Siyasi Partiler Kanunu'ndaki değişiklikle, oy verme hakkına sahip olanlar partilere üye olabilecek. Silah bırakanlara, cezasını çekenlere siyaset serbestisi gelecek.
Yeni Şafak'ın haberine göre çözüm sürecine yönelik adım atmamakla eleştirilen Hükümet, sürecin olumlu sonuçlanması için kararlı. Başbakan Erdoğan, atılacak adımların işaretini yurtdışı seyahatinde verdi. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan yasal düzenlemelerin Meclis'ten geçmesiyle çözüm sürecinin önemli ayaklarından 'siyasi katılım ve anadil' alanlarında önemli düzenlemeler hayata geçecek.
Başbakan, yurtdışı seyahatinde bulunduğu Stockholm'de Hükümetin çözüm süreciyle ilgili tavrının belli olduğunu belirterek, 'İşin iki boyutu var. Yürütme ile ilgili kısım bitti. Yasama ile ilgili hedefimiz ise bütçe görüşmelerinden sonra yasaları çıkarıp bu sureci en kısa sürede neticelendireceğiz' dedi.
BAKANLAR KURULU'NDA İMZADA
Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan ve 15 Aralık'tan itibaren Meclis'te gündeme gelecek düzenlemelerin önemli bir kısmı 30 Ekim'de Başbakan tarafından demokratikleşme paketiyle açıklan. Şimdi ise bunların yasalaşması için start verilecek. Bu düzenlemelerden ilkini ise Siyasi Partiler Kanunu'nda (SPK) yapılması öngörülen değişiklik içeriyor.
PARTİLERE ÜYELİK KOLAYLAŞIYOR
SPK'nın 11. maddesinde yapılacak değişiklikle partilere üye olmayı kısıtlayan maddeler değişecek. Çözüm süreciyle doğrudan ilgili değişiklikle, oy verme hakkına sahip olan herkesin üye olmasının önü açılacak. KCK ve PKK mensuplarına da belli şartlarla siyasetin önü açılmış olacak. Silah bırakanlar, cezasını çekenler BDP ve HDP gibi partilere üye olup siyaset yapabilecek.
Tunceli yerine Dersim
Kürtçe'de kullanılan W, X ve Q harflerinin kullanımı suç olmaktan çıkartılacak, bu harflerin nüfus kağıtlarında yer almaları sağlanacak. Kürtçe'nin okullarda seçmeli ders haline gelmesinin ardından bu kez de özel okullarda farklı dil ve lehçelerde eğitimin önü açılarak Kürtçe eğitime bu alanda özgürlük gelmiş olacak. Köy ve ilçelerin gerçek isimlerine kavuşması sağlanmıştı. Bundan sonraki adım ise il isimlerinde atılacak. Tunceli'nin Dersim ismine kavuşabilmesi için yasal düzenleme yapılacak.
Kürtçe propaganda serbestisi
Ayrıca seçimlerde farklı dil ve lehçelerde siyasi propaganda imkanı sağlanması olacak. Ön seçimlerde de bu imkanın yolu açılacak. Bu değişiklik anadilin kullanımını da yakından ilgilendiriyor. Siyasi partilere devlet yardımı için yüzde 7 olan oy oranı yüzde 3'e çekilecek. Bir başka değişiklikle siyasi partilerde eşbaşkanlık yasal bir nitelik kazanacak. Ayrıca SPK'daki düzenleme ile partilere teşkilatlanma kolaylığının sağlanması olacak.