ali Kıratlı’yı takibe alan polis, telefon konuşmalarından “donanımlı” geldiğini tespit ettiği Fenerbahçeli Ali Kıratlı’nın Eskişehirsporlu Karan ve Uygun’la görüşmesini takibe aldı.
Takip sırasında Kıratlı’nın kaldığı otelden beyaz bir çanta ile ayrıldığı, Porsche marka aracıyla seyir halinde iken “aracın çok hızlı olması ve trafik yoğunluğu” yüzünden takip yapılamadı. Daha sonra Kıratlı’yı ve aracını bulan polis, çantanın Kıratlı’da olmadığını gördü.
İddianameye göre, Fenerbahçe Galatasaray'a para teklif etti. İşte o bölüm...
Şike İddianamesine göre; dinlemeye takılan konuşmalarda Aziz Yıldırım'ın Şekip Mosturoğlu vasıtasıyla Adnan Sezgin'e ulaşıp, Galatasaray'ın Trabzonspor'u yenmesi için para teklif ettiği görülüyor. Ayrıca Galatasaray-Fenerbahçe karşılaşması öncesi futbolcu Barış Özbek'e ulaşılmaya çalışıldığı belirtiliyor.
İşte İddianamedeki o bölüm
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen şike cezalarında indirim öngören Kanun, TBMM Genel Kurulunda aynen kabul edildi.
[
****](http://vi9.mynet.com/iddianame_tam_metin.pdf)
Yapılan açık oylama sonucu Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6 ret ve 1 çekimser oya karşın, 284 oyla Genel Kuruldan geçti.
Kanuna göre, bir spor karşılaşmasının sonucunu etkilemek için bir başkasına kazanç veya başka menfaat sağlayan kişiye verilen hapis cezası indiriliyor. Bu kişilere verilen hapis cezasında 12 yıla kadar olan üst sınır 3 yıl, 5 yıl olan alt sınır da 1 yıl olarak uygulanacak.
Suçu, federasyon veya spor kulüpleri ile spor alanında faaliyet gösteren tüzel kişilerin genel kurul ve yönetim kurulu başkan veya üyeleri; teknik, idari yöneticileri, kulüplerin, sporcuların menajer veya temsilciliğini yapan kişiler işlerse ceza yarı oranında artırılacak.
Şike ve teşvik primi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilemeyecek, verilen hapis cezası seçenek yaptırımlara çevrilemeyecek ve ertelenemeyecek.
Bu suçların, değişik zamanlarda birden fazla işlenmesi halinde, bunlardan en ağır cezayı gerektiren fiilden dolayı verilecek ceza, 4'te 1'den 4'te 3'üne kadar artırılarak tek ceza olarak uygulanacak.
Bu suçlardan cezaya mahkum olan kişi; ayrıca TCK'nın 53. maddesi hükümlerine göre, spor kulüpleri ve federasyonların, bünyesinde sportif faaliyetler yapılan tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapamayacak. Böylece, spor federasyonları ve kulüplerinin başkan ve üyelerinin, soruşturma sonucunda açılacak davada beraat etmeleri halinde, yargı yönünden görevlerine devam etmelerinin önünde bir engel kalmayacak.
SPOR ALANLARINA YASAK MADDE SOKANLAR
Spor alanlarına yasak madde sokulması ve müsabaka düzeninin bozulmasına ilişkin cezalar da indiriliyor.
Buna göre, bulundurulması suç oluşturmamakla beraber yasak kapsamına giren alet veya maddeleri spor alanlarına sokan kişiye 3 aydan 1 yıla kadar verilen hapis cezası, 1 yıla kadar hapis şeklinde uygulanacak.
Spor alanlarına, bulundurulması yasak olmamakla beraber kesici, ezici, bereleyici, delici aletler ile patlayıcı, parlayıcı, yanıcı, yakıcı maddeleri seyircilere sağlamak amacıyla spor alanına sokan, spor alanında seyircilere sağlayan kişi 2 yıldan 5 yıla kadar hapis yerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alacak.
Bu alet veya maddeleri spor alanında kullanan kişi, bu suretle müsabaka düzeninin bozulması halinde, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
HAKARET İÇEREN TEZAHÜRAT
Kanun, hakaret içeren tezahüratta bulunanlara da hapis cezası indirimi getiriyor; hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan 1 yıla düşürülüyor.
Spor alanlarında veya çevresinde, toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet, mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişi, fiili daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç işlemezse 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacak.
Spor karşılaşmalarına seyirci olarak katılmaktan yasaklanan kişi, bileti olmadan spor alanlarına girerse hapis cezasına değil, adli para cezasına çarptırılacak. Adli para cezası da 50 günden az olamayacak.
MAHKEMELER DEĞİŞİCEK
Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişiye verilen ceza da indiriliyor. Mevcut düzenlemede 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilirken, bu ceza 20 günden az olmamak üzere adli para cezasına dönüştürülüyor. Bu durumun, müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, bu kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası yerine, 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Bu düzenleme kapsamına giren suçlardan dolayı yargılama yapmaya, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun ihtisas mahkemesi olarak görevlendireceği, asliye veya ağır ceza mahkemeleri yerine sulh ve asliye mahkemeleri yetkili olacak.